Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

"Έφυγε" η Κατίνα Σηφακάκη

Έφυγε με πατημένα τα 100, αφού γεννήθηκε το 1916 η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Κατίνα Σηφακάκη, ή το Κατινάκι η μαμή, όπως την έλεγαν στον τόπο καταγωγής της στην Κρήτη, λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας. "Ανταμείφτηκε" και αυτή, όπως και αρκετοί της γενιάς της με εξορίες και φυλακές.


H Kατίνα Σηφακάκη είναι ο βασικός λόγος που δεν λιποθύμησα στη μεγάλη διαδήλωση στη Γένοβα το 2001. Εκεί που δεν με βαστούσαν τα πόδια μου, την είδα μαζί με της αντίστοιχης ηλικίας φίλες της να ξεχειλίζουν από πάθος, ενθουσιασμό και μαχητικότητα.

 "Ντροπή ρε να σε βάλουν από κάτω οι γιαγάδες", είπα στον εαυτό μου, έσφιξα τα δόντια και συνέχισα.

Επόμενη εκδήλωση ήταν το καλοκαίρι του 2003, αν θυμάμαι καλά και δεν ήταν το 2002, στο Μοναστήρι του Μουντέ στην Ικαρία, στην ετήσια εκδήλωση για τους πολιτικούς εξόριστους.

Εκεί και με τις πρώτες ομιλίες να είναι υποτονικές, πήρε το λόγο η Κατίνα και "έριξε τα γκάζια" ξεσηκώνοντας το ακροατήριο και ταυτόχρονα με "μπιζάρισμα" από τις φίλες της, μάλλον αυτές της διαδήλωσης στη Γένοβα, που όταν ήταν η σειρά της να μιλήσει, έλεγαν μεταξύ τους "κορίτσια πάμε πιο κοντά μιλάει το Κατινάκι". Από εκεί πρέπει να έχω στο αρχείο μου φωτογραφίες και ηχητικό υλικό.

Είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Ικαρία, είχε πάει αρκετές φορές στη συγκεκριμένη εκδήλωση και όταν με έβλεπε στην Αθήνα, η αγαπημένη της ερώτηση, ήταν "τί κάνει η Ικαρία";


Η κηδεία της θα γίνει στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας, την Πέμπτη 3/8 στις 12.45μμ.


Διαβάστε ΕΔΩ, ΕΔΩ ΕΔΩ και ΕΔΩ αναφορές και συνεντέυξεις που έχει δώσει.




Ακολουθεί υλικό - αναδημοσίεση από το www.pandiera.gr



Ακολουθεί ένα βίντεο από παλαιότερη ανάρτησή μας: Κατίνα Σηφακάκη, Αγωνίστρια 98 ετών (Βίντεο)


Γράφαμε τότε (4 Ιανουαρίου 2015):

Μετά το τέλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας παράστασης «Έξοδος» από τη θεατρική ομάδα ΑΝΙΜΑ, τη σκυτάλη παίρνει η 98χρονη αγωνίστρια Κατίνα Σηφακάκη.

«Στο ηλιοβασίλεμα της ζωής», όπως η ίδια λέει, θαλερότατη όμως και με στεντόρεια φωνή, καταθέτει τη μαρτυρία και τις σημερινές της σκέψεις για τα γεγονότα που έζησε στα 98 χρόνια της ζωής της.

Στο βίντεο την ακούμε να αφηγείται μετά την παράσταση της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου 2014, στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια):



Ακολουθεί η ανακοίνωση της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη για τον θάνατο της Κατίνας Σηφακάκη:

Έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιούλη το βράδυ η συντρόφισσα Κατίνα Σηφακάκη, ακούραστη αγωνίστρια από την Αντίσταση μέχρι τις σημερινές μάχες. Γεννημένη το 1916 στην Κρήτη, σπούδασε μαία στην Αθήνα, εξ ου το παρατσούκλι της «το Κατινάκι η μαμή». Στη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Όργωνε τα χωριά του Ρεθύμνου ως μαία, αλλά και στρατολογώντας κόσμο στον αγώνα. Γρήγορα στοχοποιήθηκε και βγήκε στο Βουνό. Ακολούθησε η σύλληψη και η εξορία, συνολικά δέκα χρόνια.

Το Σεπτέμβρη του 2000, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα. Το αντικαπιταλιστικό κίνημα που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν από το Σιάτλ πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Μία μεγάλη αντιπροσωπεία εκατοντάδων διαδηλωτών ξεκίνησε με την «Πρωτοβουλία Πράγα 2000» και από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους η Κατίνα. Την επόμενη χρονιά ήταν μαζί μας στη διαδήλωση ενάντια στους G8 στη Γένοβα.

Ήταν πανταχού παρούσα, σε όλες τις πορείες και τις κινητοποιήσεις, όπως τον Γενάρη του 2016 που διαδηλώσαμε μαζί στον Έβρο για να γκρεμιστεί ο φράχτης, ενάντια στο ρατσισμό της Ευρώπης Φρούριο. Αλλά και κάθε εβδομάδα ερχόταν στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο να προμηθευτεί φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και τεύχη του Σοσιαλισμός από τα κάτω για να τα διακινήσει.

Σε όλες τις εκδηλώσεις έπαιρνε το λόγο για να τονίσει ότι οι σημερινοί αγώνες είναι απαραίτητοι και μπορούν να νικήσουν. Αναφερόταν πάντα στη «γενιά του ’40, τη γενιά την ανεπανάληπτη που μαζί με την συντριβή του ξένου και του ντόπιου κατακτητή, θέλαμε να συντρίψουμε και το σύστημα εκείνο που σκοτώνει την ανθρωπότητα. Να χτίσουμε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη, ειρηνική, να ζούνε οι άνθρωποι μέσα στη λευτεριά και την ειρήνη. Αυτό δεν το καταφέραμε γιατί η γενιά μου, όπως ξέρετε, κυνηγήθηκε». Συνέχιζε όμως ακράδαντα να πιστεύει ότι αυτή η μάχη δεν ηττήθηκε, είναι μπροστά: «Είμαι πολύ τυχερή που επέζησα από τα βασανιστήρια και μπορώ σήμερα να ακολουθώ τους αγωνιστές του 21ου αιώνα στους καινούργιους πανευρωπαϊκούς αγώνες που είναι διεθνιστικοί».
Θα τη θυμόμαστε πάντα για την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά της, για την παρουσία της σε όλα τα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις να μας εμψυχώνει με αυτά τα λόγια της.

(Φωτό: η Κατίνα Σηφακάκη στη διαδήλωση στην Πράγα το Σεπτέμβρη του 2000)

Η κηδεία της θα γίνει στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας, την Πέμπτη 3/8 στις 12.45μμ.
Πρόσβαση:
Τρόλεϊ 21 από Πανεπιστημίου & Πλ. Ομόνοιας.
Λεωφορείο Β18 ή Γ18 από Μενάνδρου (Ομόνοια).
Στάση Γ’ Νεκροταφείο.