Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

"Δημαρχία Μεσαρίας Ικαρίας" 1919


Με αφορμή την πρώτη εμφάνιση της γυναικείας ομάδας του Αθλητικού Ομίλου Μεσαριάς σε επίσημη διοργάνωση, είπαμε να σκαλίσουμε το αρχείο μας, γιατί αρκετοί φίλοι (μη Ικαριώτες) ρώταγαν με αφορμή το όνομα της ομάδας για την προέλευσή της. Γεωγραφικά η Μεσαριά είναι περιοχή της Ικαρίας και όχι όνομα χωριού, στα γεωγραφικά της όρια περιλαμβάνει αρκετά χωριά, με κεντρικό χωριό την Ακαμάτρα.

Ήταν και σημαντικός Δήμος του νησιού. Βρήκαμε από το οικογενειακό μας αρχείο, έγγραφο του Δήμου Μεσαριάς του 1919, που είναι πιστοποιητικό για τον παππού μου.

Η αναφορά στην μη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων λόγω ηλικίας, γίνεται γιατί η Ικαρία ενώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1912 και πριν οι Έλληνες νησιώτες λογίζονταν ως οθωμανοί υπήκοοι, συνεπώς όταν έγιναν και πολίτες του ελληνικού κράτους, κάποιοι ήταν σε μη στρατεύσιμη ηλικία.

Για τον ίδιο λόγο ενώ στο πιστοποιητικό αναφέρεται το επάγγελμά του (ναυτικός) ταυτόχρονα αναφέρεται ότι το πιστοποιητικό βγήκε για χρήση έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου (του ελληνικού κράτους αυτή τη φορά).

Στο μέλλον θα παρουσιάσουμε και έγγραφα της οθωμανικής περιόδου της Ικαρίας, με συναλλαγματικές και επιταγές, πωλητήρια σπιτιών και αγρών, όλα σε γρόσια. 

Για αρχή είπαμε να ξεκινήσουμε με επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους.