Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Διαχρονικά ο αθλητισμός στο πλευρό πληγέντων από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική και οι συνέπειές της, μας θύμισαν την αντίδραση αθλητικών συλλόγων, ειδικά τοπικών - ερασιτεχνικών που έχουν και πιο πενιχρά μέσα, που πάντα στήριζαν με δράσεις τους, από το υστέρημά τους, τις προσπάθειες αποκατάστασης σε ανάλογες περιπτώσεις.

H ομάδα του Α.Ο. Νεοπεντελικός μας έδωσε την αφορμή για την αναδρομή αυτή, για να θυμηθούμε ανάλογες δράσεις από το παρελθόν, καθώς στις 18 Αυγούστου έγραφε μεταξύ άλλων στο λογαριασμό της στο facebook: «Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα και στα αποκαΐδια της τεράστιας καταστροφής του Πεντελικού όρους, όλοι οι Πεντελιώτες (κάτοικοι, επιχειρηματίες και σύλλογοι) θα πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας, να ανασυγκροτηθούμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Κάθε άλλη τακτική θα οδηγήσει σε μαρασμό και μελλοντική ερήμωση του τόπου που όλοι μας τόσο πολύ αγαπάμε.
Στο πλαίσιο αυτό σας ενημερώνουμε ότι η οικογένεια του Νεοπεντελικού θα συνεχίσει, με υπέρβαση των δυνάμενων της, να αποτελεί Κοιτίδα αθλητισμού και του πολιτισμού της Πεντέλης. Θα διοργανωθούν δράσεις στήριξης των πυρόπληκτων
Θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις
Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να κάνουμε τον τόπο μας πάλι όμορφο !
Vamos Pentelara».



Σε αφιέρωμα που είχαμε κάνει στον ΑΣΤΕΡΑ 2004 που δεν υπάρχει πλέον, ο τότε πρόεδρός του Νίκος Μάλλιαρης μας είχε πει: «Ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 πήρε πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετά τις πυρκαγιές στον Υμηττό, το 2007, αλλά και στην Πάρνηθα, και στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και άλλα αθλητικά σωματεία και επίσης ζητήσαμε να δενδροφυτευτούν και οι ελεύθεροι χώροι μέσα στα γήπεδα, από τους ίδιους τους αθλητές. Μας δέχτηκε ο τότε ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας και η πρωτοβουλία είχε μεγάλη απήχηση και μεγάλη δημοσιότητα. Στην πρωτοβουλία αναδάσωσης μαζί με τον Αστέρα 2004 συμμετείχαν τα σωματεία Παλαιό Φάληρο, Αργυρούπολη, Πλάτων Αθηνών, Ήφαιστος Περιστερίου, Α.Ε. Ηρακλείου, Α.Ο. Δάσος Χαϊδαρίου και Βριλήσσια. Στην κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή των νεαρών ποδοσφαιριστών, των προπονητών, διοικούντων και φιλάθλων, θα αφυπνίσει την οικολογική μας συνείδηση και θα στείλει το μήνυμα στην κοινωνία μας, ότι το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο συμβάλλει στην οικολογική ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση της ζωής μας».

Μετά την τραγωδία στο Μάτι το 2018 είχαν καταγραφεί ανάλογα φαινόμενα και τα είχαμε παρουσιάσει: «Στο πλευρό τους με αποστολές βοήθειας και κάθε πρόσφορο τρόπο, συνδράμουν και αθλητικά σωματεία από άλλες περιοχές της χώρας.

Αρκετά σωματεία με ανακοινώσεις τους, αρχικά τροποποίησαν τις ημερομηνίες έναρξης της προετοιμασίας τους για τη νέα περίοδο, ενώ ζητούν από τα μέλη τους να καταγράψουν τους αθλητές τους που ενδεχομένως έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά. Ήδη το Σεπτέμβριο (πιθανή ημερομηνία η 16/9) προετοιμάζεται ποδοσφαιρικός αγώνας στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των πληγέντων, στο γήπεδο της Διασταύρωσης Ραφήνας.

Από την πλευρά της η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής (ΕΠΣΑΝΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Η ασύλληπτη τραγωδία που βιώνει ο τόπος μας γεννά την ανάγκη της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας που τόσο πολύ χαρακτηρίζει τον λαό μας. Στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική , είμαστε ευγνώμονες που η ποδοσφαιρική μας οικογένεια συνδράμει στην υποστήριξη των συμπολιτών μας. Η συμμετοχή και η στήριξη Προέδρων Ενώσεων που επικοινώνησαν είτε για να συνεισφέρουν ΑΜΕΣΑ όπως:

ΕΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (μπουκάλες αίμα)

ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (χρηματικό ποσό)

Είτε για να δηλώσουν παρών την «επόμενη μέρα» μας συγκινεί.

