Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ποδόσφαιρο ενάντια στη φτώχεια


Διήμερο τουρνουά από τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και την Ένωση Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά.


του Θωμά Σίδερη

Την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υπάρχουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με συμβολικό και συνάμα ουσιαστικό χαρακτήρα.
Στο Κερατσίνι των ναυτεργατών, των απολυμένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της Χαβούζας και του “δράκου” της ΔΕΗ, της γειτονιάς του Παύλου Φύσσα, ο δήμος σε συνεργασία με την Ένωση Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία που στέλνει ένα μήνυμα ανθρωπιάς και, ταυτόχρονα, ένα μήνυμα αγώνα. 

Το διήμερο 20 και 21 Δεκεμβρίου διοργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου στα γήπεδα Σιταποθηκών και Χαραυγής στο οποίο συμμετέχουν ουκ ολίγες ομάδες: ο Εθνικός Πειραιά, η ομάδα του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο Αθλητικός Σύλλογος Δραπετσώνας, οι Νέοι Ευγένειας, ο ΑΠΟ Κερατσινίου, η Μικτή Εργασιακού Αθλητισμού, η Μικτή Νοσοκομείων Αττικής και φυσικά οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές του Πειραιά.

Το κάλεσμα για τη στήριξη του τουρνουά απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας αλλά σε όλους του Πειραιώτες και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Καταρχήν η όλη διοργάνωση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί συμμετέχουν ομάδες που φύτρωσαν, ρίζωσαν, αναπτύχθηκαν και μάτωσαν μέσα στις φτωχογειτονιές της δεύτερης περιφέρειας του Πειραιά. Μην ξεχνάμε ότι σε τούτες τις γειτονιές δημιουργήθηκαν και οι πρώτοι αθλητικοί σύλλογοι από τους πρόσφυγες.

 Κατά δεύτερο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σε τούτο το τουρνουά είναι η ουσιαστική συμβολή και βοήθεια σε συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο δήμος πολύ καλά σκέφτηκε πως αντί εισιτηρίου, οι θεατές θα μπορούσαν να προσφέρουν τρόφιμα για τις κοινωνικές δομές του δήμου.

 Και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας κάνει σοβαρή και συστηματική δουλειά στον τομέα αυτό με καθημερινή σίτιση δεκάδων απόρων αλλά και με τη λειτουργία κοινωνικών ιατρείων και δομών υποστήριξης, στελεχωμένων με εξειδικευμένους επιστήμονες.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου οι αγώνες που θα διεξαχθούν στα γήπεδα Χαραυγής και Σιταποθηκών από τις τις τρεις έως τις έξι το απόγευμα.
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου οι αγώνες θα διεξαχθούν στο γήπεδο των Σιταποθηκών από τη μία το μεσημέρι έως τις έξι το απόγευμα.