Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Σέριφος: Βάδισαν στους δρόμους των μεταλλωρύχων για τρίτη φορά - Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης

 



....αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με τη συγκλονιστική τους απεργία στις 21 Αυγούστου 1916 στη Σέριφο, στην οποία πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, οι μεταλλωρύχοι άνοιξαν το δρόμο για την εφαρμογή του οκταώρου. Ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος.

Ο Δήμος Σερίφου και αυτή τη χρονιά πραγματοποιεί εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που συνεχίζονται απόψε Κυριακή 20/8 στις 20:30 στο Μέγα Λειβαδι. Συγκεκριμένα θα γίνει εκδήλωση, με τη συμμετοχή του Δρ. Καλλιαμπάκου Δημητρίου Καθηγητή του ΕΜΠ, με τίτλο «Η απεργία της Σερίφου το 1916 και το κίνημα των μεταλλωρύχων στον κόσμο».



Ο Θ. Λιβάνιος παρουσιάζει την ιστορική σημασία της διαδρομής



Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά η πεζοπορία «Ακολουθώντας τα βήματα του Σπέρα και των μεταλλωρύχων εργατών», περίπου 9χλμ, στην ίδια διαδρομή που ακολουθούσαν οι μεταλλωρύχοι για να φτάσουν στο Μέγα Λειβάδι και να πιάσουν δουλειά στις στοές.

Οδηγός - συντονιστής της πεζοπορίας ήταν ο γιός μεταλλωρύχου Θοδωρής Λιβάνιος που με σύντομη ομιλία σε κάθε χαρακτηριστικό σημείο, ενημέρωνε τους συμμετέχοντες για την ιστορική σημασία των συγκεκριμένων σημείων.

Τη Δευτέρα 21/8 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στο Μέγα Λειβάδι στις 6.30μμ και στις 8μμ προβολή του ντοκιμαντέρ του Θ. Λιβάνιου με τίτλο «Μεταλλεία Σερίφου - Από το χθες στο σήμερα».

Πηγή Φωτο: Δήμος Σερίφου - I. Σπιλάνης

Σχετικά θέματα

107 χρόνια από την απεργία της Σερίφου για την πρώτη εφαρμογή του οχτάωρου στην Ελλάδα

21η Αυγούστου 1916: H αιματηρή απεργία στη Σέριφο και η πρώτη εφαρμογή του οχτάωρου στην Ελλάδα

Οδοιπορικό στους δρόμους των μεταλλωρύχων της Σερίφου του 1916 (φωτορεπορτάζ)

Η Σέριφος τίμησε τους πεσόντες του 1916 στη μάχη για το οκτά