Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» - 79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ετεροχρονισμένες λόγω των εκλογών οι εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα δεν χάνουν τίποτα από την αξία τους, αντίθετα αναδεικνύουν αυτά που όλοι πρέπει να κρατάμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Το Ολοκαύτωμα έγινε στις 24 Μαΐου 1944 και πριν ανακοινωθούν οι εκλογές, ο δρόμος Θυσίας είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου, ακολούθως με τα νέα δεδομένα, μεταφέρθηκε μαζί με την τελετή μνήμης στις 17 & 18 Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Η ιστορία των Κακολύριανων παππούδων μας δεν είναι παραμύθι για παιδιά. Μιλάει για φόβο, πείνα, καμένα σπίτια και σκοτωμούς. Λέει για τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μιλάει για ένα χωριό ηρωικό. Το πιο αιματοβαμμένο, σε όλη την Εύβοια. Ένα χωριό που πλήρωσε ακριβά το τίμημα της λευτεριάς.

Ένα χωριό ολόκληρο, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί».Εξιστορεί τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Στις 24 Μαΐου 1944 το ηρωικό Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό σε όλη την Εύβοια, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο χωριό. Οι Γερμανοί, συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες, άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά στράφηκε ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Οι συλληφθέντες άντρες του Κακολυρίου, με φανερά τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού που είχαν υποστεί, αντίκρισαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «Γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων» (Αγ. Συμεών). Μαζί με τους Κακολύριανους, εκτελέστηκαν έξι ακόμη κάτοικοι γειτονικών χωριών. Τα χωριά αυτά ήταν ο Πύργος, οι Ανδρονιάνοι, το Βίταλο και το Ωρολόγιο. Τριάντα αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη μέρα.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους προστέθηκαν στους αφανείς και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για το μεγαλείο της Ελλάδoς. Το Κακολύρι, το χωριό αυτών των ηρώων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος.

Διαισθανόμενοι τη βαριά ευθύνη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Κακολυριάνικου Ολοκαυτώματος το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών με ιδιαίτερη συγκίνηση ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944. Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με την στήριξη φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων και υποστηρίζονται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.

Συλλογος Δρομεων Ευβοιας

Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας - Rescue Team 312

TankTrail

Fetesclub4x4

Εθελοντές Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλοι

Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν:

Αγώνα δρόμου 10 km (17 Ιουνίου 23)

Αγώνα δρόμου 5 km (17 Ιουνίου 23)

Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (18 Ιουνίου 23)

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Πληροφορίες θα βρείτε στο site του δρόμου θυσίας https://www.dromosthisias.gr

Προσκαλούμε τους συγχωριανούς μας, τα μέλη και του φίλους του συλλόγου αλλά και οποιονδήποτε άλλο να εγγραφεί στην εθελοντική ομάδα υποστήριξης του αγώνα στο τηλέφωνο: 6986704354 και στο mail του συλλόγου: kakolyrisylogos@gmail.com

Η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής αθλητών είναι διαθέσιμη στο link: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdAmk.../viewform

ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: 13 Ιουνίου 2023

Info

Πληροφορίες στο site: https://www.dromosthisias.gr

Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00) Email: kakolyrisylogos@gmail.com FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links: Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944) Διαδρομή: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1_VjXDOZ8-xdojk1Jg3juTHAV8KP_9Rg&usp=share_link

Σχετικά θέματα

Ταξιάρχες Ευβοίας – Κακολύρι: Το έγκλημα του γερμανικού στρατού στις 24 Μαΐου 1944

Η Μάχη της Λαμπούσας το 1944 και η θυσία του «Γύφτου»