...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Κακολύρι, αυτή ήταν η ονομασία της περιοχής των Ταξιαρχών Ευβοίας, που στις μέρες μας αποτελούν τμήμα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και η 24η Μαΐου 1944 ήταν η αποφράδα μέρα στην τοπική ιστορία και δυστυχώς μία από τις πολλές στην περίοδο της γερμανικής κατοχής που υπέστη η χώρα μας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου: “Δυτικά του οικισμού και δίπλα στο δρόμο Κονιστρών – Κύμης στις 24 Μαΐου 1944, γιορτή του Αγίου Συμεών, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 30 κατοίκους τους οποίους υποχρέωσαν μόνοι τους να ανοίξουν το μεγάλο λάκκο του ενταφιασμού τους σε αντίποινα της εκτέλεσης ενός Γερμανού στρατιώτη στη γέφυρα της Σκοτεινής. Επιπλέον έκαψαν ολοσχερώς και όλο το χωριό. Στον τόπο της θυσίας ανεγέρθηκε ο ναός του Οσίου Συμεών, με δαπάνη των κατοίκων και των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και ιερός τύμβος των εκτελεσθέντων, των οποίων τα οστά φυλάσσονται σε κρύπτη κάτω από τον τύμβο. Τοποθετήθηκε και αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων”.
Σε άλλη ανακοίνωση του Δήμου διαβάζουμε: “Η εκτέλεση των 30 συμπατριωτών μας στο Κακολύρι (Ταξιάρχες), στις 24 Μαΐου 1944, έχει καταχωρηθεί στην συνείδηση των συμπολιτών μας, ως μια από τις πιο μεγαλειώδεις και ηρωικές στιγμές του απελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας.
Η εκτέλεση τους από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ως πράξη εκδίκησης για την αντιστασιακή και αντιναζιστική δράση του λαού μας, αποτελεί το μεγάλο τίμημα ενός μικρού χωριού στον αγώνα για Λευτεριά και Ανεξαρτησία.
Έχουμε χρέος, τιμώντας την μνήμη των νεκρών της αντίστασης, να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της, για να γνωρίσουν οι επερχόμενες γενιές τις θυσίες του Λαού μας ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό.
Το Κακολύρι, έχει μια θέση, δίπλα στην Καισαριανή, στα Καλάβρυτα, το Δίστομο και κάθε άλλη μαρτυρική περιοχή της πατρίδας μας που γνώρισε την ναζιστική θηριωδία.
Η θυσία των 30 αγωνιστών, αποτελεί την μεγάλη συνεισφορά του τόπου μας, στον Αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης και στην Απελευθέρωση της πατρίδας μας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Το Κακολύρι, έχει την δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Απελευθερωτικού και Αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας και πρέπει η πολιτεία να το χαρακτηρίσει με απόφασή της όπως προβλέπεται, μαρτυρικό χωριό”.
Oι Γερμανοί εκτέλεσαν τους:
Σταμ.Ράπτη (πρόεδρο της Κοινότητας)
Σταμ.Ανδριανό
Γεώργ.Βαρλάμο
Κων. Γαρουφαλιά
Δημ. Γκίκα
Δημ.Ζέρβα
Κων. Ζέρβα
Θεόδ.Καράπα
Αναστ.Κατέβα
Νικ. Κρόκο
Νικ.Καπελέρη
Κων.Κούσουλα
Χαράλ.Κουτσό
Απόστ. Κουτσό
Θεοδόσ.Λύκο
Σταμ.Παπαθεοδώρου
Γεώργ.Παπακωνσταντίνου
Ευάγ. Προκοπίου
Δημ.Ράπτη,
Ευάγ. Σάρλη
Γεώργ. Σάρλη
Δημ.Σάρλη
Νικ. Σάρλη
Ηλ.Σάρλη
Γεώργ.Σάρλη
Δημ. Σάρλη
Νικ.Σαρμά
Ευάγ.Σκιάνη
Δημ. Σκιάνη
Ιωάν.Φελίρη