Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Νείλος Φουτρίδης (1868 – 1933): Παρουσίαση των επιστολών & του ημερολογίου του


O Ικάριος κοσμοκαλόγερος και η «μυστηριώδης αλληλογραφία Νείλου & Αριστείδη Φουτρίδη», είναι το θέμα του βιβλίου που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου στη ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου ΑΘΗΝΑΙ) και ώρα 19.00.
Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» και ο Κύκλος Πολιτισμού & Τέχνης (ΚΥΠΟΤΕ): «Μία ερευνητική εργασία ολοκληρώνεται, μελετώντας το αρχείο «Λαχωβάρη» του ΕΛΙΑ. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία ενός Ικάριου Μοναχού, που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα, του Νείλου Φουτρίδη. Πολυάσχολε σημερινέ αναγνώστη, θα ξαφνιαστείς με το συναίσθημα μιας εποχής μάλλον διαφορετικής.


Θελήσαμε να σου ψιθυρίσουμε τη ζωή ενός «κοσμοκαλόγερου», όπως εκείνος την κρατούσε στα χέρια του σαν ποιητής, δίνοντάς της μια οικουμενικότητα που κατάφερε να την καθυποτάξει με τη γραφή του και να μας την δωρίσει ίσως για έναν καλύτερο αιώνα… μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, τις επιστολές και άλλα έγγραφα.


Ο Νείλος υπήρξε ο Μεγάλος αδελφός, ο φύλακας άγγελος και ο Μέντορας του Αριστείδη Ε.Φουτρίδη, Καθηγητού των Harvard & Yale, εκείνου που έφερε στην νέο -Αμερικανική κοινωνία την ελληνική ποίηση… θαυμαστή του Κ. Παλαμά, εμβριθούς γνώστη της κλασσικής φιλολογίας και αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

Ο Νείλος, που τόσο συνδέεται με την βιογραφία του αδερφού του Αριστείδη έρχεται σήμερα να μας ταράξει την καθημερινότητά μας με την πλούσια δράση του, την ανιδιοτελή προσφορά του, την στάση και την συμπεριφορά του στις αιώνιες αξίες της ανθρώπινης ζωής. Για τούτο αξίζει να τον γνωρίσουμε οι νεώτεροι!

Ένα ταξίδι σεβασμού και θύμησης στα μέλη της σπουδαίας ετούτης οικογένειας, που τιμούν και δοξάζουν με την άσβεστη μνήμη των, την Αιγαιοπελαγίτικη Νικαριά μας!».

Info
Επιμελήτρια: Χαρούλα Κοτσάνη
Εκδόσεις: ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ / ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Έτος έκδοσης: 2018, Διαστάσεις: (16 x 24 εκ.)
ISBN: 978-960-9511-58-2
Αριθμός σελίδων: 194