Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ανταρσία στο Αιγαίο: Ακτοπλοΐα για τις ανάγκες των νησιωτών και όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών



φωτο από την εποχή που στο Υπ. Ναυτιλίας ήταν ο Α. Γεωργιάδης φωτο από την εποχή που στο Υπ. Ναυτιλίας ήταν ο Α. Γεωργιάδης

...αναδημοσίευση από το http://www.ertopen.com...

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι νησιωτικές κοινωνίες, με αφορμή τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα (περιορισμός δρομολογίων, υποσυντήρητα και γερασμένα πλοία), με αποτέλεσμα να πραγαμτοποιούνται συσκέψεις φορέων και κινητοποιήσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπως συχνά έχει παρουσιάσει και το ertopen.

Για τις εξελίξεις αυτές, ο συνδυασμός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, «Ανταρσία στο Αιγαίο», έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έπεσαν από τα σύννεφα» οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από την ακτοπλοϊκή απομόνωση στην οποία καταδικάζεται η Λέσβος και η Χίος μετά από 42 χρόνια καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Ξεχνούν ότι εδώ και καιρό στην ίδια κατάσταση βρίσκεται η Ικαρία και η Σάμος. Ξεχνούν επίσης την σχεδόν μόνιμη ταλαιπωρία της Λήμνου και του Αϊ Στράτη, που κάθε λίγο και λιγάκι μένουν για μέρες ολόκληρες χωρίς πλοίο.


Τώρα όλοι οι τοπικοί παράγοντες στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας, καταθέτουν ερωτήσεις και επερωτήσεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας… Διαμαρτύρονται και τρέχουν από σύσκεψη σε σύσκεψη… Στάχτη στα μάτια των νησιωτών είναι οι συσκέψεις, οι ερωτήσεις, οι επερωτήσεις και οι διαμαρτυρίες τους. Σε λίγες εβδομάδες θα μας πουν πως έκαναν ό,τι μπορούν και θα ρίξουν την ευθύνη στον Υπουργό Ναυτιλίας ή σε κάποιον άλλο κυβερνητικό παράγοντα. Κι έτσι θα βγάλουν «λάδι» την κυβέρνηση, την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η ακτοπλοϊκή απομόνωση των νησιών μας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που μας επιβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την τρόικα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, της δημοσιονομικής προσαρμογής και της πάσης θυσίας επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές κι όσοι προσπαθούν να τις εξωραΐσουν είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που έχουν βρεθεί τα νησιά μας. Για εμάς είναι σαφές: όσο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις θα αντιμετωπίζονται ως πεδίο κερδοσκοπίας ποτέ δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νησιών μας.
Οι προτάσεις, από την άλλη, που κατά καιρούς διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημιουργούν στους νησιώτες παρά αυταπάτες και μόνο αυταπάτες. Πότε μιλάει για δημόσιο φορέα στον οποίο θα συμμετέχει η αυτοδιοίκηση και πότε κλείνει το μάτι στους εφοπλιστές… Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να δώσει καθαρές απαντήσεις αλλά να θολώσει τα νερά.


Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» λέει ξεκάθαρα πως οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών (όπως και οι αεροπορικές) είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό επιδιώκουμε την απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των πλοίων της ακτοπλοΐας, τη δημιουργία δημόσιας επιχείρησης ακτοπλοΐας που θα εξυπηρετεί όλες τις γραμμές και θα εγγυάται τις φθηνές, καθημερινές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνδέσεις για το σύνολο των νησιών. Η λειτουργία της θα στηρίζεται στον εργατικό έλεγχο.


Η δημιουργία της δημόσιας επιχείρησης ακτοπλοΐας είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για τα νησιά. Παράλληλα όμως θα διαμορφώσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς, που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία και την υπερεκμετάλλευση. Η δημόσια επιχείρηση ακτοπλοΐας θα αξιοποιήσει τις ναυπηγοεπισκευαστικές βιομηχανίες της χώρας για να κατασκευάσει σύγχρονα πλοία κατάλληλα για τις ανάγκες των ελληνικών νησιών. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και θα σταματήσει η διαρροή κεφαλαίων προς την Άπω Ανατολή.


Η πολιτική πρόταση της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» απευθύνεται στους εργαζόμενους, τους νέους και την φτωχομεσαίους αγρότες των νησιών του Αιγαίου και όλης της χώρας. Η υλοποίηση της απαιτεί την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και την ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί την συγκρότηση ενός ρωμαλέου εργατικού και λαϊκού κινήματος. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή».