Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Λεωφόρος Mαραθώνος: Ανοιχτό το δίλημμα «σκουπιδότοπος ή ανάδειξη»

 ...αναδημοσίευση από το ertnews.gr...

Εκτός από το Μαραθώνιο αγώνα δρόμου, στις μέρες μας φαίνεται ότι υπάρχει και ο Μαραθώνιος αγώνας για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων.
Το ert.gr είχε επισκεφτεί στις αρχές Μαρτίου την περιοχή της Ραφήνας και με τη βοήθεια του Δημήτρη Μακρή, που υπηρέτησε την περιοχή και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσα από τον εργατικό συνδικαλισμό, αλλά και μέσα από την ανάδειξη πολλών ιστορικών της πτυχών, πρόεδρο σήμερα στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, περπατήσαμε τμήματα της παλιάς κλασσικής διαδρομής του Μαραθωνίου δρόμου. Ο περίπατος αποτυπώθηκε και φωτογραφικά από το ertnews.gr.


Σήμερα όσα τμήματα δεν ταυτίζονται με τη σύγχρονη λεωφόρο Μαραθώνος, έχουν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές. Ακολούθως εκδηλώθηκε πρωτοβουλία με ψήφισμα που στάλθηκε σε αρκετούς αποδέκτες, αλλά κανένας μέχρι σήμερα δεν απάντησε.

Στόχος η διάσωση των τμημάτων της παλιάς – κλασικής διαδρομής, η ανάδειξή τους και γιατί όχι να μην γίνεται και από εκεί ο Μαραθώνιος.
Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και προς άλλους αποδέκτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η θετική απάντηση όσων έχουν λάβει το ψήφισμα, δεν θα αποτελούσε μία σημαντική εξέλιξη.




Υπενθυμίζουμε το σχετικό ψήφισμα:

Να αναδειχτούν τα τμήματα της παλαιάς Λ. Μαραθώνος
Γιατί είναι σημαντικό;
Γιατί από κει πέρασε ο Σπ.Λούης, ο ολυμπιονίκης Μπεκίλα Μπέμπε κ.α. σπουδαίοι μαραθωνοδρόμοι.
Η Ιστορία της παλιάς Μαραθώνιας Διαδρομής
Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού συνεργάζεται με τον κ. Δημήτρη Μακρή, ερευνητή Τοπικής Ιστορίας και έχει αναλάβει την αρχειοθέτηση των εκθεμάτων ,των φωτογραφιών και των ιστορικών κειμένων του.
Από όλο το υλικό, εντυπωσιακή είναι η αναφορά του κ. Μακρή στην ιστορία της Μαραθώνιας διαδρομής. Γι΄ αυτό αποφασίσαμε τη γνωστοποίηση της στους αρμόδιους φορείς.
Ο Δημήτρης Μακρής αναφέρει ότι: «Σώζονται οκτώ τμήματα της παλαιάς λεωφόρου Μαραθώνος , τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας- Πικερμίου και Παλλήνης. Τα τμήματα αυτά έχουν συνολικό μήκος περίπου 1,5 χλμ. Στα τμήματα αυτά σώζονται τρεις λίθινες τοξωτές γέφυρες εκατοντάδων χρόνων αρίστου κάλλους και αρχιτεκτονικής και αρκετές μαρμάρινες στήλες.
Οι βετεράνοι λιγνιτωρύχοι της Ραφήνας θυμούνται ότι οι στήλες αυτές ήταν στις άκρες του Μαραθώνιου δρόμου από το 1915 που εγκαταστάθηκαν στη Διασταύρωση Ραφήνας. Ακόμη λέγεται ότι τοποθετήθηκαν εκεί το 1886 (τότε που οργανώθηκαν οι Α΄ σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες). Οι στήλες σηματοδοτούσαν τη χιλιομετρική απόσταση Αθήνας-Μαραθώνα έχοντας χαραγμένο τον αντίστοιχο αριθμό.»
Και συνεχίζει ο κ. Μακρής « η παλαιά λεωφόρος Μαραθώνος ταυτίζεται με την αρχαία οδό Αθήνας-Μαραθώνα. Αυτό αποδεικνύεται από τα αρχαία ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά την διαπλάτυνση της λεωφόρου πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων(Αθήνας 2004) αλλά και άλλων παλαιότερων παρεμβάσεων.
Η παλαιά λεωφόρος Μαραθώνος συνδέεται με την ιστορία των Αρβανιτών του Μαραθώνα και της Παλλήνης, τους Σαρακατσάνους του Γεροτσακουλίου και του Πικερμίου, με τους πρόσφυγες της Ν. Μάκρης και τους Λιγνιτωρύχους της Διασταύρωσης Ραφήνας. Επίσης με τον παλαιό ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο»
Για όλα τα παραπάνω προτείνουμε :
1.όλα τα τμήματα να υπαχθούν στον νόμο περί προστασίας μνημείων, να αναδειχτούν και να προβληθούν , ώστε να γίνουν γνωστά εντός και εκτός χώρας.
2.να συμπεριληφθούν στη διαδρομή του Διεθνούς Μαραθωνίου που τελείται κάθε χρόνο.
Είναι καθήκον όλων μας η διάσωση των πολιτισμικών στοιχείων της ιστορίας μας κι ελπίζουμε ότι θα δείξετε το απαραίτητο ενδιαφέρον. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.
Δημήτρης Μακρής
Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας Πανελληνιονίκης
Λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιάδας Μονάχου (1972)
Παράδοση σε: ΣΕΓΑΣ -Περιφέρεια Αττικής-Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Παλλήνης

Σχετική είδηση: Αγώνας για ανάδειξη των τμημάτων της παλαιάς Λ. Μαραθώνος (φωτορεπορτάζ)