Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η "τριλογία" της αρπαχτής (Παλαί Γαλατσίου, Άλσος Βεΐκου, μετρό)

Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια από τις πρώτες κινητοποιήσεις, νομίζω το 2001 για να μην γίνουν τσιμεντένια μεγαθήρια στην περιοχή της Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι και ακολούθως για να μην γίνει νέο Mall (εκείνη την εποχή) και το θέμα άνοιξε πάλι με το πέρασμα του Παλαί του Γαλατσίου στο ΤΑΙΠΕΔ και τη σχετική προκήρυξη που δίνει προθεσμία μέσα στο Σεπτέμβρη για "προτάσεις".

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το «θυμήθηκε» ο Πάγκαλος (πάντα λαγός του κεφαλαίου)  που ήθελε να γίνει ιδιωτική επένδυση τύπου Mall.

Στο καπάκι το διπλανό άλσος Βεΐκου το «θυμήθηκε» η δασική υπηρεσία, ότι δήθεν έχει αυθαίρετα κτίσματα, δηλαδή τις αθλητικές εγκαταστάσεις 30 ετών, στις οποίες αθλείται μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής, τόσο μεμονωμένοι, όσο και σωματεία. Συν το δημοτικό κολυμβητήριο και το δημοτικό κινηματογράφο και το θέατρο.

Σώθηκαν (ελπίζω όχι προσωρινά), επειδή ο Δήμος απείλησε με κινητοποιήσεις.

«Παραδόξως» η δασική υπηρεσία δεν το «θυμήθηκε» όταν η πολιτεία έκανε έργα στο προϋπάρχον κλειστό γήπεδο (το μικρό εντός του άλσους, όχι το Παλαί) για να το κάνει προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (σήμερα στεγάζει σωματεία της περιοχής, αλλά δεν επαρκεί), ενώ ταυτοχρόνως θυμάται ότι είναι σε δασική έκταση το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου (στεγάζονται Κορωνίδα, ΠΑΣ Γαλάτσι και Πατήσια)  και γι αυτό δεν επιτρέπει την επίστρωση του χωμάτινου στίβου γύρω από το γήπεδο με ταρτάν γιατί είναι έργο εντός του δάσους, ασχέτως αν δεν επηρεάζει όχι δέντρο, αλλά ούτε χορταράκι.

Συνεπώς οι κάτοικοι της περιοχής που τρέχουν στο χωμάτινο στίβο μπορούν ελεύθερα να πάθουν κακώσεις στις αρθρώσεις ή στραμπουλήγματα, ενώ σωματεία κλασσικού αθλητισμού μάλλον δεν θα χαίρονταν στην προοπτική να χρησιμοποιήσουν το χώρο.


Nωρίτερα, το 2008, ο Δήμος είχε φτιάξει μέσα στο άλσος γήπεδο 5Χ5 με σωματεία να αντιδρούν γιατί η ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, άρχισε να γίνεται με αντίτιμο.

Μετά από τους "επενδυτές", τους ολυμπιακούς αγώνες και τους Πάγκαλους, ήρθαν το 2013 την άνοιξη οι φασίστες και άρχισαν να γράφουν συνθήματα και στοχάδια εντός του άλσους που είναι χώρος περιπάτου και αναψυχής για πολύ κόσμο για να εξασφαλίσουν «απεύθυνση», μετά ΔΕΝ ήρθε ο Δήμος για να τα σβήσει και μοιραία ήρθαν οι antifa για να τα σβήσουν, μετά να  ξανάρθουν οι φασίστες και τούμπαλιν.

Από ανάμεσα άρχισαν διάφοροι να κλέβουν τα καλώδια των προβολέων στο γήπεδο (χαλκός) και να γίνονται προπονήσεις στο ημίφως και «μετακομίσεις» σωματείων σε άλλα γήπεδα (τη χρονιά 2012-13). Οι μετακομίσεις σε άλλα γήπεδα και άβολες ώρες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη φυλλορόηση και τελικά τον υποβιβασμό των ομάδων.

Κάποιοι έβαλαν στο μάτι κάποιους Ρομά που κυκλοφορούσαν στην περιοχή, επειδή "οι γύφτοι κλέβουν το χαλκό", αλλά αν μου λέγατε ότι είδατε τον Τόμσεν να κλέβει τα καλώδια θα το πίστευα, η τρόικα είναι ικανή να κλέψει καραμέλες από πιτσιρίκι.

Ταυτόχρονα ο δήμαρχος έβαλε δωρεάν Wi-Fi στο άλσος, πολύ πριν το ανακοινώσει ο Σαμαράς, που από κάπου πρέπει να αντιγράψει για να πει και αυτός κάτι, μήπως και ξεχάσουν οι ιθαγενείς την πολιτική που οδηγεί στην πείνα και τις αυτοκτονίες.

Ενδιαμέσως κόντεψε να ρημάξει το άλσος και έκλεισε για λίγο το δημοτικό κολυμβητήριο γιατί ήρθαν τα εργασιακά του μνημονίου (συμβασιούχοι-διαθεσιμότητες) και ξώμεινε ο δήμος από εργαζόμενους ειδικά σε αυτούς τους τομείς.

Θυμηθείτε τι λέγαμε ΕΔΩ

Μετά ήρθαν τα σχέδια για να παίξει η ΑΕΚ στο Παλαί, την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σταθμός μετρό παραδίπλα (Γαλάτσι-Ευαγγελισμός) και επίσης στο καπάκι τα σχέδια για το Mall ξαναβγήκαν από τον καταψύκτη.

Να τα πάρουμε ένα-ένα:

1)    Στην περιοχή τα εμπορικά μαγαζιά βάζουν λουκέτα και η ανεργία θερίζει. Τι Mall και μπούρδες, δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν δουλειές, εκτός από την επίπτωση στο περιβάλλον, εκτός αυτών που θα το χτίσουν και θα κονομήσουν, οι υπόλοιποι θα βαράνε μύγες. Δικαίως οι εμπορικοί σύλλογοι των γύρω δήμων διαμαρτύρονται στην προοπτική ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, αφού το λουκέτο είναι για όλους πιο κοντά από ποτέ.

2)  Θεωρητικά, γιατί το θέμα της μπασκετικής ΑΕΚ δείχνει πια τελειωμένο, αλλά για να μην κρυβόμαστε ας πούμε μια άποψη.  Η ΑΕΚ δεν είναι πρόβλημα και επειδή υπήρξε θέμα με τα σωματεία της περιοχής, θα ήταν ίσως εύκολη μια διαχείριση αν στεγαστούν ΜΟΝΟ οι αγώνες του μπάσκετ (ένας εντός έδρας ανά 15θήμερο) στην αγωνιστική σαιζόν και κάποιες προπονήσεις, τότε υπάρχει χώρος και για τα τοπικά σωματεία.

Επιπλέον μπορούν να γίνουν σε παλιά παρατημένα κτήρια ή σε σχολεία μικρά κλειστά-προπονητήρια για τμήματα υποδομών (για τα γαλατσιώτικα σωματεία) και να αξιοποιηθούν (από την ΑΕΚ) άλλοι χώροι.

Θυμίζω το κλειστό μέσα στο ΙΕΚ Μεταμόρφωσης που δεν υπάρχει πια η ομάδα της Α2 στο βόλεϊ καθώς «έκλεισε» πέρυσι τις δραστηριότητές της αφού ο χρηματοδότης πήγε στην Κηφισιά που παίζει στην Α1, το κλειστό στη Δεξαμενή, το κλειστό της ΦΕΑΝΧ στη Φιλαδέλφεια, του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, το ΟΑΚΑ, το κλειστό στο Ηράκλειο, την Πεύκη, το παρατημένο κτήριο της ΓΑΔΑ (το ιδιοκτησιακό του δεν το γνωρίζουμε) στον Περισσό που εύκολα θα μπορούσε να γίνει κλειστό για τμήματα υποδομών, κλπ

3)το μετρό θα βοηθούσε συγκοινωνιακά (χωρίς να γνωρίζουμε για πού ακριβώς το ετοιμάζουν και πώς) αρκεί να μην γίνουν σκόπιμες «μαΐμουδιές» και τσιμεντοποίηση, ή απέραντοι χώροι πάρκινγκ και φυσικά όχι σε έκταση που να έχει χαρακτηριστεί δασική.

Άρα εργολάβοι που ορέγονται να πουλήσουν τσιμέντο για Mall, κορόιδα που νομίζουν ότι θα τα πιάσουν αν αγοράσουν-νοικιάσουν μαγαζί σε τσιμεντομεγαθήριο και λοιποί της συνομοταξίας των αρπακτικών, είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ στην περιοχή μας. Μαζί και οι γλίτσηδες πολιτικάντηδες που τους αβαντάρουν.

Νάσος Μπράτσος 
με την ιδιότητα του κατοίκου της περιοχής και του σχεδόν καθημερινού χρήστη των δωρεάν υπηρεσιών του άλσους