Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την Πανυγειονομική απεργία στις 20/10 και τη γενική στις 9/11

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε
. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2022

Α.Π:12512

ΠΡΟΣ:

ü  ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

ü  ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ü  ΦΟΡΕΙΣ

ü  ΜΜΕ

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΔΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της υγείας. 3 χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει «πρόσθετα μέτρα» για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των «εκτάκτων» αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν «προσθέτουν προσωπικό». Αντί να μονιμοποιηθούν ξανά - “προσλαμβάνονται” οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους, “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις. Μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις  θέσεων μόνιμων γιατρών, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων. Κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών. Συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, πολλά από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου νοσοκομείου στο Ηράκλειο (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη).

Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ! Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Πιάνουν το νήμα των αντιλαϊκών ανατροπών στην υγεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στραγγαλίζουν τα δικαιώματα των ασθενών και των υγειονομικών. Ένα νομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική της ενίσχυσης του δημόσιου νοσοκομείου – επιχείρηση και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της υγείας.

Με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε το θεσμό της ομηρίας του  επικουρικού γιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει  τη δυνατότητα  άσκησης  ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας  για να βρούμε πελατεία. Ξέρουμε ότι ο βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι ότι το "μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό". Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς  ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας.

Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας των γονιών μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας δεν πρόκειται να γίνουμε!

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τα χρόνια των μνημονίων, που θεωρητικά έχουμε βγει δύο φορές από αυτά, έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στο βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να υλοποιήσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας. Την ίδια ώρα η οικονομία αντέχει εκατοντάδες δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προσπαθούν να μας ρίξουν  στάχτη στα μάτια με την μεσοσταθμική αύξηση 10%, που τελικά είναι 5% στο βασικό μισθό που όχι μόνο δεν αναπληρώνει τις απώλειες αλλά θα εξανεμιστεί σε χρόνο dt εξαιτίας του πληθωρισμού που καλπάζει, των διψήφιων αυξήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ, την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και το ρεύμα.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Το πρόσφατο παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», που οι συνάδελφοί μας ξεσηκώθηκαν, απέργησαν μαζικά, οργάνωσαν κοινές κινητοποιήσεις με το «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» και το «Παίδων Πεντέλης» με αποτέλεσμα να στριμώξουν κυβέρνηση και διοικήσεις  και  να επιβάλουν μόνιμες προσλήψεις, δείχνει το δρόμο.

Είναι απάντηση σε όσους καλλιεργούν τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων για να καλλιεργήσουν στάση αναμονής και ανοχής.

Καλούμε όσους συναδέλφους αμφιβάλλουν για τη δύναμη που έχουμε αν ξεσηκωθούμε να αναρωτηθούν. Αν οι αγώνες μας δεν τους φοβίζουν γιατί ενισχύεται η καταστολή και ο αυταρχισμός; Γιατί σέρνουν στα δικαστήρια  όποιον αγωνίζεται; Γιατί έχουμε ρεκόρ ποινικοποιήσεων των αγώνων; Γιατί όχι μόνο εδώ αλλά και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ψηφίζουν απεργοκτόνους νόμους; Όπως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Φινλανδίας που ψήφισε νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία στους υγειονομικούς κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Νόμος για την ασφάλεια των ασθενών". Εργοδότες, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχουν να προλάβουν την έκρηξη οργής και αγανάκτησης.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους συναδέλφους μας υγειονομικούς στις άλλες χώρες που βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικούν και πετυχαίνουν νίκες.

Διεκδικούμε:

Ø  Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου  μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

Ø  Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.

Ø  Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Ø  Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.