Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

«Ο νόμος δυτικά του Πέκος» και το ποδόσφαιρο

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

του Νάσου Μπράτσου

O γράφων εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να παρακολουθεί επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου και τρέχει «στα χωράφια και τις αλάνες» σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Σαφώς πολύ διαφορετικά από εκεί που γίνονται όλα αυτά που στον επαγγελματικό αθλητισμό δίνουν τροφή για πρωτοσέλιδα και ασχολούνται τα γραφεία Τύπου των κομμάτων. Βεβαίως και στα ερασιτεχνικά, παρά το γεγονός ότι βλέπεις νέα ταλέντα και σημαντικές προσπάθειες αθλητισμού βάσης, το «μικρόβιο» του κακού παράγοντα υπάρχει και φαίνεται.


Το Σάββατο που μας πέρασε παρακολούθησα έναν αγώνα δύο ομάδων (δεν έχει σημασία ποιων, θα μπορούσε να είναι οποιεσδήποτε σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους) που μάχονται για τη σωτηρία τους. Οι φιλοξενούμενοι δεν πήγαν καλά και βρέθηκαν νωρίς να χάνουν με μη ανατρέψιμο σκορ.
Κορυφαίο διοικητικό στέλεχος των φιλοξενούμενων από την εξέδρα προέτρεπε τον προπονητή των γηπεδούχων να μην κατεβάσει στα πλαίσια σεβασμού, τις ταχύτητες της ομάδας του, ώστε οι δικοί του «να φάνε δέκα για να γίνουν άνθρωποι».

Ακολούθως φώναζε στους παίκτες της ομάδας τους να ξυπνήσουν αλλιώς θα μείνουν μέσα στο γήπεδο, γιατί αν κάνουν ότι βγαίνουν «θα τους …..». Τελικά μάθαμε ότι υπήρξαν μερικές χειροδικίες στο εσωτερικό της ομάδας μετά τη λήξη στα αποδυτήρια,  χωρίς να έχει γίνει γνωστό, ποιος εναντίον ποιου και γιατί.

Αν λοιπόν στο ερασιτεχνικό λειτουργεί «ο νόμος δυτικά του Πέκος» που έγραφε και ένα παλιό τεύχος Λούκυ Λουκ, τότε γιατί στο «επαγγελματικό πρωτάθλημα», κάνοντας τις αναγκαίες αναγωγές να μην συμβαίνει της ταμειακής μηχανής και του πιστολέρο, ή των «επιστημόνων», ή του Βόλου (ο τελικός κυπέλλου της προηγούμενης περιόδου) και όποιου άλλου λειτουργεί έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.

Παρά τη διακοπή, «συνετισμός» σε μόνιμη και διαρκή βάση δύσκολα θα υπάρξει, αφού όσοι στρατεύονται γύρω από τους κάθε λογής επενδυτές (με ή χωρίς εισαγωγικά) που μέσω των ομάδων αποβλέπουν και σε άλλες δραστηριότητες, δεν καταλαβαίνουν από αυτά.
Η απομάκρυνση του κόσμου από τα γήπεδα, σε σχέση με άλλες εποχές, σίγουρα δεν είναι μόνο γιατί στις εποχές μας μεταδίδονται και τηλεοπτικά.

Προφανώς υπάρχουν και πρέπει να γίνονται αντικείμενο προβολής και στόχος για μίμηση οι θετικές πρωτοβουλίες που εμφανίζονται. Με το αφισάκι που καλούσε σε μια από αυτές που εκδηλώθηκε μια βδομάδα πριν, κλείνουμε το σχόλιό μας.