Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ένας χρόνος από το "ψαλιδισμένο" ντοκιμαντέρ

oι "ψαλιδισμένοι" του Β' μέρους

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το "ψαλίδι" σε βάρος της προγραμματισμένης και διαφημισμένης με τρέιλερ στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 προβολής του Β' μέρους του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".


Το Α' μέρος είχε μεταδοθεί στις 10 Αυγούστου 2019 και είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί και πάλι την 28η Οκτωβρίου 2019 και στη συνέχεια θα ακολουθούσε και το Β' μέρος σε ένα συνεχόμενο δίωρο, στα πλαίσια του ιστορικού αφιερώματος της ημέρας και συγκεκριμένα σαν ένα από τα δεινά (προσφυγιά) που υπέστη η χώρα μας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σύνολο του υλικού που συγκεντρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 έκανε 31 μήνες να μονταριστεί, παρά τις συνεχείς πρωτοκολλημένες, έγγραφες, ενυπόγραφες επιστολές αρκετών μαζικών φορέων (οι περισσότεροι από την Ικαρία) προς τις διοικήσεις της ΕΡΤ (περιόδου ΣΥΡΙΖΑ). Την ίδια ώρα βλέπαμε στα δελτία ειδήσεων τη Χρυσή Αυγή στα πλαίσια του "κοινοβουλευτικού πλουραλισμού" και παρά τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας όπως το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ
.
Τουλάχιστον οι ομιλίες της εγκληματικής οργάνωσης μπλοκάρονταν από τις στάσεις εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Με τα πολλά έγινε εφικτό το μοντάρισμα στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου του 2019, η μετάδοση του Α' μέρους και ο προγραμματισμός του Β'. Παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ διαφήμισε με δελτίο τύπου και επί ημέρες με προβολή τηλεοπτικού τρέιλερ την προβολή για την 28η Οκτωβρίου, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 25/10 εκδόθηκε δελτίο Τύπου που έκανε γνωστή την αναβολή της προβολής και του Α' μέρους σε επανάληψη και του Β' σε πρώτη προβολή.

Δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση και κανένας ορισμός νέας ημερομηνίας. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες μαζικών φορέων και βγήκε μία ανεπίσημη, προφορική και ανυπόγραφη "διαρροή" σαν απάντηση "κύκλων της ΕΡΤ", ότι η μη προβολή έγινε γιατί τεχνικά ήταν δήθεν κάκιστο προϊόν.
Μεταξύ αυτών "καμαρώσαμε" και το ντοκιμαντέρ για το γιό του Μουσολίνι, όταν ψαλιδίζονταν αυτοί τους οποίους ταλαιπώρησε και που τον νίκησαν και στην Αλβανία και συνολικά στο Β' Παγκόσμιο. 

Πρόκειται για τερατώδες ψεύδος η επίκληση τεχνικών λόγων  (για το λόγο αυτό και ανυπόγραφο αλλιώς θα αντιμετώπιζε και νομικές ευθύνες) διότι όπως συμβαίνει σε κάθε προϊόν που προορίζεται για προβολή, έτσι και αυτό πέρασε από τεχνικό έλεγχο, όπως και το Α' μέρος που ήταν ενιαίο υλικό, από τους ίδους εικονολήπτες, ηχολήπτες, μοντέρ και τον ίδιο προϊστάμενο τεχνικού ελέγχου.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με πρωτοκολλημένες ενυπόγραφες επιστολές φορέων στις οποίες η διοίκηση της ΕΡΤ (περίοδος ΝΔ) δεν απάντησε ποτέ, όπως δεν απάντησε και στο εξώδικο του συντελεστή της δημοσιογραφικής έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις μέρες που έπεσε το ψαλίδι, το πρόγραμμα ήταν γεμάτο επαναλήψεις, πολλές εκ των οποίων ήταν παραγωγές δεκαετιών με τεχνικά μέσα υποδεέστερα της εποχής μας, συνεπώς "τεχνικά" πιο κάτω από το ψαλιδισμένα ντοκιμαντέρ, που ήταν πρωτύτπο προϊόν εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ.

Το θέμα δεν έκλεισε ποτέ, καθώς ένα υλικό διάσωσης της ιστορικής μνήμης, πληρωμένο με τα χρήματα των πολιτών μέσα από το ανταποδοτικό τέλος και μάλιστα χαμηλού κόστους και όχι πανάκριβη εξωτερική εργολαβία, πρέπει κάποια στιγμή να προβληθεί.

Η διεκδίκηση παραμένει και ο κύκλος της σιωπής κάποια στιγμή - όπως γίνεται πάντα - θα τελειώσει...

Στο βιβλίο "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" (εκδόσεις Νότιος Άνεμος) υπάρχει μέσα σε αρκετή και πλούσια ύλη και το υλικό του "ψαλιδισμένου" ντοκιμαντέρ.