Τα σωματεία και οι παράγοντες της Ανατολικής Αττικής έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και διαθέτουν ότι μπορούν προκειμένου να συμπαρασταθούν στους συνανθρώπους μας αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η ποδοσφαιρική κοινότητα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ενωμένη σαν γροθιά.

Εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α ευχαριστούμε θερμά όλους όσους με την ευγενική τους βοήθεια διαθέτουν από καρδιάς χρήματα, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό, μονάδες αίματος κλπ. και δηλώνουμε ότι την επόμενη εβδομάδα που θα έχουν καθίσει οι στάχτες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ενεργοποιήσουμε όλα τα βοηθήματα που έχουμε στην διάθεση μας. Την ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ η Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής θα είναι δίπλα στους πυρόπληκτους συνανθρώπους της».

Επίσης το 2018 στη προσπάθεια στήριξης των πληγέντων είχαν σταθεί και αθλητικά σωματεία της Εύβοιας. Στο www.ertnews.gr είχαμε γράψει για την Α.Ε. Ληλαντίου ότι στη σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως: «Η ομάδα μας αποφάσισε και κάθε χρόνο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος θα διοργανώνει προς τιμήν του Γιάννη ένα τουρνουά που θα έχει φιλανθρωπικό σκοπό.
Το φετινό τουρνουά θα γίνει στις 15/9 στο Γήπεδο Αγίου Νικολάου και ώρα 17:00 μεταξύ των ομάδων ΑΣ Ευβοϊκός Αγίου Νικολάου, ΑΕ Προποντίς και Α.Ε. Ληλαντίου.

Το τουρνουά αλληλεγγύης φέτος θα είναι για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους πληγέντες συνανθρώπους μας από τις πυρκαγιές στην Αττική και όλοι όσοι το παρακολουθήσουν αλλά και θέλουν να βοηθήσουν, θα μπορούν να φέρνουν είδη πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρώνονται στην είσοδο του γηπέδου».

Το ίδιο είχε γίνει και στα Σούρμενα, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο facebook από τον ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο Σουρμένων: “Το Σάββατο 1/9 στις 17:30 στο γήπεδο του Ελληνικού είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ένας ακόμη δυνατός φιλικός αγώνας της ομάδας μας με αντίπαλο αυτή τη φορά τη Θύελλα Ραφήνας, μια ομάδα που ως γνωστόν εδρεύει στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Ενόψει της συνάντησης το Δ.Σ. του Α.Σ. Σουρμένων αποφάσισε να συγκεντρώσει δωρεές και να τις αποδώσει στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Καλούμε λοιπόν όλους τους φιλάθλους να προσέλθουν στο γήπεδο και να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Στο κυλικείο του γηπέδου μας θα υπάρχει σηματοδοτημένος χώρος όπου θα συγκεντρώνονται οι προσφορές».

Η αλληλεγγύη εκφράστηκε και στην Κέα. Σε ανάρτησή μας αναφέραμε πως: «Στο πλευρό των ανθρώπων που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα στην Ανατολική Αττική, στέκεται η διοργάνωση αγώνων στίβου «Σιμωνίδεια».

Πρόκειται για διοργάνωση του Συνδέσμου Κείων και υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας. Θα διεξαχθούν στις 11 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο στο γήπεδο της Κορησσίας, τόσο για τις αγωνιστικές ηλικίες (από 12 ετών και άνω) όσο και για τους μικρότερους αθλητές που θα αγωνιστούν εκτός συναγωνισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εγγραφές συμμετεχόντων την ίδια ημέρα στις 17:00. Ώρα έναρξης αγώνων στις 18:00, ενώ “στο χώρο θα υπάρχει έδρανο είσπραξης εισφορών από την Κοινωφελή Επιχείριση του Δήμου Κέας, για την αρωγή των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική».

Στην Κινέτα και τους Αγίους Θεοδώρους το 2018 είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά και εκεί καταγράψαμε ότι: «Το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο Α.Π.Σ.Ε. Αμφιάλη, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες που δείχνουν τις δυνατότητες κοινωνικής προσφοράς, μέσω του αθλητισμού.

Έτσι μετά από τα αντιπολεμικά μηνύματα και την αντίθεση στις ξενοφοβικές αντιλήψεις που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες δράσεις, σειρά έχει ο αγώνας για αναβάθμιση του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου το σωματείο: “Ολόκληρο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παρακολούθησε τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ανατολική Αττική, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα και όχι μόνο. Με σεβασμό στο πρόσωπο όλων αυτών που χάθηκαν και έχασαν και τις περιουσίες τους, το ΔΣ αποφάσισε να μην προβεί σε Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις για όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.



Δεν είναι μόνο οι φωτιές, είναι και οι πλημμύρες. Και είχε δοκιμαστεί σκληρά η Καρδίτσα. Ο αθλητισμός «ήταν εκεί» και αυτή τη φορά: «Σταθερή είναι η στήριξη των ανθρώπων του αθλητισμού προς τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, τόσο στο σύνολό τους, όσο και εξειδικευμένα στις επιπτώσεις που δημιούργησαν οι καταστροφές στο χώρο των αθλητικών σωματείων.

Η Ε.Ε της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας, αναφέρει πως «μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ολόκληρη την περιοχή μας έστειλε στις 24-9-2020 έγγραφες επιστολές προς το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την ΓΓΑ και την ΕΠΟ.

Από μεν το Υφυπουργείο και την ΓΓΑ, ζητάει να δοθούν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, σε όλα τα Σωματεία του Νομού.

Από δε την ΕΠΟ, ζητάει να χορηγηθεί αθλητικό υλικό, επίσης σε όλα τα Σωματεία».

Ήδη ανταποκρίθηκε η ΑΕΚ που προσφέρει βοήθεια με αθλητικό υλικό για να καλυφθούν οι ανάγκες των συλλόγων και μια μεγάλη αποστολή προϊόντων θα γίνει από από τα γραφεία του Αμαρουσίου προς την ΕΠΣ Καρδίτσας.

O Αθλητικός Σύλλογος Καρδίτσας με ανακοίνωσή του: «καλεί όλους τους φιλάθλους και τους εθελοντές του να συνδράμουν στο πολύ δύσκολο έργο του Δήμου Καρδίτσας και να συμμετέχουν σε δράσεις για το κοινό καλό της πόλης μας. Όσοι έχουν την ευχέρεια να επικοινωνήσουν με τον αντιδήμαρχο Σωτήρη Αντωνίου στο τηλ. 697 3987593».

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ηρακλή, Αυτόνομη Θύρα 10, άλλα και σύνδεσμοι φίλων του ΠΑΟΚ, ήδη δραστηριοποιούνται με τη συλλογή τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων για τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας. Ομοίως πράττουν και σύνδεσμοι φιλάθλων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αλλά και της ΑΕΚ. Επίσης ο σύλλογος φιλάθλων της ΑΕΚ στην Καρδίτσα, KaRditsa club Original, αναφέρει «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο νομός της Καρδίτσας θα θέλαμε να δείξουμε τη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους συμπολίτες της πόλης. Μαζεύουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθημερινά στο κλαμπ για όσους τα έχουν ανάγκη».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο Α.Ο. Αχαρναϊκός, με συνεργασία διοίκησης και φιλάθλων.

Συγκέντρωση βοήθειας για στήριξη των πλημμυροπαθών ανακοίνωσε και ο Γ.Σ. Ηρακλής, ενώ οι σχετικές δράσεις εξελίσσονται σε όλη τη χώρα, από μεγάλο αριθμό αθλητικών σωματείων και φιλάθλων».

Eπίσης για την Καρδίτσα είχαμε καταγράψει ότι: «Με έδρα την πόλη της Καρδίτσας η ομάδα του “Μαρίνου Αντύπα”, ανακοίνωσε ότι: “Σήμερα και αύριο από τις 18:00 έως τις 21:00 στο στέκι paratodos Φαρμακίδου 4 ο Μαρίνος Αντύπας θα κάνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για του πληγέντες της Καρδίτσας.
Οι πληγέντες έχουν άμεση ανάγκη από:
– Ξηρά ή τυποποιημένη τροφή
– Είδη προσωπικής υγιεινής
– Εμφιαλωμένα νερά
ΥΓ: Η αλληλεγγύη το όπλο μας”.

Ο σύνδεσμος φιλάθλων “Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 – Ultras Gate 3”, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης λοιπόν απέναντι στην πόλη , σαν οργανωμένοι οπαδοί μαζεύουμε τρόφιμα , ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Όσοι μπορούν να συνεισφέρουν έστω και με το ελάχιστο ας στείλουν μήνυμα στην σελίδα για να τους σταλεί ο λογαριασμός τραπέζης. Για όσους βρίσκονται εντός πόλης και θέλουν να βοηθήσουν ας επικοινωνήσουν στα γνωστά τηλέφωνα ή πάλι με μήνυμα στην σελίδα . Όσον αφορά την περιουσία του συλλόγου μας θα χρειαστούν και εκεί χέρια βοηθείας καθώς το προπονητικό κέντρο στον Σταυρό έχει υποστεί αρκετές ζημιές . Κουράγιο σε όλους τους συμπολίτες μας και να θυμούνται πως κανείς δεν είναι μόνος. Όλοι μαζί μια γροθιά!”.

To τμήμα μπάσκετ της Αναγέννησης Καρδίτσας αναφέρει ότι: “Δύσκολες ώρες για το Νομό μας, δύσκολες ώρες για όλους μας
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε και καθώς κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση, η οικογένεια της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, οι παίκτες, το προπονητικό τιμ αλλά και η διοικούσα επιτροπή, θέτει στις αρχές της πόλης μας το σύνολο τους τμήματος Μπάσκετ, όπως και όπου αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Δεν γινόμαστε απλά εθελοντές (αν χρειαστεί) αλλά επιστρέφουμε στην πόλη και το Νομό ένα μικρό τμήμα της βοήθειας και στήριξης που τόσα χρόνια εισπράττουμε και εμείς. Κουράγιο, υπομονή και να γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν άνθρωποι που σας σκέφτονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
ΜΑΖΙ θα καταφέρουμε Πολλά και Φέτος”.

Στα Δωδεκάνησα

Το Δ.Σ της Α.Ε Κω σε ανακοίνωσή του τονίζει πως: “σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας στην Καρδίτσα και ειδικά σε ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην ομάδα μας κάνουμε κάλεσμα σε όσους μπορούν να βοηθήσουν για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Κάλεσμα και σε όσες ομάδες θέλουν να βοηθήσουν.

Τα γραφεία της ομάδας στο Νέο στάδιο Ανταγόρα θα είναι ανοιχτά 17:30 – 19:00 απ’ τις 22/9/2020”.

O Σύνδεσμος Φιλάθλων Ρόδου «Κακιά Σκάλα» ανακοίνωσε τα εξής: «Λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Καρδίτσα, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Ρόδου “Κακιά Σκάλα” συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης (νερά, ζυμαρικά, όσπρια, καφέ, κονσέρβες, λάδι, γάλα μακράς διάρκειας κλπ). Τα πράγματα θα αποσταλούν την Παρασκευή.
Χώρος συγκέντρωσης: πιτσαρία “Βεζούβιος”, οδός Στρ. Γρίβα (Νιοχώρι) από τις 17:30 – 20:00.
Η αλληλεγγύη θα νικήσει!».

Στην Κρήτη

Βοήθεια στους πληγέντες του Δήμου Χερσονήσου από τους παίκτες του ΟΦΗ και γράφαμε το Νοέμβριο του 2020 στο www.ertnews.gr: «Έβαλαν το γκολ εκτός του αγωνιστικού χώρου, σκοράροντας στο γήπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο λόγος για τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο του ΟΦΗ, που αντί για γρασίδι, πάτησαν λάσπες για να βοηθήσουν πληγέντες της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο ΟΦΗ: “Κάτι παραπάνω από ένα γκολ, ή μια νίκη. Κάτι περισσότερο ακόμα και από την κατάκτηση ενός τροπαίου. Ένα συναίσθημα μοναδικό!

Μια ποδοσφαιρική ομάδα πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει ότι πρωτίστως αποτελεί έναν κοινωνικό οργανισμό που στόχο έχει να προσφέρει στον συνάνθρωπο!

Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο του ΟΦΗ έδειξαν για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της ψυχής τους, δίνοντας ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Δήμου Χερσονήσου.

Η ομάδα μας θέλησε παράλληλα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα εθελοντισμού και βοήθειας προς όλους όσοι το έχουν ανάγκη!”.


Στους σεισμούς

Τέλος, ο ΠΣΑΠ (πανελλήνιος σύνδεσμος αμειβομένων ποδοσφαιριστών, στις μέρες μας ΠΣΑΠΠ καθώς προστέθηκαν και οι ποδοσφαιρίστριες), είχε δραστηριοποιηθεί στους σεισμούς του 1981. Είχαμε γράψει ότι: «Μία σημαντική πρωτοβουλία από αυτές, που εκφράστηκε έξω από τις γραμμές των γηπέδων, ήταν η στήριξη προς τους σεισμόπληκτους του σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου του 1981 με ένταση 6, 7 Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε λίγες ώρες μετά ενώ είχαμε μπει στις 25 Φεβρουαρίου δεύτερος σεισμός 6,4 Ρίχτερ και τρίτος στις Μαρτίου με 6,3 Ρίχτερ. Δεν έμειναν λοιπόν ασυγκίνητοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στα πρώτα βήματα της συγκρότησής τους εκείνα τα χρόνια και αποφάσισαν να στείλουν αντιπροσωπεία του συνδέσμου στη σεισμόπληκτη Ανθούπολη».


Eνάντια στις παιδικές νεοπλασίες

Τέλος, σήμερα Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στη Μαλεσίνα, αλλά και την Τετάρτη 4/9 θα πραγματοποιηθεί τουρνουά στη μνήμη του Νίκου Σταματάκη, όπου τα έσοδα θα δοθούν στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η Πίστη».

Όπως τότε, όπως πάντα ο αθλητισμός έτσι και τώρα, ειδικά σε τοπικό επίπεδο που έχει σημαντική κοινωνική γείωση με τις κοινωνίες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται, θα δώσει και πάλι το παρόν.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος