Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Με έμπνευση από τη Μικρά Ασία και δύναμη από τα Χανιά: Απόλλων Αγίου Ιωάννη 1923

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στους χωματόδρομους και τις αλάνες των Χανίων, στην περιοχή των δικαστηρίων, νεαρά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία, με την πλούσια αθλητική παράδοση, έβρισκαν διέξοδο και ψυχαγωγία παίζοντας ποδόσφαιρο. «Πλανεύτρα» η μπάλα δεν ήθελε και πολύ για να ξελογιαστούν και οι γηγενείς.

Το «ανακάτεμα» του ανθρώπινου δυναμικού γέννησε τον Απόλλωνα Χανίων, που όπως μαρτυράει το όνομά του και τα χρώματά του (μπλε - άσπρο) κράτησε την ανάμνηση της Μικράς Ασίας, τιμώντας με την ονοματοδοσία τον ιστορικό Απόλλωνα Σμύρνης, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην Αθήνα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τα ποδοσφαιρικά του αδέρφια στα Χανιά.

Το ταλέντο των προσφυγόπουλων δεν έφτανε, έπρεπε να συνδυαστεί και με τις οργανωτικές ικανότητες των πιο εύρωστων οικονομικά Κρητικών για να στηθεί και να λειτουργήσει σωματείο. Αναμενόμενο βεβαίως να έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Απόλλωνα Χανίων και του ερασιτέχνη Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης, αφού αν και τους χωρίζουν αρκετά ναυτικά μίλια τους ενώνει το όνομα, το χρώμα και τα μικρασιάτικα χώματα.

Θυμίζουμε ότι στα Χανιά μετά από σταδιακές εγκαταστάσεις προσφύγων αρχικά πριν το 1922, με 850 οικογενειών από τη Μικρά Ασία, και τα Δωδεκάνησα και ακολούθως από άλλες προσφυγικές ροές, ειδικά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στο τέλος του 1922 βρέθηκαν 18.822 πρόσφυγες, ενώ στη απογραφή του 1928 στα Χανιά απογράφηκαν 8.246 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 6.925 στην πόλη των Χανίων (το 21,5% του συνολικού πληθυσμού της πόλης των Χανίων) και 772 σε κοντινούς οικισμούς. Η μείωση έγινε λόγω μετακινήσεων σε άλλες περιοχές για επανένωση οικογενειών και για εξεύρεση εργασίας.

Στη συνέχεια της ιστορικής διαδρομής η ομάδα γνώρισε όπως και πολλές άλλες το διωγμό - διάλυση από τη δικτατορία. Οι ιδρυτές της γλίτωσαν από τους Τσέτες και τους απογόνους τους ανέλαβαν για να τους κυνηγήσουν οι δικτάτορες.

Μιλήσαμε με τον Λευτέρη Πετρά, που υπηρέτησε τον κρητικό σύλλογο φτάνοντας και στην ύψιστη θέση του προέδρου.

-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

-H ομάδα ιδρύθηκε το 1923.


-Το όνομά της προέρχεται από συμμετοχή του Μικρασιατικού στοιχείου στο σύλλογο;

-Ναι είχαν έρθει αρκετοί Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Χανιά, ήταν πολλά μικρά παιδιά και ταλαιπωρημένα, που έπαιζαν ποδόσφαιρο και αναμίχθηκαν με τους γηγενείς και έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα.

-Που έπαιζε η ομάδα;

-Έπαιζε στο Πεδίο του Άρεως, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τα άλλα αθλητικά σωματεία των Χανίων. Στην πάροδο των χρόνων ο σύλλογος δεν είχε δικό του γήπεδο, ορίζονταν οι αγώνες του στο γήπεδο των Χανίων, αλλά προπονήσεις έκανε σε περιφερειακούς αθλητικούς χώρους.


-Υπήρχε κάποια συγκεκριμένη περιοχή των Χανίων όπου είχε το βασικό της κορμό η ομάδα;

-Ήταν η περιοχή «Δικαστήρια», περίπου δύο χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων, αργότερα με τις αλλαγές που προέκυψαν από την ανάπτυξη και δόμηση στην πόλη, η ομάδα μεταφέρθηκε στο συνοικισμό του Αγίου Ιωάννη.

-Επί κατοχής είχε δραστηριότητα;

-Δεν είχε δραστηριότητα, επανήλθε στην αγωνιστική δράση το 1949 - 50 και συνέχισε αγωνιζόμενη στις κατηγορίες του τοπικού πρωταθλήματος.


-Επί δικτατορίας 1967-1974 αντιμετώπισε προβλήματα;

-Η δικτατορία τη διέλυσε γιατί θεωρούσε ότι τη στελέχωναν αντικαθεστωτικοί και πήρε τέσσερις παίκτες της τους οποίους έδωσε στον Α.Ο. Χανίων.

-Πότε επανήλθε;

-Επανήλθε το 1978, δέκα χρόνια μετά τη διάλυσή της από τη χούντα, πάνω στο υπάρχον καταστατικό της.


-Που αγωνίζεται σήμερα;

-Σήμερα αγωνίζεται στην Α' κατηγορία του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Χανίων.

από το FB του συλλόγου

 

-Έχει μόνο ποδόσφαιρο ή και άλλα αθλήματα;

-Έχει μόνο ποδόσφαιρο ανδρικό και υποδομές, αλλά στο καταστατικό της υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα του συλλόγου να ιδρύσει και άλλα αγωνιστικά τμήματα.

Να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος περνάει κοινωνικά μηνύματα σε κάθε ευκαιρία δείχνοντας ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.

                                                          

             Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος