Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
Ο δικηγόρος του διαβόλου
Συζήτηση για τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή το κλείσιμο της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".
Σταχυολογούμε από ομιλίες βουλευτών και κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου:
Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως: "υπάρχουν επαρκείς διατάξεις που δεν εφαρμόζονται. Την εποπτεία του χώρου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, έχει χρεωθεί θεσμικά, το ΕΣΡ. Το μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά τον τρόπο απόλυσης των δημοσιογράφων, είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τους όρους εργασίας τους".
ΡΩΤΑΜΕ: Ποιος είναι αρμόδιος για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και δεν τιμωρούνται επαρκώς οι παρανομούντες εργοδότες, αν όχι η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη αυτή?
Eπίσης ποιός νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών, ποιός ελέγχει τα δικαστήρια σε βάρος απεργιών, ποιός κάνει τα στραβά μάτια στα golden boys?
Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ): "Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για τα ηλεκτρονικά μέσα. Μπορούμε να συζητήσουμε, αν το ΕΣΡ έχει βάλει πρόστιμο τρεις φορές σε ένα μέσο, να αφαιρείται ακόμα και η άδεια. Το τολμάτε; Δεν θέλω να πιστεύω πως όχι".
ΡΩΤΑΜΕ: Καλά είναι αυτά, μια εξήγηση γιατί δεν τα κάνατε εσείς όταν είχατε την κυβέρνηση, έχετε να δώσετε?
Ο Αχιλλέας Κανταρτζής (ΚΚΕ) ζήτησε μέτρα στήριξης των ανέργων και εστίαση στη συστηματική παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
ΡΩΤΑΜΕ: καλά τα μέτρα για τους ανέργους (υποθέτουμε ότι πρώτα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην υπάρχουν άνεργοι και να μην περάσουν οι απολύσεις), όσο για την πολυφωνία (που πραγματικά δεν υπάρχει) αν είναι του επιπέδου που εφαρμόζουν τα ΜΜΕ που σας εκφράζουν, μάλλον λάθος πρότυπο χρησιμοποιήσατε.
"Όλοι οι ισολογισμοί των δημοσιογραφικών εκδόσεων, είναι βαριά παθητικοί. Γιατί κάποιος επιχειρηματίας επιμένει σε μία ζημιογόνο δραστηριότητα; Πώς είναι δυνατόν να διατηρούνται επί σειράν ετών τέτοιου είδους εταιρείες;" αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ).
ΡΩΤΑΜΕ: την παλαιότερη παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας στο Τηλεάστυ και την καταγγελία του ΕΚΑ την θυμόσαστε ή σας διαφεύγει?
Για προσχηματικές αλλαγές των εκδοτών, στο εργασιακό σκηνικό, με πρόσχημα την κρίση και την ανεργία, μίλησε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ).
ΡΩΤΑΜΕ: έτσι είναι, αλλά γιατί όσο καιρό υπήρχαν στα ΜΜΕ πρόσωπα που λειτουργούσαν με "δόκιμους" και απλήρωτους (Sportday και Χελάκης) δεν ακούστηκε ούτε μια ερώτηση στη Βουλή?
"Oι στρεβλώσεις στο χώρο των MME δεν μπορεί να αποβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων, αλλά ούτε και οι φορολογούμενοι να σηκώσουν τα βάρη αποτυχημένων επιχειρηματικών κινήσεων", είπε ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ).
ΔΕΝ ΡΩΤΑΜΕ: είναι σαφές και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη και η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Τέλος για αλλαγή του εκλογικού νόμου "ώστε ο λαός να μην χρειάζεται ως διαμεσολαβητές τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας και οι βουλευτές μεγάλο προϋπολογισμό για την προεκλογική εκστρατεία τους" πρότεινε ο Γ. Τρυφωνίδης (ΝΔ - Πρέβεζα).
ΔΕΝ ΡΩΤΑΜΕ: αυτός είναι στον κόσμο του, ονειρεύεται κάλπες και κάνει ότι δεν ξέρει ότι και στις "μικρές" τοπικές κοινωνίες υπάρχουν συμφέροντα και τάισμα των τοπικών ΜΜΕ με διαφημίσεις (ρώτα και κανένα Δήμαρχο