Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στην Ικαρια - Επιτυχημένες παραστάσεις

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μια εξαιρετική παράσταση από τη θεατρική έξοδο Αιγαίου, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν στο θεατράκι του Αρμενιστή για δύο ημέρες 30 και 31 Ιουλίου και τον Ικαριώτη σκηνοθέτη Νίκο Παροίκο. 

 Όπως αναφέρουν οι συντελεστές: «Βασικά πρόσωπα του έργου είναι ο Σωκράτης και ένας απελπισμένος και καταχρεωμένος πατέρας, ο Στρεψιάδης, που ψάχνει να βρει ένα καλό σχολείο για το γιό του, ώστε αυτός αργότερα να τον βοηθήσει να ξεχρεώσει. Ο χορός αποτελείται από τις Νεφέλες, τις ουράνιες θεές που φέρνουν τη βροχή και προκαλούν τις βροντές.

Στην αρχή του έργου ο Στρεψιάδης προσπαθεί να στείλει το γιό του στο σχολείο του Σωκράτη για να τον διδάξει τον δίκαιο και άδικο λόγο. Όμως ο κακομαθημένος γιός του δεν δέχεται. Έτσι αποφασίζει να πάει ο ίδιος. Ο δύστυχος πατέρας προσπαθεί να μάθει τα μαθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Ζητάει βοήθεια από τις Νεφέλες και εκείνες τον συμβουλεύουν να φέρει έστω και με το ζόρι το γιό του στο σχολείο για να μάθει εκείνος όλα αυτά που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Τελικά τον καταφέρνει, φέρνει το γιό του στο σχολείο και παρακαλεί το Σωκράτη να του διδιάξει τον “δίκαιο” και “άδικο λόγο”.

Ο γιός τελειώνει τις σπουδές του με επιτυχία. Ο πατέρας τον υποδέχεται όλο χαρά αλλά γρήγορα διαπιστώνει, ότι αυτό που διδάχθηκε ο γιός του, ο άδικος λόγος, δηλαδή η αδικία, εφαρμόζεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Ο Αριστοφάνης με την κωμωδία “Νεφέλες” μας διδάσκει μέσα από τα καμώματα των ηρώων και ότι η σωστή παιδεία είναι το θεμέλιο για μία δίκαιη κοινωνία. Ο Αριστοφάνης θεωρούσε τις “Νεφέλες” ως το καλύτερό του έργο».

Στα αξιοσημείωτα η παρουσία αλλοδαπών τουριστών που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το θεατρικό έχοντας μόνο μία γενική περίληψη του έργου σε μετάφραση.