Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Η αθλητική δράση των Ελλήνων στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ήταν το μακρινό 1878 όταν στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης ο νεαρός Μενέλαος Καροτσιέρης , άρχισε να γυμνάζεται σε αυτοσχέδια μονόζυγα που στήριξε σε δύο κυπαρίσσια. Δεν πέρασε και πολύς καιρός που η αρχική έκπληξη και μερικές φορές η ειρωνική διάθεση του έβλεπαν, μετατράπηκε σε «αιτήματα» για συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα κάτω από τις οδηγίες του. «Δάσκαλος» και «μαθητές», στεγάστηκαν το 1882 σε κτήριο που τους παραχώρησε η κοινοτική Σχολή Ταταούλων, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί η προσπάθειά τους και να προκύψει ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής.


Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, ο Μενέλαος Καροτσιέρης αναδείχθηκε σε μεγάλο αθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης, οι νέοι πυκνώνουν τις γραμμές του συλλόγου που έχει πλέον όργανα γυμναστικής και τμήμα ενόργανης και έρχεται και νέα μετακόμιση στο νέο οίκημα της Παιδαγωγικής Σχολής.


Ο Α.Ο.Ταταύλα δημιουργήθηκε από τους Ταταυλιανούς Μενέλαο Καροτσέρη και Γιασουμή Σκέντρη το 1896 με τη συγχώνευση του αθλητικού σωματείου Ηρακλής και Πρόοδος.

Ο σύλλογος έως το 1900, στην Τουρκία, διαπρέπει στις αθλητικές διοργανώσεις με τμήματα μπάσκετ, βόλλεϋ, ποδόσφαιρο, τέννις, πιγκ- πογκ, πάλη, ποδηλασία, ενόργανη γυμναστική κ.λ.π.


Η Ολυμπιακή επιτροπή καλεί τους αθλητές του συλλόγου Ηρακλή στους ενδιάμεσους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 που διεξάγονται στην Αθήνα, όπου σημείωσαν επιτυχίες οι αδελφοί Γεώργιος και Νικόλαος Αλιπράντης, αναδεικνυόμενοι σε Ολυμπιονίκες. Στο πένταθλο και ο Γεώργιος, στην αναρρίχηση επί κάλω ο Νικόλαος.

Παράλληλα, από το 1911 αρχίζει και η ποδοσφαιρική.


Τα χρόνια που ακολούθησαν από τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, αλλά και το 1929 που κάηκαν τα Ταταύλα, επέδρασαν καταλυτικά, καθώς ήδη πολλοί Έλληνες είχαν φύγει για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα (ο Μενέλαος Καροτσιέρης έφυγε το 1927 για την Αθήνα, όπου αναδείχθηκε σε πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης).

Στα αποκαΐδια χτίστηκε η νέα συνοικία που πήρε το όνομα Kurtuluş. Το κτίριο του συλλόγου ως εκ θαύματος σώζεται και εξαναγκάζεται να αλλάξει όνομα και να γίνει Kurtuluş Gençlik Kulübü και τα χρώματα του από μαύρο-άσπρο που ήταν, αλλάζουν σε μαύρο-κόκκινο. Η ομάδα με το όνομα αυτό δίνει αγώνες και με τις ελληνικές ομάδες που άρχισαν να επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη μετά το σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου – Ινονού.


Στην εφημερίδα «Αθλητικός Τύπος» της 27/11/1931 καταγράφεται η συμμετοχή της Κουρτουλούς σε τουρνουά ποδοσφαίρου., μαζί με άλλους συλλόγους ομογενών καθώς και τουρκικές ομάδες.


Στον αγώνα με το Πέρα Κλούμπ, που τελικά κέρδισε με 3-0, η Κουρτουλούς (όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» στις 21/2/1934»), αγωνίστηκε με τους: Μαρκάκης, Ασμανίδης, Μανιάτης, Νίκος, Φίλιππας, Ζουχτής. , Άνθιμος, Πολυγενίδης, Τάλτσος, Αλέκος, Μελετίου.


Η σύνθεση της Κουρτουλούς όπως την αναφέρει στις 22-6-1933 η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά», με αφορμή τον αγώνα που έδωσε ο Απόλλων Σμύρνης στην Κωνσταντινούπολη και κέρδισε με 2-1, ήταν: Ιγγλέσης, Ιρεμίας, Μιτσούλης, Βιγγόπουλος, Χατζησάββα, Ξίλης, Ροσετό, Γκογκόνης, Ισκανδέρ, Ζατζόπουλος Ι, Χατζόπουλος ΙΙ.
 

Να τονίσουμε ότι στον Τύπο της εποχής που η στοιχειοθεσία γίνονταν με το χέρι και οι ανταποκρίσεις δεν είχαν τις ταχύτητες και τα τεχνικά δεδομένα της εποχής μας, συχνά ήταν τα λάθη σε ονόματα. Μεταφέραμε τα δημοσιεύματα της εποχής, ακριβώς όπως τα διαβάσαμε, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες αστοχίες στην καταγραφή των ονομάτων, που δεν οφείλονται σε δικιά μας παράλειψη.


Τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην περίοδο αυτή ήταν ο Γιασουμής Σκένδρης και ο Διονύσιος Σακαλάκης (έπαιξε μπάσκετ στην Εθνική ομάδα της Τουρκίας με την οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936), με τον Α. Γ. Σ. Ταταούλων να ιδρύει τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, πάλης, ποδηλασίας, πυγμαχίας, σκακιού με ιδιαίτερη έμφαση στον κλασικό αθλητισμό.

Επόμενη μορφή του συλλόγου ήταν ο διάδοχος του Σακαλάκη, όταν αυτός στρατεύτηκε, ο Σέρβος στην καταγωγή Απόστολος Άντζιους, που για 50 χρόνια προσέφερε ανιδιοτελώς τις προπονητικές του υπηρεσίες στο μπάσκετ.

Για πολλά χρόνια ο σύλλογος και σε όλες τις αθλητικές του δραστηριότητες σημειώνει επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων και παράλληλα έχει πολιτιστικό και επιμορφωτικό έργο.

Η αίθουσα επάθλων, στην ουσία ένα αθλητικό μουσείο, ονομάστηκε Ζαχάρωφειος, αίθουσα προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη του Ταταυλιανού Βασιλείου Ζαχάρωφ.


Στην Ελλάδα ο σύλλογος ιδρύθηκε στα Πατήσια το 1968 και μετέπειτα μετακομίζοντας στο Π.Φάληρο όπου διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία και αθλητικούς χώρους, ο Α.Ο. Ταταύλα με έδρα το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο του Αλίμου, συνεχίζει την παράδοση, συσπειρώνοντας γύρω του όλη την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης και δίνοντας αθλητική διέξοδο σε πολλά νέα παιδιά.

Πηγή φωτο: Α.Ο. Ταταύλα, Αστική Σχολή Ταταούλων, ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος