Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

«Μνήμες Λιγνίτη»: Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ τιμούν τους λιγνιτωρύχους με αθλητική διοργάνωση εδώ και 14 χρόνια

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Είναι πια μία διοργάνωση που μετράει 14 χρόνια ζωής και συνδυάζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης. Αναφερόμαστε στην αθλητική διοργάνωση «Μνήμες Λιγνίτη» που τιμά τους λιγνιτωρύχους, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ (ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ) με έδρα την Πτολεμαΐδα και τη στήριξη της ΔΕΗ. Εκ μέρους του Σπάρτακου μας μίλησε ο Γεώργιος Μανώλας.



από την πρώτη διοργάνωση του 2009

-Πότε και πως ξεκίνησε η διοργάνωση;

-«Ήταν μία ιδέα του υπεύθυνου Πολιτιστικών του σωματείου του Νίκου Παλάσκα, επί προεδρίας Γεώργιου Αδαμίδη και Γενικού Γραμματέα Γιάννη Δίκα. Ο πρώτος αγώνας έγινε την Κυριακή στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 και από τότε φάνηκε ότι θα αποκτήσει δυναμική και θα γίνει θεσμός».



-Το σκεπτικό της διοργάνωσης ποιο είναι;

-«Είναι να τιμήσουμε τους θανόντες συναδέλφους μας και να καθιερώσουμε μια εκδήλωση, ένα γεγονός που θα τιμά τους λιγνιτωρύχους. Αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτούς που συνεχίζουν και σήμερα να κάνουν το ίδιο, κάτω από σκληρές, αντίξοες, απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνθήκες για το καλύτερο αποτέλεσμα, αυτών που καθημερινά αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της επιχείρησης για να έχει ο καταναλωτής ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτούς που εργάζονται με ζήλο, αυταπάρνηση και συνέπεια. Γι αυτό και η διοργάνωση συνδέει την Πτολεμαΐδα με την Κοζάνη, πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΗ στην περιοχή».



-Συμμετέχουν συνάδελφοί σας και από άλλες περιοχές;

-«Βεβαίως έρχονται και συνάδελφοι από την Αθήνα, την Ξάνθη και αλλού και παίρνουν μέρος, όπως και δρομείς που δεν είναι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ».

-Πως δέχτηκε η τοπική κοινωνία τη διοργάνωση;

-«Την αγκάλιασε και είναι σύμμαχός μας, άλλωστε αρκετοί έρχονται και δουλεύουν εθελοντικά για να στηρίξουν τις "ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ", είναι επόμενο αφού τιμάμε τη μνήμη ανθρώπων που ήταν συνάδελφοι, φίλοι και γείτονες για χρόνια. Εκτός από τους εθελοντές να πούμε ότι συνδιοργανώνει μαζί με το σωματείο και η ΔΕΗ».



-Η διοργάνωση αυτής της χρονιάς έχει νέα στοιχεία;

-«Βεβαίως και είναι δείγμα της δυναμικής της, αφού εκτός από το δρόμο των 5 χιλιομέτρων, ανέβηκε ο πήχης και για πρώτη φορά οργανώνουμε και ημιμαραθώνιο 21 χιλιομέτρων. Οι αγώνες δρόμου ;ήταν να γίνουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, αλλά όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Σπαρτακου: «Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν επιτρέπει την διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης. Η σκέψη και η προσπάθειά μας, την παρούσα στιγμή, είναι προσανατολισμένα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί και βιώνουν πολύ δύσκολες στιγμές. Στιγμές που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους. Ως εκ τούτου σας ενημερώνουμε ότι τόσο το μνημόσυνο για να τιμήσουμε τους συναδέλφους, όσο και ο Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου, ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ αναβάλλονται για το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την συνδρομή τους στην μέχρι τώρα οργάνωση του Αγώνα, ευχαριστούμε όλους όσοι υπέβαλλαν την αίτηση συμμετοχής τους. Ορίζουμε το ραντεβού μας για 1/10 ευχόμενοι ότι όλα θα πάνε καλά».



Πρόσθετες δυνατότητες

Οι «Μνήμες Λιγνίτη» δίνουν την ευκαιρία σε όσους πάρουν μέρος και έρχονται από άλλες περιοχές, να ανακαλύψουν και τις ομορφιές της περιοχής. Σε ανακοίνωση του Σπάρτακου, διαβάζουμε: « Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό καθ’ όλη η διάρκεια του έτους. Διαθέτει πλούσιο υδάτινο στοιχείο με τις οκτώ λίμνες της και τα πολλά ποτάμια της, ενώ το υγρό στοιχείο εναλλάσσεται αρμονικά με βραχώδεις όγκους, φαράγγια, θολωτά γεφύρια, δασωμένους λόφους, καθώς και μοναδικής σπουδαιότητας ιστορικών και εκκλησιαστικών αξιοθέατων. Οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι μοναδικοί προορισμοί, τα ποικίλα και μοναδικά παραδοσιακά γαστρονομικά προϊόντα (τα κρασιά, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, κ.ο.κ.), αναμφίβολα καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία πρώτη επιλογή προορισμού, ενώ ειδικά η πόλη της Πτολεμαΐδας είναι σε θέση να προσφέρει άριστες συνθήκες διαμονής και φιλοξενίας στον οποιοδήποτε θελήσει να την επισκεφθεί».



Η διοργάνωση, όπως συνέβη σε πανελλαδική κλίμακα, είχε το «διάλειμμά» της στην περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, ενώ το 2013 εκτός από τον αγώνα δρόμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7/9, στο Δημοτικό στάδιο Πτολεμαΐδας (γήπεδο Εορδαϊκού), παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ παλαιμάχων αθλητών και εν ενεργεία εργαζόμενων της ΔΕΗ, οι οποίοι αγωνίστηκαν για καλό σκοπό, για να ενισχύσουν –συμβολικά αλλά και ουσιαστικά- με τα έσοδα του παιχνιδιού κάποιον σύλλογο, που «στη δύσκολη εποχή που διανύουμε σίγουρα θα μπορούσε να ωφεληθεί οικονομικά μέσα από μια τέτοια δραστηριότητα».



Όπως αναφέρει ο Σπάρτακος: «Τρέχεις για τον εαυτό σου; Τρέχεις για να τιμήσεις την μνήμη κάποιου ανθρώπου; Τρέχεις για να τιμήσεις τους σημερινούς εργαζόμενους της επιχείρησης;
Σημασία δεν έχει για ποιόν τρέχεις, σημασία έχει ότι συμμετέχεις».




Χαρακτηριστικά του αγώνα: Ο αγώνας αποτελείται από δύο σκέλη: το αγωνιστικό Ανδρών – Γυναικών που από φέτος θα καλύπτει απόσταση 21 Km (ημιμαραθώνιος) και το Λαϊκό Δρόμο 5Km Ανδρών – Γυναικών.

Λεπτομέρειες για τη διοργάνωση:

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 1/10/2023. Τόπος διεξαγωγής : Πτολεμαΐδα Π.Ε. Κοζάνης.
Απόσταση 21 χιλ. Ημιμαραθώνιος Δρόμος ανδρών-γυναικών
5 Km Λαϊκός Δρόμος ανδρών – γυναικών γενική κατάταξη.
Είδος αγώνα: Άσφαλτος.
Υψόμετρο: 600μ.
Ώρα 6:00 π.μ. ταυτοποίηση αθλητών στο σημείο τερματισμού "Μνήμες Λιγνίτη" (στην Σχολή Πυροσβεστών)
Ώρα 07:45 π.μ. μεταφορά με λεωφορεία στο σημείο εκκίνησης, για τους αθλητές της διαδρομής των 21ος χιλιομέτρων.
Ώρα 8:45 π.μ μεταφορά με λεωφορεία στο σημείο εκκίνησης, για τους αθλητές της διαδρομής των 5 χιλιομέτρων.
Ώρα 9:00 π.μ. εκκίνηση Αγώνα Δρόμου για τα 21Km και ώρα 9:15 ώρα εκκίνησης για τα 5Km.
Τερματισμός – Βραβεύσεις

Οι απονομές θα γίνουν αμέσως μετά τον τερματισμό των τριών πρώτων κάθε κατηγορίας.

Τόσο στην απόσταση των 21Km όσο και στην απόσταση των 5Km θα βραβευτούν με κύπελλα και μετάλλια οι 3 πρώτοι που θα τερματίσουν ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας.

Ειδική κατηγορία βράβευσης θα αποτελέσουν τα άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος