Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

To Mπλόκο της Καλογρέζας

Στο διάστημα της πανδημίας αρκετές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης δεν γίνονται με τον τρόπο που τους αρμόζει για ευνόητους λόγους. Στην περίπτωση αυτή κατατάσσουμε και το Μπλόκο της Καλογρέζας, που πάντα οι τοπικοί φορείς και ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής, τιμούσαν με πολυήμερες εκδηλώσεις. Μέχρι να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς δημόσιου βίου, ας θυμηθούμε τουλάχιστον την ιστορία του.

Ήταν 15 Μάρτη του 1944 όταν 21 Έλληνες και ένας Ιταλός εκτελέστηκαν από τους ναζί στην Καλογρέζα. Πέρασαν χρόνια από τότε και το 1982 με προσπάθειες των οικογενειών των νεκρών και της τότε δημοτικής αρχής, αναρτήθηκε αναθηματική πλάκα (γλύπτρια Αφροδίτη Λιτή) στο χώρο του Μνημείου και το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, θέλοντας να προσδώσει στη γενναία αυτή αντιστασιακή πράξη ξεχωριστή σημασία, καθιέρωσε ομόφωνα τη συγκεκριμένη ημέρα ως Εθνική Τοπική Εορτή.


Στην πλάκα έχει γραφτεί το επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου:
Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια
 

Κάθε χρόνο με πολυήμερες εκδηλώσεις και το μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας , η ιστορική μνήμη δεν αφήνεται να ξεθωριάσει. Και αν για δεύτερη χρονιά λόγω "κορονοϊού", αυτό δεν συμβαίνει, δεν θα μειωθεί η ιστορική του σημασία.
Πάντα πρέπει να θυμίζουμε τους Εφιάλτες, δηλαδή τους συνεργάτες των Γερμανών, που και σε αυτό το Μπλόκο, έπαιξαν τον βρώμικο ρόλο τους με τη συμμετοχή τους.



Η ιστορία του Μπλόκου


Στις 15 Μαρτίου 1944 πραγματοποιήθηκε στην Καλογρέζα ένα μεγάλο μπλόκο, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Χωροφυλακής, της Ειδικής Ασφάλειας και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Πριν ακόμη ξημερώσει, άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή.
Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τους άρρενες κάτοικους άνω των 16 ετών σε ένα οικόπεδο. Άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και των Ταγμάτων Ασφαλείας επέλεξαν και στη συνέχεια εκτέλεσαν 22 άτομα (στην πλειονότητα τους, εργάτες), μεταξύ αυτών και ένα Ιταλό αντιφασίστα.


Επί της ουσίας ήταν αντίποινα των ναζί για το ισχυρό αντιστασιακό κίνημα της περιοχής, που μεταξύ άλλων, είχε εκφραστεί και με μεγάλες απεργίες στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής, που είχαν τη συμβολή τους στα ενεργειακά προβλήματα των κατοχικών δυνάμεων.

Παράλληλα, ήταν «μήνυμα», αφού ήδη ο πόλεμος φαινόταν ότι είχε χαθεί για το Γ΄ Ράιχ, προς τα ποια κατεύθυνση επιθυμούσαν να κινηθεί η μεταπολεμική Ελλάδα. Γι’ αυτό επεδίωξαν την ενεργοποίηση των ταγματασφαλιτών σε βάρος του αντιστασιακού κινήματος και κεντρικά και τοπικά στην Καλογρέζα.

O γιορτασμός

Την Κυριακή 14/3 ο Δήμος Ν.Ιωνίας θα τιμήσει τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στο Μπλόκο της Καλογρέζας, (16/3/1944), με σοβαρούς όμως περιορισμούς στην προσέλευση κοινού λόγω των περιοριστικών μέτρων. Έτσι στις 10.30 στο χώρο του Ηρώου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και στη συνέχεια θα κατατεθούν στέφανα από την δήμαρχο κα Θωμαϊδου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ενώ έχουν προσκληθεί να καταθέσουν και οι επικεφαλής των παρατάξεων ή εκπρόσωποί τους.