Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Ο Μύθος της αλήθειας και η αλήθεια του Μύθου»


Tριλογία Κωνσταντίνου Ε. Ρόζου
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ  ΑΛΗΘΕΙΑΣ  ΚΑΙ  Η  ΑΛΗΘΕΙΑ  ΤΟΥ  ΜΥΘΟΥ


Συγγραφέας:  Κωνσταντίνος Ε. Ρόζος
Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Έτος έκδοσης: 2015
Διαστάσεις: 3 (14 x 21 εκ.)
ΠΡΑΜΝΙΑ ΕΠΕΑ: ISBN 978-960-9511-23-0,  Αριθμός σελίδων: 168
ΙΚΑΡΙΟΣ: ISBN 978-960-9511-22-3,  Αριθμός σελίδων: 189
ΤΟ ΜΠΑΟΥΛΟ ΤΟΥ ΑΡΑΠΗ ISBN: 978-960-9511-24-7,  Αριθμός σελίδων: 259

Τα τρία αυτά βιβλία, περιέχουν μικρές ιστορίες, μικρά ή πιο μεγάλα διηγήματα και ένα μικρό μυθιστόρημα. Το περιεχόμενο τους είναι λαογραφικό, ιστορικό, στοχαστικό και κλιμακώνεται έτσι από την αρχή προς το τέλος κάθε βιβλίου αλλά και από το πρώτο προς το τρίτο βιβλίο.  Είναι γραμμένα με τη μορφή διαλόγων και διεξάγονται μεταξύ κάποιων παλιών φίλων, που συζητούν ενθυμούμενοι παλιές ιστορίες και μύθους.

Ο «ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ» είναι ο τίτλος της τριλογίας και σημαίνει ότι η απόλυτη αλήθεια δεν μπορεί να γίνει κτήμα του ανθρώπου παρά μόνο η σχετική αλήθεια που είναι πιο αληθινή από την χθεσινή και λιγότερο από την αυριανή. Άρα θα μένει πάντα ένας μύθος της αλήθειας. Αντιθέτως μέσα στη φαντασία του μύθου υπάρχει μια ποσότητα κρυμμένης αλήθειας, η αλήθεια του μύθου.

Στα «ΠΡΑΜΝΙΑ ΕΠΕΑ» η παρέα κάθεται στην παραλία ενός οικισμού του νησιού, κάτω από το επιβλητικό όρος Πράμνος, όπου τρώγοντας πράμνιο ψητό ρασκό και πίνοντας πράμνιον οίνο, συζητάει· Τι άλλο;  Μα, πράμνια έπεα. Μέσα από αυτά με λαογραφικές, κυρίως, και δευτερευόντως ιστορικές και στοχαστικές πινελιές, πάνω στον καμβά του Πράμνου, φτιάχνεται ένας λιτός πίνακας της ζωής στο νησί της ουτοπίας.

Στον «ΙΚΑΡΙΟ» η παρέα συνεχίζει τη συζήτηση με θέμα τη ζωή του Ικάριου, που παρουσιάζεται ως ένα μικρό ιστορικό μυθιστόρημα. Ο Ικάριος, φέρνει στην Αθήνα την τέχνη της καλλιέργειας της αμπέλου και της παραγωγής του καλού οίνου, κατά τη μυθική εποχή του βασιλιά Πανδίωνα. Συγκρούεται με ισχυρούς ανθρώπους και καθιερωμένες καταστάσεις της Αθήνας, όπου πλέκεται το μικρό αυτό μυθιστόρημα.

Στο «ΜΠΑΟΥΛΟ ΤΟΥ ΑΡΑΠΗ» η καλοκαιρινή παρέα συναντιέται στην ταβέρνα της Κλειώς, όπου μετά τον καύσωνα της ημέρας και της πραγματικότητας, που τρέμει όπως η ζελατίνα στο καυτό φως του μεσημεριού, δροσίζονται από την αύρα της σκοτεινιασμένης θάλασσας και από τη δροσιά των παραμυθιών που συζητούν, και τα οποία γίνονται αφορμή για τη στοχαστική ακροβασία τους. 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΕΓΙΝΕ  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ  ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ WWW.IKARIAMAG.GR, ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΑΡ ΥΜΙΝ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΙΒΟΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, KAI ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.