Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ήρωες και έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου

 

...αναδημοσίευση  από το www.ertnews.gr και το sports.ert.gr...
 

Μία εξαιρετική επιλογή είχαν οι διοικούντες τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα (διαθέτει και άλλα τμήματα - αθλήματα) Red Star Paris που ιδρύθηκε τo 1897, για να τιμήσουν τη μνήμη αθλητών τους που εντάχθηκαν στην αντίσταση ενάντια στους ναζί κατακτητές στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αφορμή ήταν η επέτειος λήξης του Β' Π.Π., πριν από λίγες ημέρες και με την κίνηση αυτή η γαλλική ομάδα που δεν αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, αλλά στο Championnat National, "έβαλε τα γυαλιά" σε πολλούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η γαλλική ομάδα: "Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς.
Ένας πόλεμος που κατέστρεψε χώρες και άφησε εκατομμύρια οικογένειες σε πένθος. Αποφασίζουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που φορούσαν τα χρώματα του Red Star και πολεμούσαν για να κρατήσουν τά ιδανικά τους υψηλά".


Emilien Devic: Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Devic εντάχθηκε στην αντίσταση. Τουφεκίστηκε τον Αύγουστο του 1944.




Rino Della Negra: Παιδί Ιταλών μεταναστών - αντιφασιστών που για να αποφύγουν το Μουσολίνι μετανάστευσαν στη Γαλλία. Εντάχθηκε στην αντίσταση και τραυματίστηκε στη διάρκεια σαμποτάζ, με αποτέλεσμα να  συλληφθεί στις 12 Νοεμβρίου 1943. Εκτελέστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1944. Στην εποχή μας αντιπροσωπεία της ΑΝPI (association nationale partisano italiano) έχει επισκεφτεί τη Γαλλία και έχει τιμήσει τη μνήμη του με κατάθεση ανθοδέσμης στο γήπεδο της ομάδας.


Ηenri Jοncourt: Με την ομάδα κέρδισε το Coupe de France το 1942. Το 1943, εγκατέλειψε το Παρίσι, εντάχθηκε στην Αντίσταση και εντάχθηκε στο FTPF στο Concarneau. Το 1957, ως εφεδρικός αξιωματικός, έφυγε για την Αλγερία όπου σκοτώθηκε σε ηλικία 35 ετών.



Eugene Maës: Mεγάλος σκόρερ, σπεσιαλίστας στις κεφαλιές. Καταγγέλθηκε από Γαλλίδα ερωμένη αξιωματικού των ναζί για την κριτική που της άσκησε και συνελήφθη. Η σύλληψη έγινε στις 21 Ιουνίου 1943. Απελάθηκε, πέθανε στις 30 Μαρτίου 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Dora-Mittelbau στο Ellrich, λίγο πριν τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.


Jacques Mairesse:  Θα παίξει μια σεζόν στην ομάδα Red Star AC από το 1923 έως το 1924 και στη συνέχεια στο Red Star Olympic από το 1931 έως το 1935. Στη συνέχεια, θα γίνει γενικός γραμματέας το 1936 και πρώτος πρόεδρος της πρώτης ένωσης επαγγελματιών παικτών. Θα σταματήσει τις δραστηριότητές του στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. O Jacques Mairesse έπεσε στο Véron κοντά στο Sens στις 15 Ιουνίου 1940.


Maurice Thédié: Aπό τους παίκτες που κατέκτησαν το δεύτερο Coupe de France στην ιστορία του συλλόγου. Συνελήφθη από τη Γκεστάπο στις 19 Μαΐου 1944, φυλακίστηκε στην Αμιέν και έπειτα στο στρατόπεδο Royallieu κοντά στην Κομπίγνε. Πέθανε στο τρένο στις 2 Ιουλίου 1944 με προορισμό το Νταχάου.


Roger Vandevelde: Έγινε μέλος της Αντίστασης το 1941, συνελήφθη το 1943 και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Μάιο του 1944, απελάθηκε στη Γερμανία όπου παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση τον Μάιο του 1945. Πιλότος, αλεξιπτωτιστής, έφυγε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ήταν κάτοχος του μεταλλίου του πολεμικού σταυρού - Croix de Guerre και αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο σύλλογος Red Star είναι υπερήφανος που γνώρισε τόσο θαρραλέους άνδρες στις τάξεις του. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη θυσία των ηρώων του που πολέμησαν για τη Γαλλία και ήταν θύματα της ναζιστικής καταπίεσης".

Συλλογή και φωτογραφίες: Gilles Saillant

Πηγή: Red Star Paris

Σχετικές ειδήσεις:

Rino Della Negra: Από το ποδόσφαιρο στην αντίσταση και στην εκτέλεση

Eugène Maës: Η Γκεστάπο τον έστειλε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης