Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Μαζική προσέλευση στο Μπλόκο της Καλογρέζας - παρούσα και η ΕΡΤ- ertopen (φωτορεπορτάζ)




 ...αναδημοσίευση από ertopen...


Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 22 εκτελεσθέντες (21 Έλληνες και έναν Ιταλό αντιφασίστα) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Μαρτίου στην Καλογρέζα του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής. Το Μπλόκο της Καλογρέζας έγινε στις 15 Μαρτίου 1944 και η εκτέλεση μια ημέρα μετά.

Συνεργάτες των Γερμανών, περικύκλωσαν την Καλογρέζα και αφού συγκέντρωσαν τον ανδρικό πληθυσμό, διάλεξαν όσους είχαν πληροφορίες ότι ήταν δραστήρια στελέχη της Αντίστασης. Στην Καλογρέζα υπήρχε ισχυρό αντιστασιακό κίνημα και είχαν εκδηλωθεί μεγάλες απεργίες στα λιγνιτωρυχεία, με αποτέλεσμα οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να έχουν στο στόχαστρό τους την περιοχή.

Ο γιορτασμός

Μετά το μνημόσυνο έγινε ομιλία Δημάρχου, προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, από δημοτικές παρατάξεις, σωματεία εργαζομένων την κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ Νέας Ιωνίας) με παρουσία Ελλήνων και μεταναστών, αθλητικά σωματεία, εθνικοτοπικούς συλλόγους και κοινωνικές οργανώσεις. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατατέθηκε στεφάνι από την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ακολούθως υπό τη συνοδεία ορχήστρας κρουστών έγιναν αγώνες δρόμου στην περιοχή, με τερματισμό στο δημοτικό στάδιο. Στα αξιοσημείωτα, η για πρώτη φορά παρουσία με πανό, αντιφασιστών οπαδών της ΑΕΚ, από την ΟRIGINAL Νέας Ιωνίας- Νέας Φιλαδέλφειας, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή 22 Μάρτη, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.