Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Τέσσερις ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο της Υγείας


1)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 Περισσότεροι από χίλιοι τετρακόσιοι ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία, που έχουν σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο εξι από τις δεκατρείς διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας, Πρόσθετα προβλήματα προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, στις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα καθώς και στην Αιμοδοσία, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήρια.

Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού..

Λειτουργούν μόνο 6 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1400 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού, μαιευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) στα Χειρουργεία, το Αναισθησιολογικό τμήμα και τις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα (Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ/Ουρολογική και Γυναικολογική/Μαιευτική)

Συγκεκριμένα, στο Αναισθησιολογικό τμήμα παραμένουν κενές 7 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ στους εναπομείναντες ειδικευμένους γιατρούς – οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία άνω των 55 ετών – οφείλονται ημέρες κανονικής άδειας από το 2020.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, μαιευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην Αιμοδοσία, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήρια.

Αντι για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού, μαιευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση, με το νέο νόμο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Ζητάμε να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι αναγκαίες ενέργειες για:

► προκήρυξη και κάλυψη των 2 κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων

► ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με προσλήψεις νοσηλευτικού, μαιευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας

► μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων εργαζομένων

► σύσταση και προκήρυξη 4 θέσεων ειδικευμένων αιματολόγων ή βιοπαθολόγων για την Αιμοδοσία. Προκήρυξη των κενών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Προκήρυξη 2 θέσεων ειδικευμένων γιατρών και των 8 κενών θέσεων τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.


2)ENΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λαμία 17/10/2023 

Το Γ.Ν. Λαμίας βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της ύπαρξής του, δυστυχώς μέχρι την επόμενη. Έχει μείνει μόνο και αβοήθητο, όπως και ολόκληρο το ΕΣΥ. Η σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση νόμων που οδηγούν σε «εντέλλεσθε», αναγκαστική εφημέρευση δηλαδή, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξαναγκάζουν τους λιγοστούς εναπομείναντες γιατρούς σε αλλότρια εργασία από αυτή της ειδικότητας τους και της θέσης τους στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας νομιμοφανή τεχνάσματα για την νομική τους κάλυψη. 

Το αναισθησιολογικό τμήμα από την αρχή του μήνα λειτουργεί στο εξής εφημεριακό καθεστώς για τις 16 αυτές ημέρες: 3 εφημερίες από Αναισθησιολόγους άλλης δομής, μία εφημερία από Αναισθησιολόγο της ΜΕΘ, δύο εφημερίες από τον ιδιώτη Αναισθησιολόγο που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο για μία εφημερία την εβδομάδα και 10 εφημερίες από τον μοναδικό μόνιμο Αναισθησιολόγο του νοσοκομείου μας. 

Η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ σήμερα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους τρείς από τους τέσσερις Εντατικολόγους της ΜΕΘ με ειδικότητα αναισθησιολόγου,για να δώσουν συνολικά από τρεις εφημερίες στο αναισθησιολογικό τμήμα, με την ταυτόχρονη παρουσία της μοναδικής Αναισθησιολόγου του τμήματος σε εφημερία ετοιμότητας. 

Ο λόγος της ετοιμότητας προφανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι η λειτουργία ενός Εντατικολόγου – Αναισθησιολόγου δεν είναι η ίδια με αυτή του αναισθησιολόγου του χειρουργείου, μιας και ασκεί άλλα καθήκοντα εδώ και χρόνια. Συνοψίζοντας λοιπόν: Τις πρώτες 16 μέρες η Αναισθησιολόγος του τμήματος έχει εκτελέσει 10 εφημερίες. Θα εκτελέσει και 9 εφημερίες ετοιμότητας. 9 εφημερίες θα εκτελέσουν οι Εντατικολόγοι – Αναισθησιολόγοι της ΜΕΘ επιπλέον αυτών στο τμήμα τους Και θα μείνουν ακόμη άλλες 6 μέρες ακάλυπτες προς το παρόν από αναισθησιολόγο. Σίγουρα η διοίκηση και η 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα βρουν την κατάλληλη λύση... Και θα γίνονται και κάποια τακτικά χειρουργεία από τη λίστα. Και οι διοικούντες, οι κυβερνώντες και όσοι αποφασίζουν, κοιμούνται το βράδυ ήσυχοι, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. 

