...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
«Να θυμάστε πάντα το έγκλημα αυτό της Γερμανίας στους προγόνους σας και κάποια στιγμή να τα πείτε στα δικά σας παιδιά», είπε ο σπαρταθλητής, γιατρός του ΕΣΥ Στέργιος Αράπογλου στους μικρούς μαθητές του Διστόμου που τον υποδέχτηκαν στον τόπο τους, το μεσημέρι της Τρίτης 2 Μαΐου, μαζί με τον ηγεσία του Δήμου και πολύ κόσμο.
Έχοντας διανύσει τρέχοντας περί τα 1.800 χλμ από τα 3.000 χλμ συνολικά που θα κάνει σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη για να προβάλει τον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση από την Γερμανία για τα εγκλήματα στην Ελλάδα την κατοχή σε σειρά Μαρτυρικών πόλεων και χωριών, το μεσημέρι της Τρίτης τίμησε τα 223 θύματα της Σφαγής του Διστόμου.
Με πινακιδίτσες στα χέρια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου όπως και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου έδωσαν τον δικό τους τόνο στην υποδοχή του δρομέα.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθάς, οι Αντιδημάρχοι Διστόμου και Στειρίου Παναγιώτης Δημάκας, Νικόλαος Ζάκκας και Γιάννης Πάστρα, ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Αγγελόπουλος, μέλη της Διοίκησης του Μουσείου Αμαλία Παπαϊωάννου, Χρ. Παπανικολάου, Νίκος Μπούρας και Λουκάς Δημάκας, εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες κάτοικοι τον χειροκρότησαν μπροστά στο Δημαρχείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου.
Ο Δήμαρχος ΔΑΑ του επέδωσε ειδικό κύπελλο τονίζοντας την σημασία του διπλού αγώνα αφενός για διατήρηση της Μνήμης - κάτι στο οποίο συμβάλει το Μουσείο - και αφετέρου για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Πλακέτα επέδωσε ιδιαίτερα συγκινημένος στον δρομέα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Σφαγής, Χρήστος Κίνιας και μια φανέλα της ποδοσφαιρικής Ομάδας Π.Ο Αμβρυσσεας Διστομου F.C ο παλιότερος και νεότερος ποδοσφαιριστής Παν. Ανέστης και Νίκος Λεμονής.
Μετά την εκδήλωση στο προαύλιο και την αίθουσα του Μουσείου, ο Στ. Αράπογλου και ο συνοδός του, φυσιοθεραπευτής, Γιάννης Κουφός μετέβησαν στο Μαυσωλείο με την ηγεσία του Δήμου , όπου και ο δρομέας κατέθεσε στεφάνι και έκανε Προσκλητήριο Νεκρών, μεταξύ των οποίων, 54 παιδιών μέχρι 18 ετών.
Ο Δήμαρχος αποχαιρετώντας τον δρομέα επισήμανε την σημασία του αγώνα για τις διεκδικήσεις ( πολεμικές αποζημιώσεις, αναγκαστικό δάνειο, αρχαιότητες και αποζημιώσεις αμάχων θυμάτων) και ότι το γερμανικό κράτος πάντα προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα για δικαίωση και αποζημίωση με διάφορα "εργαλεία" όπως το ελληνογερμανικό ταμείο κλπ.