Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας: Το σχέδιο για την υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση του Ασκληπιείου εφαρμόζεται! Δεν θα το επιτρέψουμε!

 


Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας 

Βούλα 30/01/2024

Το σχέδιο για την υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση του Ασκληπιείου εφαρμόζεται! Δεν θα το επιτρέψουμε!

Το Ασκληπιείο Βούλας βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο λειτουργίας εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Τα νέα έργα υποδομής και η ανακαίνιση πτερύγων και τμημάτων δεν μπορούν να κρύψουν τη δραματική υποστελέχωση που οδηγεί σε συρρίκνωση κλινικών και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρότι η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται, εδώ και καιρό, σε συνθήκες εξοντωτικής υπερεργασίας. Το ίδιο ισχύει για πληθώρα άλλων κλάδων, τεχνολόγων, παρασκευαστών, φορέων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών του συνεργείου. Αποτελεί κοινό τόπο ότι το νοσοκομείο μας βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του από την άποψη της υποστελέχωσης και της ανασφαλούς λειτουργίας.

Έτσι, είδαμε το παλιό  «Σταθάτειο» να ανοίγει ως νέο κτίριο μόνο στο ισόγειο για τη λειτουργία του ΤΕΠ, ενώ παραμένει σκανδαλωδώς κλειστό τόσο το τμήμα βραχείας νοσηλείας καθώς και το σηπτικό χειρουργείο και η αίθουσα αναζωογόνησης - τραύματος που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για τα ΤΕΠ, όσο και η πλήρως εξοπλισμένη ουρολογική κλινική στον 1ο όροφο. Πώς να λειτουργήσουν χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό;

Ακόμη πιο κραυγαλέα και επικίνδυνη για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, η πρόσφατη απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου μας να πετσοκόψει τις κλίνες της καρδιολογικής κλινικής, θέτοντας ουσιαστικά σε αναστολή λειτουργίας το τμήμα Κονιαλίδειο Β και μεταφέροντας το νοσηλευτικό προσωπικό σε παθολογικό τμήμα για την «κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την έξαρση των ιώσεων». Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς θεωρείται «έκτακτο γεγονός» η έξαρση των ιώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες και μάλιστα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της Covid19! Λιγότερα κρεβάτια του ΕΣΥ για τους καρδιολογικούς ασθενείς σε όλα τα νότια προάστια!

Νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν ΚΑΤΩ από τα όρια ασφαλείας εδώ και καιρό. Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα τόσο του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και του σωματείου, καμία λύση στη βαριά υποστελέχωση δεν έχει δοθεί. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Συνάδελφοι μας νοσηλευτές με επικουρικές συμβάσεις παραιτούνται, μη αντέχοντας άλλο τις συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και την ομηρία σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

Όμως, τα πράγματα είναι βεβαίως πολύ πιο σοβαρά. Το σχέδιο της υποβάθμισης του Ασκληπιείου επισημοποιείται με την προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων. Για πρώτη φορά από τη λειτουργία του θεσμού, προβλέπεται για το νοσοκομείο μας ΜΟΝΟ η θέση του διοικητή και καταργείται η θέση του αναπληρωτή διοικητή. Και αυτό συμβαίνει επειδή το υπουργείο υγείας μειώνει ντε φάκτο τις κλίνες του νοσοκομείου (λιγότερες των 400) παρότι στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 403 κλίνες και άρα προβλέπονται αντίστοιχα διοικητής  -  αναπληρωτής διοικητής.

Mείωση κλινών σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης, μείωση του ήδη γερασμένου και ελάχιστου προσωπικού. Σημαίνει ελαχιστοποίηση των δυνατοτήτων νοσηλείας και θεραπείας σε μία περίοδο αυξημένης νοσηρότητας, σε μία περιοχή που δεν υπάρχει κανένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο.

Όταν τους προηγούμενους μήνες φωνάζαμε για τη σκοπούμενη από τον διοικητή και τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας μείωση της χειρουργικής δραστηριότητας του Ασκληπιείου βλέπαμε πολύ καλά τι έρχεται.

Με άλλα λόγια, ενώ επί πολλά χρόνια διεκδικούμε την αναβάθμιση του Ασκληπιείου και τη λειτουργία του ως ένα εξοπλισμένο και καλά στελεχωμένο ΓΕΝΙΚΟ νοσοκομείο, ενώ οι εργαζόμενοι φωνάζουμε επί σειρά ετών για την ανάγκη λειτουργίας σειράς κλινικών (αιματολογική, πνευμονολογική, νευρολογική, γαστρεντερολογική, γυναικολογική – μαιευτική, θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική κ.ά.), η διοίκηση του και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: κλεισίματα τμημάτων, μείωση νοσηλευτικών κλινών, συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας του Ασκληπιείου Βούλας.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ!

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου μας αποφασίζει ομόφωνα τα εξής:

1. Προχωράμε σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 6/02/2024 8:00 στο αμφιθέατρο και σε Παράσταση Διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στη διοίκηση.

2. Ζητούμε άμεση συνάντηση με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·  Καμία συζήτηση για μείωση των κλινών του Ασκληπιείου Βούλας.

·  Άμεση επαναλειτουργία του Κονιαλιδείου Β σε 24ωρη βάση.

·  Άμεση ενίσχυση των βαριά υποστελεχωμένων τμημάτων, όπως το Ειρήνης Β και το προσωπικό της τραπεζοκομίας.

·  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού – νοσηλευτικού –  παραϊατρικού – διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

·  Άμεση λειτουργία όλων των κλειστών νοσηλευτικών κλινών,  όλων των κλειστών τμημάτων.

·  Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, εργολαβικοί).

·  Διπλασιασμό στους μισθούς μας, διπλασιασμό στην υπερωριακή και εφημεριακή αποζημίωση. Να καλυφθούν άμεσα οι μισθολογικές απώλειες λόγω της τρομακτικής ακρίβειας.

·  Ένταξη ΤΩΡΑ στα ΒΑΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΣΟΝΙΔΟΥ           ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΕΝΕΚΗ