Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

To ματωμένο «ρεβεγιόν» του 1944 στα Σελλά Αχαΐας

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Με αίμα ποτίστηκε το χώμα του χωριού της ορεινής Αχαΐας, όταν 73 χρόνια πριν, την Πρωτοχρονιά του 1944, περικυκλώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν αντάρτες που η παρουσία τους είχε γίνει γνωστή με προδοσία.

Λόγω της χρονικής σύμπτωσης της αποφράδας ημέρας με τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, γίνονται μέσα στον Ιανουάριο και το ert.gr θα σας ενημερώσει για το αναλυτικό τους πρόγραμμα. Διοργανωτές τους είναι η τοπική κοινότητα και ο Δήμος Πατρέων.


Η ιστορία ξεκινάει όταν την Πρωτοχρονιά του 1944 οι ναζί κατακτητές είχαν περικυκλώσει το χωριό, διότι είχαν διαπιστώσει ότι στην περιοχή βρίσκονταν ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Καπετάν Κεραυνό (Ανδρέα Μελετίου Αϊβαλιώτη). Η κίνηση της ανταρτικής ομάδας στην περιοχή, ήταν στα πλαίσια γενικότερης κίνησης παραπλάνησης, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι προετοιμάζονταν απόβαση των συμμάχων στην Ηλεία, ενώ ο στόχος ήταν, όπως και έγινε, η απόβαση στη Σικελία.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί  το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, με τις ναζιστικές θηριωδίες επίσης να έχουν στόχο να μην αναπτυχθεί πρόσφορο έδαφος σε περίπτωση συμμαχικής απόβασης στην Πελοπόννησο.

Οι ναζί δολοφόνησαν τρεις κατοίκους του χωριού και επτά αντάρτες, ενώ ακολούθως πυρπόλησαν σπίτια, έκλεισαν τα γυναικόπαιδα στο εσωτερικό της εκκλησίας και 43 άνδρες αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πάτρα, όπου μετά από μερικές μέρες αφέθησαν ελεύθεροι.

Οι εκτελεσθέντες ήταν: Γεώργιος Δ. Γιαχός από τα Σελλά, Ιωάννης Μ. Κωστόπουλος από τα Σελλά, Νικόλαος Χαρ. Χριστοδουλόπουλος από τα Σελλά, Θεοφάνης Κ. Γκοτσόπουλος από τον Μεγάλο Ποντιά, Σωτήρης Λεων. Σωτηρίου από τη Ζάχολη Κορινθίας, Βαγγέλης Β. Πανόπουλος από τον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας, Ηλίας Δ. Γκολφινόπουλος από τη Ζάχολη Κορινθίας, Σπύρος Γ. Μαλεβής από το Λουτράκι Κορινθίας, Βασίλης Ροδόπουλος από τη Ζαχλωρού και Κωνσταντίνος Ν. Μπαστουνάς, από το Αίγιο.