Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Η ματωμένη Πρωτομαγιά της Καισαριανής

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Με το αίμα τους πότισαν το δένδρο του αγώνα για την ελευθερία οι 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή. 

Το μίσος των κατακτητών για τη δράση του αντιστασιακού κινήματος, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ήττα τους τους είχε φέρει παροξυσμό. Άλλωστε αυτή την τελευταία περίοδο παραμονής τους στη χώρα μας ήταν αρκετά μεγάλος ο αριθμός των Μπλόκων και των εκτελέσεων.
Οι περισσότεροι από τους 200 ήταν πολιτικοί κρατούμενοι και αρκετοί είχαν φυλακιστεί από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής από το προηγούμενο καθεστώς.


Στην πλειοψηφία τους οι εκτελεσθέντες ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ενώ μεταξύ τους υπήρχε και μικρός αριθμός τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών.

2017_AFISA_PROTOMAGIAS_T-page-001 

Ο Δήμος Καισαριανής και ο Δήμος Χαϊδαρίου με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι: «τιμούν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του ‘44 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα ως αντίποινα για ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας. Ήταν κάποιοι μόνο από τους 600 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν φυλακιστεί από τη Δικτατορία Μεταξά και παραδοθεί στους γερμανούς κατακτητές. Ήταν κάποιοι μόνο από τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για μια ζωή ελεύθερη, χωρίς εκμετάλλευση.
Ο φετινός εορτασμός έχει την δική του βαρύτητα καθώς στην ευρύτερη περιοχή όλα μυρίζουν μπαρούτι. Οι πόλεμοι για τον έλεγχο των δρόμων του εμπορίου και των ενεργειακών πηγών σε Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή, Κύπρο και Β. Αφρική μαίνονται. Χιλιάδες οι ροές των ξεσπιτωμένων. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο λαός μας πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του για τη ζωή που του αξίζει, για να μην παλέψει κάτω από ξένη σημαία. Να καταδικάσει τον εθνικισμό, να απομονώσει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.
Με αυτά τα συνθήματα καλούμε όλο το λαό της πόλης μας, τους γονείς με τα παιδιά τους να αγκαλιάσουν τις πολιτικές – πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του 2ημέρου 6&7 Μάη».

skopeutirio-kaisarianis_0-638x330 

Στην Καισαριανή ο Δήμος έχει ιδρύσει το «Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης» του οποίου το ωράριο λειτουργίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου είναι το εξής:
Δευτέρα και Τετάρτη από τις 17.30 έως τις 21.30
Τρίτη και Πέμπτη από τις 9.00 έως τις 14.00
Σάββατο από τις 10.00 έως τις 14.00
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Για ραντεβού για ομαδικές ξεναγήσεις, καθώς και για επισκέψεις στο χώρο του «ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ» επικοινωνείτε με τη γραμματεία Δημάρχου στο τηλέφωνο 213-2010764.