Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

100 χρόνια Κρόνος Αθηνών – Ο Μαθουσάλας του ερασιτεχνικού αθλητισμού

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Στους «Μαθουσάλες» του ελληνικού αθλητισμού ανήκει πλέον η ερασιτεχνική ομάδα του Κρόνου Αθηνών που συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, έναν αιώνα στα ερασιτεχνικά γήπεδα της Αθήνας, δίνοντας αθλητική διέξοδο στη νεολαία. Για να συλλάβουμε το μέγεθος του γεγονότος, ο Κρόνος έχει τα ίδια χρόνια ζωής με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας (ΕΠΣΑ) που και αυτή συμπληρώνει αυτή τη χρονιά τα 100 της χρόνια. Μιλάμε λοιπόν για «παλιές καραβάνες» στα αθηναϊκά γήπεδα. Είχαμε παρουσιάσει στο παρελθόν το σύλλογο και εκτός από μία αναδρομή στην ιστορία του, αξίζει να δούμε πως πορεύτηκε από το προηγούμενο αφιέρωμά μας στις κατευθύνσεις που έχει χαράξει στον τομέα της νοοτροπίας και της κοινωνικής προσφοράς.



Κρόνος-1943

Μετά τη μεσοπολεμική περίοδο που ήταν και αυτή που «τοποθέτησε» τον Κρόνο στις σταθερές παρουσίες του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, όπως αναφέρει η ιστορία της ομάδας: «Στην περίοδο 1943-1944, όταν οι κατοχικές δυνάμεις επέτρεψαν τους αγώνες ο ΚΡΟΝΟΣ ανασυγκροτήθηκε με σύνθεση: Πρόεδρος:Ν.Σταθάκης, Αντιπρόεδρος:Αρ.Γεωργίου,Γ.Γραμματέας: Β.Χατζηγιάννης, Ταμίας: Γ.Αλιμπέρτης, Γ.Αρχηγός: Γιαννακόπουλος(Ντάλας), Σύμβουλος:Φάνης Γεωργίου Τα γραφεία του συλλόγου εδρεύουν στην Κέδρινου και Κουτσικάρη στην πρώτη ταβέρνα Λαμπράκη,για όσους θυμούνται».

Η ομάδα συνέχισε τη δραστηριότητά της και στη μεταπολεμική περίοδο, για να αντιμετωπίσει προβλήματα της εποχή της δικτατορίας, με την παρουσία στρατιωτικού επιτρόπου, την εισβολή στα γραφεία της και την κατάσχεση υλικών, ενώ ένα από αυτά και συγκεκριμένα το κύπελλο του 1957 που λόγω διαστάσεων οι άνθρωποι του Κρόνου, ονομάζουν «κολυμπήθρα», βρέθηκε μαζί με άλλα υλικά πεταμένο στη χαβούζα των φυλακών Αβέρωφ, όπου το εντόπισαν και το διέσωσαν φίλοι της ομάδας.



Επίσης ο δικηγόρος Γιώργος Τσούνης, μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί πλήρως η ομάδα, λόγω συμμετοχής προοδευτικών στοιχείων στη διοίκηση, το 1971 πάνω στο ίδιο καταστατικό, της άλλαξε το όνομα (έγινε «Ζευς»), ενώ έγινε και αλλαγή στα μέλη του Δ.Σ. και αυτό κράτησε μέχρι το 1977 όπου έγιναν οι καταστατικές αλλαγές και επανήλθε το όνομα Κρόνος.





Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σύλλογος βασίζεται στην ανάδειξη αθλητών από τις υποδομές του και όχι σε ευκαιριακές συγκολλήσεις με μεταγραφές, ενισχύοντας τις ρίζες του με την τοπική κοινωνία και εν προκειμένω την πυκνοκατοικημένη Κυψέλη. Η έδρα του Κρόνου είναι το δημοτικό γήπεδο της Αλεπότρυπας.

Μαζί με τις αγωνιστικές οδηγίες οι διοικούντες το σύλλογο περνάνε αντιλήψεις Fair Play, σεβασμού στον αντίπαλο και συχνά πραγματοποιούν διαλέξεις για διάφορες θεματικές και στους νεαρούς αθλητές και στους γονείς τους.

Η είσοδος αθλητών του Κρόνου σε πανεπιστημιακές σχολές είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δείχνει ότι αθλητισμός και σχολείο – σπουδές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά, όπως αρκετοί γονείς φοβούνται.



1937

Ενδεικτικό της λογικής που διέπει το σύλλογο, είναι το σχόλιο που έκανε αγωνιστικός τους αντίπαλος από το Μικρασιατικό Καισαριανής (σήμερα Αστέρας Καισαριανής) που έγραψε:

«Dimitris Kyroulis

9 Απριλίου 2022 ·

Σήμερα ως προπονητής της Κ16 έζησα κάτι το οποίο είναι άξιο αναφοράς.

Πριν την έναρξη του αγώνα μου ζητήθηκε από τον διαιτητή της αναμέτρησης, με ωραίο και ευγενικό τρόπο, να περάσω εκτός γηπέδου, για το λόγο ότι δεν είχα την κάρτα εισόδου στην τεχνική περιοχή. Τα παιδιά της ομάδας ήδη στερούνταν τον βασικό τους προπονητή, ο οποίος απουσίαζε λόγω Covid και θα έχαναν και την όποια στήριξη θα μπορούσα να τους παρέχω από τον πάγκο. Τότε ο προπονητής της γηπεδούχου ομάδας, του Κρόνου Αθηνών, ζήτησε από τον διαιτητή να παραμείνω εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στον δικό τους πάγκο, ώστε να μπορώ να καθοδηγήσω τους παίκτες της ομάδας μου.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε αυτόν τον προπονητή, στα παιδιά του, αλλά και στα παιδιά της ομάδας μας, τα οποία με τη λήξη του αγώνα, ο καθένας ξεχωριστά, έδωσαν συγχαρητήρια στον αντίπαλο προπονητή, για την ξεχωριστή του αυτή ενέργεια.

Μικρασιατικός σημαίνει προσφυγιά. Σημαίνει ιστορία. Σημαίνει αλληλεγγύη. Σημαίνει όλα αυτά που μαθαίνουμε στα νέα παιδιά της ακαδημίας...».

Ο σύλλογος δεν έχει μείνει αμέτοχος σε καλέσματα για στήριξη πληγέντων και ευάλωτων, καθώς ανταποκρίθηκε στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Σάμου το 2020.



Παραμονές της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής, ο Κρόνος δεν μάσησε τα λόγια του και έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook:

«Κρόνος Αθηνών

4 Οκτωβρίου 2020 ·

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και οφείλει να παίρνει θέση, ενώνοντας τη φωνή του με όσους μάχονται όταν οι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες απειλούνται.

Παίζοντας ποδόσφαιρο μάθαμε πως το χρώμα του δέρματος, η θρησκεία και το φύλο δεν έχουν σημασία καθώς αποτελεί ένα παιχνίδι όπου το πάθος, η χαρά, η αλληλεγγύη και η ελευθερία αποτελούν τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουμε.

Ωστόσο, ο ρατσισμός και ο φασισμός υπάρχουν στην καθημερινότητα μας απειλώντας τη συνύπαρξη των ανθρώπων.

Κουβαλώντας μια αντιφασιστική ιστορία από την περίοδο της κατοχής αλλά και με την ευθύνη των νέων παιδιών που συμμετέχουν στην ομάδα, καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτές τις αξίες, παίρνοντας θέση και στις κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Την Τετάρτη 7/10 και ώρα 11:00 στο εφετείο Αθηνών ανακοινώνεται η απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων αλιεργατών, όσο και για την κατηγορία της διεύθυνσης κι ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της οποίας η δράση έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 και ακόμα κινούνται ελεύθεροι ανάμεσα μας.

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».



Στις 7 Οκτωβρίου δεν κρίνεται μόνο η Χρυσή Αυγή, οι πράξεις και οι θέσεις της οποίας έχουν αποδειχτεί με αδιάσειστα στοιχεία τις τελευταίες δεκαετίες, κρίνεται η αξιοπιστία της Ελληνικής δικαιοσύνης και η θέση ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στους εκφραστές της ναζιστικής ιδεολογίας.

Καλούμε λοιπόν τα μέλη και τους φίλους/ες της ομάδας να στηρίξουν τα καλέσματα που έχουν ανακοινωθεί (7/10, 9:00, Εφετείο Αθηνών), σεβόμενοι βέβαια τα υγειονομικά μέτρα, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις και φορώντας μάσκες.

«Τη πρώτη νύχτα πλησιάζουνε και κλέβουν ένα λουλούδι από τον κήπο μας και δε λέμε τίποτα..

Τη δεύτερη νύχτα δε κρύβονται πλέον περπατούνε στα λουλούδια, σκοτώνουν το σκυλί μας και δε λέμε τίποτα..

Ώσπου μια μέρα -την πιο διάφανη απ’ όλες- μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας ληστεύουν το φεγγάρι μας γιατί ξέρουνε το φόβο μας που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας..

Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα..»

Μαγιακόφσκι, Β.




Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σύλλογος πήρε θέση για την εισβολή των Κροατών της Δυναμό Ζάγκρεμπ που στοίχισε τη ζωή σε φίλο της ΑΕΚ.

Η δημιουργική πορεία συνεχίζεται, με όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται από κάθε ερασιτεχνικό σωματείο για να επιβιώσει με τα λειτουργικά έξοδα που αντιμετωπίζει, αλλά και με την απαίτηση όσοι θεσμικοί φορείς εμπλέκονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να συμβάλλουν ώστε τα επόμενα 100 χρόνια να είναι όσο γίνεται με λιγότερες πιέσεις στην οργανωτική ζωή των ρομαντικών του αθλητισμού.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικό θέμα: ΑΠΟ Κρόνος 1924: «Πρώτα οι σπουδές και μετά η χαρά του αθλητισμού»


                               5-10-1954 Aθλητική Ηχώ


                                   8-10-1954 Aθλητική Ηχώ 


             19-10-1954 Aθλητική Ηχώ