Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πολιτικούς εξόριστους στο Μοναστήρι του Μουντέ (pic)

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Tο ετήσιο Πολιτικό Μνημόσυνο για τους εξόριστους της περιόδου 1946 – 1949  διοργανώνει σήμερα Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 11:30 το πρωί, στο μοναστήρι του Μουντέ στην Ικαρία ο Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας.

IMG_2464-692x1024





Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Σπύρος Χαλβατζής – αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών).
Στο χώρο της Μονής βρέθηκαν τη μετεμφυλιακή περίοδο (1946 – 1949) αρκετοί φυματικοί πολιτικοί εξόριστοι – περίπου 120 πέρασαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκ των οποίων ορισμένοι απεβίωσαν και τάφηκαν εκεί.

Εκτός των άλλων προβλημάτων, είχαν και τις περικοπές στην επικουρική μερίδα που τους χορηγούσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με παρέμβαση «άνωθεν», με αποτέλεσμα να αρχίσουν και να επιδεινωθούν οι αιμοπτύσεις. Τα χρόνια που ακολούθησαν συγγενείς τους πραγματοποίησαν εκταφές και μεταφορά των οστών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Όμως κάποιοι έμειναν για πάντα στην ικαριακή γη.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ραχιωτών, αλλά και τη συμμετοχή άλλων φορέων, συγγενών των θυμάτων και παλιών πολιτικών εξορίστων, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο (πολιτικό και θρησκευτικό).
sanatMOUNTE


Υπενθυμίζουμε αυτή την ιστορική πτυχή της μετεμφυλιακής Ελλάδας και προτείνουμε  το βιβλίο «Το σανατόριο των Εξόριστων της Ικαρίας 1948-1949», του Δημήτρη Νταλιάνη, από τις εκδόσεις Αλφειός.

Σήμερα η Μονή του Μουντέ αποτελεί τόπο επίσκεψης, όχι μόνο λόγω της ιστορικής μνήμης, ή μόνο για θρησκευτικούς λόγους,  αλλά και λόγω της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Μετά το θάνατο της μοναχής που βρίσκονταν εκεί, το τελευταίο διάστημα επανδρώθηκε με ένα μοναχό.

Για το λόγο αυτό δημοσιεύουμε εκτός του χώρου όπου γίνονται οι εκδηλώσεις μνήμης και φωτο από το Μοναστήρι του Μουντέ, που αξίζει να το επισκεφτεί όποιος/α μπορεί.

Kείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πολιτικούς εξόριστους στη Μονή του Μουντέ


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAmountes2