Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Έβαλαν γκολ στη χούντα

φωτο ertopen: Σάββατο 8/11/2014 Θύελλα Πατρών - Θύελλα Αιγίου: 2-1

...αναδημοσίευση από το www.ertopen.com...

Στην αντιδικτατορική πλευρά της ιστορίας της Θύελλας Πατρών, έχουμε αναφερθεί πριν ένα χρόνο. Σήμερα έγινε και η ραδιοφωνική της παρουσίαση μέσα από την ΕΡΑ Σπορ, με αφορμή την παρουσία του  ertopen στο γήπεδο του σωματείου, που είναι μια αθλητική κυψέλη στην Αχαΐα. Από την ιστοσελίδα της ομάδας παρουσιάζουμε το "μεγαλύτερο κύπελλο" που κέρδισε η Θύελλα, αυτό της αντιδικτατορικής αντίστασης:


Ο Α.Π.Σ. Θύελλα είναι ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ Αχαϊας με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο 97. Χρώματά της είναι το μπλε και το κόκκινο. Έδρα έχει την συνοικία των προσφθγικών.Για πολλά χρόνια υπήρξε κύριος ανταγωνιστικής της Παναχαϊκής Γ.Ε.Ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1930 και την ίδια χρονιά υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία. Μέχρι το 1938 είχε ανέβει στην Α’ κατηγορία και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. Θρυλικοί έχουν μείνει οι αγώνες του συλλόγου με την Παναχαϊκή. Το 1959 αποφασίστηκε η συγχώνευση με τον Ολυμπιακό αλλά οι δύο σύλλογοι δεν συμφώνησαν στο όνομα, καθώς η πλευρά της Θύελλας πρότεινε την ονομασία «Θυελλώδης Ολυμπιακός» ενώ η πλευρά του Ολυμπιακού το «Ολυμπιακή Θύελλα». Έτσι, την περίοδο 1959-1960 έπαιξε στην Β’ εθνική ως Ολυμπιακός και την περίοδο 1960-1961, πάλι στην ΄Β Εθνική,ως Θύελλα.
Το 1967 συγχωνεύτηκε υποχρεωτικά με τον νόμο της χούντας μαζί με τον Ολυμπιακό,τον Ηρακλή,την Προοδευτική, τον Απόλλωνα, τον Πατραϊκό και τον Αχιλλέα για να ιδρυθεί ο Α.Π.Σ Πάτρας. Η Θύελλα είχε αρνηθεί τη συγχώνευση αλλά η χούντα έστειλε αστυνομικές δυνάμεις να παραλάβουν το αρχείο και το καταστατικό του συλλόγου με την βία. Τότε οι θυελλιώτες πήραν το καταστατικό, το λάβαρο και την σφραγίδα, τα έβαλαν σε ένα σιδερένιο κιβώτιο και τα έκρυψαν σε ένα οικόπεδο στην περιοχή της Εγλυκάδας. Τα έβγαλαν μόνο όταν έπεσε η χούντα. Τη χρονιά εκείνη έπαιζε στην ΄Β Εθνική.
Το 1969 επανιδρύθηκε με το όνομα «Ελπίδα Εγλθκάδας» και μετά την πτώση της χούντας πήρε ξανά το κανονικό της όνομα και συμμετείχε στη ΄Δ Εθνική. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε το Γήπεδο Προσφυγικών αλλά σήμερα παίζει στο ιδιόκτητο γήπεδο που κατασκεύαστηκε μετά απο αγώνες του πρώην προέδρου και παίκτη Φώτη Αραβαντινού, του Δημήτρη Ανδρέσα και του νυν προέδρου Παναγιώτη Θανόπουλου. Πλέον έχει κεντρικό γήπεδο με κερκίδες και τρία γήπεδα, τα δύο εκ των οποίων με χόρτο.