Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

"Επενδύσεις" της συμφοράς και "δημοσιογραφία" από τα Lidl

υβριδικό Προεσπέρας
Ένα θέμα (δεν λέμε ρεπορτάζ) για τα "καλά" των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα οφέλη που υποτίθεται ότι προκύπτουν από τις ανεμογεννήτριες, παρουσίασε η ΕΡΤ1 στο δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου 18/7. Αν νομίζετε ότι θα επικεντρώσουμε στο ότι δεν ακούστηκε κιχ για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και αρκετών επιστημόνων, κάνετε λάθος. Βεβαίως ισχύουν και αυτά. Στο θέμα υπήρχε και "ρεπορτάζ" από την Ικαρία (όχι φυσικά από τον τοπικό ανταποκριτή, που απλώς παρακάμφθηκε, αλλά από συνεργείο και δημοσιογράφο από την Αθήνα). Παρουσιάστηκαν πλάνα από ένα σημείο που εδώ και χρόνια υπάρχουν κάποιες λίγες ανεμογεννήτριες (τα γράφαμε πέρυσι ΕΔΩ), μικρής σημασίας και ακούσαμε για τα καλά τους, όταν είναι γνωστό ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε μία άλλη στην κορυφογραμμή του όρους Αθέρας. 

Το τραγικό όμως είναι ότι δεν ακούστηκε τίποτα για το "υβριδικό της Προεσπέρας" που είναι ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ευρώπη, εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια στο νησί, είναι φιλικό στο περιβάλλον και είναι ένα βήμα ΜΕΤΑ τις ανεμογεννήτριες. Το έργο ξεκίνησε με κυβέρνηση Καραμανλή, συνεχίστηκε με Παπανδρέου και οικουμενική, εγκαινιάστηκε επί Τσίπρα. Και κατάφεραν να μην το αναφέρουν καν γιατί ξηλώνει το αφήγημα με τις "επενδύσεις" στις ανεμογεννήτριες. Ήδη στο νησί επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση.
υβριδικό Προεσπέρας

Δείτε και διαβάστε

Εγκαίνια του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου ΝΑΕΡΑΣ στην Προεσπέρα Ικαρίας 

https://www.ikariaki.gr/egkainia-yvridikou-energeiakou-ergou-ikarias-naeras/

Όπως ανέφερε σε δημοσιεύματα της εποχής εκ των αρμοδίων για το υβριδικό : "Τέλος σημειώνουμε ότι η λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου έχει άμεσα και έμμεσα σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Ικαρίας.

Περδίκι Ικαρίας
Σημαντική μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων κάθε έτος, από την ελαχιστοποίηση της λειτουργίας του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής.
Σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, μειώνοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο
Κατασκευή νέου Δικτύου ηλεκτροδότησης Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) προς τον οικισμό Πέζι, με δαπάνες της ΔΕΗ Α.Ε.
Πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί, με δαπάνες της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. νέα Δημοτική Οδός 7,2 χλμ. από τη διασταύρωση Γεμέλια-Βρακάδες, προς την Προεσπέρα και μέχρι την Κάτω Προεσπέρα.
Αναστροφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής του Έργου, μέσω ανάληψης μέτρων  αποκατάστασης περιβάλλοντος, όπως δενδροφυτεύσεις κλπ.
Οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω των κρατήσεων, που ανέρχονται στο ύψος του 3% επί των εσόδων, που προέρχονται από τη λειτουργία του Υβριδικού Έργου.
Αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της Ικαρίας, καθώς αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για πολλούς νέους φοιτητές, αλλά και καταξιωμένους Καθηγητές και Επιστήμονες λόγω των καινοτομιών και του «Πράσινου» προφίλ του Έργου.
Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Για την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Νάτσης Κωνσταντίνος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ

Msc Sustainable Electricity Systems UMIST"


υβριδικό Προεσπέρας
Επίσης όπως δήλωσε μεταξύ άλλων στην τελετή εγκαινίων το 2019 ο τότε δήμαρχος Ικαρίας Σταμούλος Στέλιος: "Η συνολική ισχύς του έργου είναι στα 6,8 MW. Aν συνυπολογιστούν η διαθέσιμη ισχύς από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο (περίπου 11MW), 2 ανεμογεννήτριες μέγιστης συνολικής ισχύος 1,4 MW, φωτοβολταικά συστήματα σε αγροτεμάχια και οικίες (περίπου 1 ΜW), προκύπτει ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται επαρκώς, τη στιγμή που η μέγιστη αιχμή το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τα 9 MW.

Κατά συνέπεια οι ενεργειακοί σχεδιασμοί που αφορούν την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας συνολικής ισχύος 330MW από τον όμιλο Μυτιληναίου, με άδεια από την ΡΑΕ που παραμένει σε ισχύ, εξακολουθεί να μας βρίσκει αντίθετους: Γιατί δεν καλύπτουν καμία ενεργειακή ανάγκη του νησιού, και γιατί θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη διάνοιξη τεραστίων δρόμων και θεμελίων για την τοποθέτησή των ανεμογεννητριών με ότι αυτό συνεπάγεται".