Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Η τρόικα και η διαιτησία στη νέα περίοδο


...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...



Με αφορμή τη νέα πολιτική περίοδο και τις επικοινωνίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους τροϊκανούς, που δεν τους λέμε πια έτσι, αφού η τρόικα και το μνημόνιo δεν υπάρχει, όπως μας λέει η κυβέρνηση, είπα να κάνω όπως συνηθίζω, μια αντιστοιχία των ex- τροϊκανών, με το ποδόσφαιρο, ενθυμούμενος ένα πραγματικό περιστατικό.

Μια φορά πριν μερικά χρόνια σε έναν αγώνα που παρακολουθούσα, ο διαιτητής αλλοίωσε το αποτέλεσμα σε βάρος των γηπεδούχων με συνεχή αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα και με αποκορύφωμα την «εφεύρεση» ενός πέναλτι, λίγο πριν τη λήξη, με συνέπεια να κερδίσουν οι φιλοξενούμενοι, αφού το αξιοποίησαν. Έφυγε από το γήπεδο μέσα σε μια έκρυθμη κατάσταση, με πολλές διαμαρτυρίες, όχι σε κόσμιο πλαίσιο, αλλά και χωρίς να σημειωθούν βιαιοπραγίες.

Την επόμενη χρονιά που κληρώθηκε πάλι σε εντός έδρας αγώνα της αδικημένης ομάδας, φίλαθλοί της, του απευθύνθηκαν από την εξέδρα, όταν αυτός έκανε ζέσταμα και του υπενθύμισαν τα «πεπραγμένα» του της προηγούμενης χρονιάς, εκφράζοντας την απορία γιατί αποδέχτηκε την κλήρωση και πήγε να διαιτητεύσει τον αγώνα χωρίς να φοβάται αντίποινα, ειδικά αν είχε σκοπό να κάνει τα ίδια, για να τους απαντήσει ο διαιτητής «γιατί είσαστε καλοί ανθρώποι» (ο τόνος στη λέξη άνθρωποι, είναι όπως τον είπε ο διαιτητής, αφού ήμουν παρόν και στα δύο παιχνίδια και στους διαλόγους).

Φυσικά δεν άλλαξε χούι και ήταν πάλι απαράδεκτος σε βαθμό που γεννούσε υποψίες και προφανώς στο γήπεδο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έγινε της μουρλής. Χρειάστηκαν τα ΜΑΤ για να φυγαδευτεί.

Έτσι και με τους τροϊκανούς, αφού «σφύριξαν» απίστευτα πέναλτι στα εργασιακά – κοινωνικά της χώρας και προκάλεσαν κοινωνικό Αρμαγεδώνα, με λάινσμαν το Βαγγέλη και τον Αντώνη, επανήλθαν επί νέας ελληνικής κυβέρνησης, να μας πούνε ότι είμαστε «καλοί ανθρώποι», γιατί υπομείναμε τρώγοντας τόνους χημικών, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, σκευωρίες, απολύσεις, συκοφαντίες, το πρόγραμμά τους που το ονοματίζουν με την άχρωμη λέξη «μεταρρυθμίσεις» μπας και ξεγελάσουν κανέναν και επιπλέον να μας συστήσουν να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, έστω πιο «λάιτ». Η κυβέρνηση το λέει εφαρμογή του μνημονίου 70%.

Πάντως στο ποδόσφαιρο το ζητούμενο είναι η διαιτησία να είναι ακριβοδίκαιη και όχι να μπατάρει η βάρκα, γιατί στην πολιτική και στην οικονομία είναι ανεκτό, ας το απαντήσουν οι έχοντες τη νωπή λαϊκή εντολή και τη σχετική εσωκομματική γκρίνια.

Μόνο που για να γίνει η βρωμοδουλειά στο ποδόσφαιρο δε χρειάζεται πάντα το πέτσινο πέναλτι, αφού υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως το «σπρώξιμο» της μιας ομάδας στην περιοχή της άλλης, σφυρίγματα ανακοπής του ρυθμού του αντιπάλου, κάρτες, κλπ

Ακριβώς το ίδιο μπορεί να γίνει στην πολιτική και στην οικονομία. Έχει κανείς αμφιβολία ότι τα «πουλητάρια» των ιδιωτικοποιήσεων – ξεπουλημάτων, οι «κόρακες» των τραπεζών, οι «μαυροντυμένες χήρες» των πολυεθνικών και στη νέα περίοδο, θα «σφυρίξουν» αλλιώς από ό,τι ξέρουμε;

Νάσος Μπράτσος