Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Από τις αλάνες στην ίδρυση της ΕΠΑΣΙ – Συντονισμός των προσφυγικών αθλητικών σωματείων στη Νέα Ιωνία


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 Σε διαδικασίες οργανωτικής συγκρότησης και διασωματειακής συνεργασίας είχαν μπει τα αθλητικά σωματεία (προσφυγικής σύνθεσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία) στη Νέα Ιωνία Αττικής, μετά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους σε συνθήκες «αλάνας». 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας το 1923, συνεχίζουμε το σπονδυλωτό αφιέρωμα.

Διέξοδος ο αθλητισμός για το προσφυγικό στοιχείο, το οποίο διέθετε πλούσια αθλητική παράδοση και εμπειρίες από τους γενέθλιους τόπους του, δεν άργησε να αναπτυχθεί και στο νέο περιβάλλον, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε βασικούς τομείς διαβίωσης (στέγαση, υγειονομικές συνθήκες, ένταξη στην αγορά εργασίας.


6-3-1927 ΑΘΛ.ΚΟΣΜΟΣ

Οι πληροφορίες για τις προσπάθειες οργανωτικής συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση του αθλητισμού, προέρχονται από δύο άρθρα στην εφημερίδα «Αθλητισμός» στις 18 και 23 Μαΐου 1938. Στα προάστεια της Αθήνας και κάπως «απόμακρη» από το κέντρο της Αθήνας, εκείνη την εποχή, η Νέα Ιωνία, από τον αρθογράφο χαρακτηρίζεται ως ευρισκόμενη στη «μεθοριακη γραμμή των Αθηνών».



27-3-1927 ΑΘΛ.ΚΟΣΜΟΣ

Τα δύο άρθρα υπογράφει ο Α.Β. Λυμπεριάδης, που αν δεν είναι συνωνυμία, ήταν και διοικητικό στέλεχος του ιωνιώτικου αθλητισμού και αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει, καθώς ήταν συχνό φαινόμενο εκείνη την εποχή να μην υπάρχει ευρύ δίκτυο επαγγελματιών ανταποκριτών στις εφημερίδες και η κάλυψη να γίνεται με επιστολές τοπικών παραγόντων (καθηγητές φυσικής αγωγής, φίλαθλοι, αθλητές, μέλη διοικήσεων σωματείων) προς τον Τύπο, για τις αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής τους.



17-4-1927 Αθλητικός Κόσμος

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λυμπεριάδης: «H Nέα Ιωνία λοιπόν που ευρίσκεται ξαπλωμένη επάνω στη μεθοριακή γραμμή των Αθηνών, ήτο κατά το πρόσφατον και απώτερον παρελθόν, μία αληθής κυψέλη αθλητική, μέσα στην οποίαν ειργάσθησαν και θα εργασθούν χρόνια τώρα αθόρυβα και χωρίς να τύχουν καμμίας απολύτως των αρμοδίων προσοχής, όλα τα σωματεία της, μικρά και μεγάλα, παλαιά και νέα, ποδοσφαιρικά και αθλητικά δια να παρουσιάσουν κατά καιρούς τα ωραία αποτελέσματα της τόσον αόκνου και φιλοτίμου εργασίας των.

Και όλα αυτά, που θα αναφέρωμεν εν λεπτομερεία κατωτέρω εγένοντο μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες και τις πιο μεγάλες στερήσεις και ελλείψεις που ανέκαθεν απασχολούν τον Ιωνικό αθλητισμόν. Φαντασθήτε συνεπώς τι θα μπορούσε υπό ευνοϊκοτέρας συνθήκας να μας παρουσιάσει η Ν. Ιωνία, με το πλούσιον και άφθονον έμψυχον υλικόν που διαθέτει, αν ολίγον ενισχύετο και αν κατόρθωνε να αποκτήση μέσα από τα απαραίτητα, ως είναι το γήπεδον, και το γυμναστήριον, τα οποία ολοσχερώς στερείται μέχρι σήμερον.



6-4-1927 ΑΘΛ.ΚΟΣΜΟΣ

Οιαδήποτε άλλη περιφέρεια εάν είχε υποστή, τα όσα υπέστη η Ν. Ιωνία ασφαλώς θα είχε νεκρωθή πάσης αθλητικής κινήσεως. Η Ν. Ιωνία όμως δεν υπέκυψεν εις τας δυσχερείας και τας ελλείψεις, με την καρτερικότητα και την υπομονήν των σωματείων, των διοικήσεων και των αθλητών, κατόρθωσε χρησιμοποιούσα χωράφια δια γήπεδα και γυμναστήρια χωρίς καμμίαν στοιχειώδη καταλληλότητα, όχι μόνο να μη νεκρωθή αθλητικώς, αλλά να παρουσιάσει θαύματα από πάσης απόψεως».

                                         16-11-1934 εφημ.Αθλητικός Κόσμος

Στα επιχειρήματα του αρθογράφου αναφέρονται επιφανείς Ιωνιώτες αθλητές της εποχής, όπως ο διεθνής τρματοφύλακας της ΑΕΚ Χρήστος Ρίμπας, οι δρομέας Σταύρος Βελκόπουλος και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ,Τ. Τζανετής, Λ. Δικαιόπουλος, Γ. Μάγειρας, Τ. Παυλής. Μνημονεύονται όμως και τα ονόματα της νέας γενιάς που έρχεται από τα τοπικά σωματεία και αναφέρονται οι Β. Κουσίδης, Α. Τσιρακόπουλος, Α. Λεωνίδου, Χ. Κόκοτζης, Ν. Καρυστινός, Γ. Παυλάτος, Ι. Πατεράκης, Κ. Δοξόπουλος, Κ. Καραμπουρλής, Σ. Χιωτόπουλος, Σ. Ψυχιώρης, Θ. Δασκάλου, Ν. Θωμαΐδης, κλπ

4-6-1933 Αθλητικά Χρονικά

Στο άρθρο αναφέρεται η διχόνοια μεταξύ ορισμένων τοπικών σωματείων, σαν παράγοντας που δημιουργεί συνθήκες για οπισθοδρόμηση, που τελικά ξεπεράστηκε και ρόλο σε αυτό φαίνεται να έπαιξε και το τοπικό πρωτάθλημα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ο Κήρυξ της Ιωνίας». Η εξέλιξη ήταν τα σωματεία να ιδρύσουν την ΕΠΑΣΙ την ένωση ποδοσφαιρικών αθλητικών σωματείων Ιωνίας. Η ΕΠΑΣΙ κάλυπτε και τα φυσιολατρικά σωματεία. Εκείνη την περίοδο πανευρωπαϊκά οι φυσιολατρικοί όμιλοι και οι εκδρομές τους θεωρούνταν μορφή αθλητισμού.



7-2-1940-εφημ.-Αθλητισμός

Η ένταξη στην ΕΠΑΣΙ δεν ήταν η μόνη συλλογική οργάνωση, καθώς ήδη από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 8/3/1935 διαβάζουμε ότι μεταξύ των σωματείων που συμμετέχουν στην ομοσπονδία ανεξάρτητων (άλλο οργανωτικό μόρφωμα, προγενέστερο της ΕΠΑΣΙ και χωρίς τοπικό ιωνιώτικο χαρακτήρα, αλλά με υπερτοπικό) είναι «ο Ατρόμητος Νέας Ιωνίας, ο Απόλλων Νέας Ιωνίας, η Ελπίς Ν. Ιωνίας, ο Εθνικός Καλογραίζης, η Ένωσις Ελευθερούπολης».

                   19-7-1935 εφημ. Αθλητικός Χρόνος


Το πρώτο Δ.Σ. Της ΕΠΑΣΙ ήταν: Πρόεδρος Ανδρόνικος Χονδρόπουλος, αντιπρόεδρος Στ. Σταυρίδης, Γενικός Γραμματέας Α. Λυμπεριάδης, Γενικός αρχηγός Ι. Λαδόπουλος, Ταμίας Κ. Τσαούσης, και σύμβουλοι, Τζηνιέρης, Αργυρόπουλος και Σημιτόπουλος.



Το ΔΣ σε συνεργασία με το δήμαρχο Γιώργο Φελέκη, εξασφάλισαν κονδύλι 90.000 δραχμών, από τα οποία τις 50.000 πήρε ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας για την αποπεράτωση του γυμναστηρίου του, και τις υπόλοιπες 40.000 τις πήραν τα σωματεία Απόλλων, Ελπίδα και Α.Ε. Ελευθερούπολης.
Δεν πήραν ενίσχυση ο Ατρόμητος και ο Σμυρναϊκός γιατί δεν είχαν αναγνωρισθεί από το Πρωτοδικείο. Επίσης συγκροτήθηκε μικτή ομάδα της Νέας Ιωνίας με το Δήμο να την ενισχύει με 10.000 δραχμές για αγορά ιματισμού.


                                           29-10-1934 εφημ. Αθλητικός Χρόνος

Στην εξέλιξή της η ΕΠΑΣΙ είχε και ένα διάστημα κάμψης και αδράνειας, αλλά συνέχισε τις δραστηριότητές της. Βέβαια την ίδια ώρα το καθεστώς (δικτατορία Μεταξά), «επένδυε» σε αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις της νεολαιίστικης οργάνωσής του, της ΕΟΝ, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες των «υπόλοιπων» ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, να έχουν αν όχι φθίνουσα πορεία, τουλάχιστον στασιμότητα ως προς το πεδίο των οργανωτικών τους δυνατοτήτων.



Πάντως το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι τα πρώτα χρόνια αθλητικής δράσης στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας, έκαναν τους ανθρώπους το αθλητισμού να συγκεντρώσουν τις εμπειρίες τους, να οργανωθούν και σε συνεργασία με το Δήμο, να προσπαθήσουν να ανεβάσουν επίπεδο τις δράσεις τους, με χειροπιαστό παράδειγμα τις δραστηριότητες που οδήγησαν στην εξασφάλιση λειτουργικού αθλητικού χώρου.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος


Σχετικά θέματα

Ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς – Η «Νίκη» στη συνοικία του Λαζάρου (φωτο)

Το ertnews.gr στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

KEMIΠΟ: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Επισκέψεις σχολείων στο ΚΕΜΙΠΟ και επαφή με τον Μικρασιατικό Πολιτισμό

Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στον αθλητισμό

«Κιβωτός γνώσης» το νέο βιβλίο του Λουκά Χριστοδούλου

Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας: Συνεχής δημιουργική πορεία από το 1933 μέχρι σήμερα (φωτορεπορτάζ)

Οι μαθητές ζωγραφίζουν το Μπλόκο της Καλογρέζας (φωτορεπορτάζ)

“Εθνική Αντίσταση και ποδόσφαιρο” στις εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές τίμησαν το Μπλόκο της Καλογρέζας

Τριήμερο Εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Νέα Ιωνία – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Ανάδειξη της ιστορικότητας των παλιών λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας

«Λέσβος- Νέα Ιωνία Δρόμοι της Προσφυγιάς Τότε και Τώρα»

«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» – 2ος αγώνας δρόμου την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

«Ιωνικές Ημέρες Τέχνης & Πολιτισμού» στο Δήμο Νέας Ιωνίας

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Οι «παραποτάμιες» ομάδες στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου