Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

113 χρόνια ζωής για την Αναγέννηση Καρδίτσας

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Η «Ικαριώτισσα» (από άποψη μακροζωίας) του ελληνικού ποδοσφαίρου ζει στην Καρδίτσα. Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 συμπλήρωσε 113 χρόνια ζωής και συνεχίζει με εφηβικό ενθουσιασμό.


 

Ο «Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννησις», όπως ήταν η ονομασία του συλλόγου, που ιδρύθηκε το έτος 1904 και είχε σαν πρόγονο το «Λαϊκό Αθλητικό Σύλλογο η Αθηνά», που αποτέλεσε τον προπομπό για την ίδρυση της Αναγέννησης.
Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1886 εκτιμάται ότι ήταν σημαντικό κίνητρο για την εποχή εκείνη, για να συγκροτηθεί η αθλητική δραστηριότητα.


 
Όπως αναφέρει η Αναγέννηση Καρδίτσας στην ιστορία της: «Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου: Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος.Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος, Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα, Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας. Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης. Σαμαράκης Κων/νος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη».

 

Όπως έγραφε ο αείμνηστος Φώτης Ματθαιόπουλος στο οδοιπορικό του:
“Απλοί άνθρωποι της βιοπάλης, επιστήμονες, εργάτες, δάσκαλοι και μαθητάδες, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, έχουν θέση σε σε μια συνεργασία ΑΡΜΟΝΙΚΗ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ για μια προσπάθεια ν’ αγωνιστούν ομαδικά..
Στις αλάνες, έξω στη φύση, στον καθαρό αέρα, παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι για μία έστω ευχάριστη στιγμή της ζωής μας. Εκεί, στον απέραντο χώρο της φύσης ο άνθρωπος βρίσκει το στοιχείο του…”
Αυτό είναι αθλητισμός!
Αυτό είναι ζωή, αυτό είναι η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”.
Aν και όλη η ιδρυτική ομάδα της Αναγέννησης είχε σημαντική κοινωνική δραστηριότητα, καθώς τα μέλη της ήταν αυτό που σήμερα θα λέγαμε «ενεργοί πολίτες» σε όλα τα επίπεδα και στον αθλητισμό, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο Γιώργο Σαμαρόπουλο.


 
Για να έχουμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, να θυμίσουμε ότι ο Μαρίνος Αντύπας, δολοφονήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907. Ο Γιώργος Σαμαρόπουλος, ένθεμος υποστηρικτής της αγροτιάς, μέσα στη φωτιά εκείνων των χρόνων, «είδε» ότι ο αθλητισμός είναι μία από τις παραμέτρους, που μαζί με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε άλλους τομείς, μπορούν να πάνε την κοινωνία μπροστά.

 

Όπως αναφέρει λοιπόν η Αναγέννηση στην ιστορία της, ήταν: «Ο Γενικός Γραμματέας του πρώτου ιδρυτικού συμβουλίου. Γέννημα θρέμα της αγροτιάς και του κάμπου.
Νέος ξεκίνησε ως γραμματέας του συλλόγου και αφοσιώθηκε στο κίνημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αργότερα έγινε δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του “Αγροτικού Ζητήματος”, αγωνίστηκε με όλη του την ψυχή και με άλλους για την απαλλοτρίωση και το ξεσκλάβωμα του αγρότη. Πυρινα άρθρα ξεσήκωναν τους “κολλήγους” και συνέβαλαν στην επανασταση.
Ο πατέρας του Απόστολος Σαμαρόπουλος, γνωστός κι αυτός για τα φίλαθλα συναισθήματά του, ίδρυσε την εφημερίδα “Θεσσαλιώτης”.

 
 

Σήμερα, όπως μας ενημέρωσαν εκπρόσωποι του συλλόγου, η Αναγέννηση αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, με την ανατολική κερκίδα να είναι εδώ και χρόνια σε αχρηστία και με το υπόλοιπο γήπεδο να έχει χωρητικότητα 4.000 θεατών. Σαν προπονητικό κέντρο, αφού εκτός από την ανδρική ομάδα έχει και όλα τα τμήματα υποδομών, ανάλογα με τις ηλικίες, χρησιμοποιεί σαν προπονητικό κέντρο τις εγκαταστάσεις στο Σταυρό Καρδίτσας.

 

Πρόκειται για τρία γήπεδα που της παραχώρησε το 2012 για χρήση 30 ετών η τοπική κοινότητα.
Σήμερα τα καναρίνια της Καρδίτσας που βρίσκονται στη Β’ Εθνική, συνεχίζουν με επιτυχία το δημιουργικό τους έργο, με «βαρύ» φορτίο, αλλά και οδηγό, την μεγάλη ιστορία της Αναγέννησης.

Πηγή φωτο & στοιχείων: Αναγέννηση Καρδίτσας