Τέλος σας ενημερώνουμε για τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Λαμίας στην 24ωρη Γενική εφημερία (όπως κάθε μέρα) του Σαββάτου 14/10/23: Το ΤΕΠ καλυπτόταν από 2 ειδικευόμενους Ιατρούς Μαιευτικής-Γυναικολογίας, υπεύθυνους για τα χειρουργικά περιστατικά και ένας ειδικευόμενος Παθολογίας με θητεία μόλις 2 μηνών, υπεύθυνος για τα παθολογικά περιστατικά. Παθολογική κλινική: Υπεύθυνη 1 δ/ντρια Παθολόγος για >30 νοσηλευόμενους ασθενείς Επιπροσθέτως η εφημερία δεν είχε κάλυψη από: Πνευμονολόγο σε κλινική με περισσότερους από 20 ασθενείς, Νευρολόγο, Ουρολόγο, ΩΡΛ. Φήμες αναφέρουν ότι η διοίκηση ζήτησε; ανάγκασε; τον ειδικευμένο γιατρό του ΤΕΠ, ο οποίος εφημέρευε την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα να περνά ανά κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα (ακούστηκε το τετράωρο) από το ΤΕΠ. Με τον τρόπο αυτό του μετέθεσαν ατύπως την νομική ευθύνη για το καλό της δημόσιας υγείας, φυσικά. Στην εφημερία της Δευτέρας 16/10/2023: Δεν εφημέρευαν Πνευμονολόγος, Νευρολόγος, Ουρολόγος, ΩΡΛ.

 Το ΤΕΠ καλυπτόταν από ένα Γενικό Χειρουργό με εντέλλεσθε από τη χειρουργική κλινική, ενώ στο μηνιαίο πρόγραμμα της κλινικής του ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, και δύο ειδικευόμενους (καρδιολογίας και χειρουργικής). Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνουν την εφημερία της χειρουργικής κλινικής και ταυτόχρονα αποποιούνται κάθε νομικής ευθύνης. 

Υπάρχει κανείς νομικός, ή εισαγγελέας σε αυτή τη χώρα που να γνωρίζει τους νόμους σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΠ, την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, αν μπορεί να υπάρχει κλινική με έναν υπηρετούντα γιατρό που να νοσηλεύει ασθενείς και να δίνει και ειδικότητα, αν μπορεί ένας Αναισθησιολόγος σε 16 μέρες να έχει κάνει 10 εφημερίες, αν μπορεί να εφημερεύει ένας γιατρός για περισσότερους από 30 ασθενείς, αν μπορεί να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με λιγότερο από το 50% των προβλεπομένων θέσεων ιατρικού προσωπικού, αν μπορεί κάποιος να επεμβαίνει στην λειτουργία τμημάτων – μονάδων (χειρουργικής, παθολογικής, καρδιολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής γυναικολογικής, ορθοπεδικής, νευροχειρουργικής, αγγειοχειρουργικής) για να καλύψει κενά για τα οποία η θεσμική του θέση τον καθιστά συνυπεύθυνο με τους ανωτέρους του.

 Ας μας πει κάποιος γιατί στα δικά μας μάτια όλα αυτά οδηγούν σε τραγικό αδιέξοδο. Το πάμε και θα δούμε δεν είναι πολιτική. Είναι εγκληματική αμέλεια. Ούτε καν αμέλεια μετά από τόσες προειδοποιήσεις.

 Το Δ.Σ της Ε.Ν.ΙΑ.Λ

3)Η ΕΙΝΑΠ για τις Ιατρικές Εξειδικεύσεις

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την πρακτική που εφαρμόζει τελευταία το ΚΕΣΥ, να εξαντλεί τα όρια του νόμου, στερώντας από νεοδιορισμένους επιμελητές Β την δυνατότητα να κάνουν εξειδικεύσεις. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία, η πρακτική αυτή του ΚΕΣΥ οδηγεί σε διακριτική  επιλογή  ιδιωτών έναντι των  γιατρών του ΕΣΥ, τη  στιγμή  που, στα νοσοκομεία  η ύπαρξη λοιμωξιολόγων είναι όσο ποτέ απαραίτητη.

 Καλούμε το Υπουργείο να αναμορφώσει άμεσα  το  σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά  και  το ΚΕΣΥ  να  διευκολύνει  τους  συναδέλφους που επιθυμούν περαιτέρω εκπαίδευση  επιστημονική  εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν ήδη έχουν την συναίνεση των αντιστοίχων επιστημονικών και διοικητικών οργάνων των νοσοκομείων τους. Άλλως, ένα από τα τελευταία κίνητρα που προσέλκυαν τους νέους γιατρούς στο ΕΣΥ θα χαθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

4)Σωματείο εργαζομένων Γ. Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας

Αρ. Πρωτ. 3 – 18/10/2023

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ!!! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!!!

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7 ΜΜ

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν και να στηρίξουν μαζικά τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας και τις εκατόμβες νεκρών. Πρόκειται για αδιανόητη βαρβαρότητα σε βάρος αμάχων, γυναικών και παιδιών από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Καταγγέλλουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στάση στήριξης της ισραηλινής κατοχής, στάση στήριξης στον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού. Η κυβέρνηση της ΝΔ βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας, με την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας ΨΑΡΑ στην περιοχή και με παροχή διευκολύνσεων στη πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, υλοποιώντας τις συμφωνίες με το Ισραήλ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό στην πάλη του για ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος.  

Απαιτούμε

Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης της Βουλής του Δεκέμβρη 2015, για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Να σταματήσει το έγκλημα, να ζουν οι λαοί ειρηνικά στον τόπο τους.