Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά”

Παρέμβασή του Θανάση Καμπαγιάννη, συμβούλου στο ΔΣ του ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή" στη σημερινή συνέντευξη τύπου στον ΔΣΑ για την αστυνομική βία στη διαδήλωση της Πέμπτης 9/7:

"Αφορμή για τη σημερινή συνεντευξη τυπου είναι το όργιο αστυνομικής βίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Θα ακούσετε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που υπερασπιστηκαν τους διαδηλωτές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες. Και θα τους ακούσετε στον φυσικό μας χώρο, εδώ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο Σύλλογός μας τοποθετήθηκε ρητά για την αντισυνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων που ψηφίστηκαν εκείνη τη μέρα με την από 8/7/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (συγκεκριμένα έκρινε αντισυνταγματική την υποχρεωτική γνωστοποίηση συγκέντρωσης στην αστυνομία επί ποινή διάλυσης αυτής σε συνδυασμό με την αντικειμενική αστική ευθύνη οργανωτή, κοκ).


Αυτό που θα ήθελα εγώ από την πλευρά μου να τονίσω είναι το πλαίσιο των συμβάντων της 9 Ιουλίου. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά”. Ανήκουν σε μια μακρά διαδοχή γεγονότων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό μας κάνει να μπορούμε μετά λόγου γνώσεως να πούμε: Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, και αυτές που δημιούργησαν το απόστημα και αυτές που δεν το έσπασαν. Αυτή τη στιγμή το απόστημα τρέχει πύον. Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια: ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ περιγράφονται σε επίσημα έγγραφα ως νονοί που πουλάνε προστασία, την ίδια στιγμή που ομάδες αστυνομικών της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗΣ δίνουν την εικόνα συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και όχι μόνο ανέχεται αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά, έχουμε μια κυβέρνηση που χτίζει το πολιτικό της αφήγημα πουλώντας “νόμο και τάξη”. Στην πραγματικότητα η πολιτική αυτή συνεπάγεται παραβίαση του νόμου και κατάργηση του κράτους δικαίου. Η εικόνα γενικευμένης αστυνομικής ασυδοσίας δεν είναι τυχαία. Θυμίζει εικόνα αστυνομικού κράτους, για να μετατραπεί με μεθόδους τρομοκρατίας η κυβέρνηση σε καθεστώς.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από πλευράς δικαιοσύνης είναι οι συστηματικές αστυνομικές σκευωρίες που στήνονται σε βάρος διαδηλωτών ή ακόμα και αμέριμνων πολιτών που έχουν την ατυχία να συναντούν διερχόμενες αστυνομικές συμμορίες. Μιλάμε για κατηγορητήρια που στήνονται προσχηματικά από αστυνομικούς με ψευδείς καταθέσεις. Το είδαμε στην ΑΣΟΕΕ στις 11/11/2019 (ήδη κατέπεσε στο ακροατήριο η συγκεκριμένη υπόθεση), το είδαμε στον Άγιο Γεώργιο της Κυψέλης στις 9/5/2020, το είδαμε στα Σεπόλια στις 24/5/2020 σε βάρος δύο ανυποψίαστων νεαρών ντελιβεράδων που τους ξυλοκόπησαν με αλυσίδες και μετά είπαν ότι είχαν σκοντάψει στη μοτοσικλέτα, μέχρι που βρέθηκε το βίντεο που τους διαψεύδει! Το είδαμε στον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο στις 13/6/2020. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι ο Βασίλης κατέληξε με τον οργανισμό του σοβαρά εξασθενημένο από τις βαριές σωματικές βλάβες που είχε υποστεί από τον αναίτιο, βάρβαρο ξυλοδαρμό του.


Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι θα κάνουμε το κάλεσμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου “να φτιαχτεί ένα κίνημα όχι μόνο για τον Βασίλη αλλά συνολικά ενάντια στην αστυνομική βία” δική μας υπόθεση. Οι νομικοί έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο σ' αυτη την προσπάθεια."