.... από την παρέμβασή μας στην εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ «Οι τρισδιάστατοι» (Εύη Ξυνού, Αντιγόνη Δρακάτου) σήμερα 17 Νοεμβρίου με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και με θέμα τις επιπτώσεις της εξέγερσης και της καταστολής της στην τρέχουσα αθλητική δραστηριότητα της εποχής. Για το ίδιο θέμα θα μιλήσουμε απόψε περίπου στις 9.10μμ στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Οι μπαλαδόροι της Κυριακής» (Τάσος Επιτρόπου - Δημήτρης Καϊμάς)...
Διαχρονικά κάθε δικτατορικό και γενικά απολυταρχικό καθεστώς, συνεπώς και οι εγχώριοι δικτάτορες, αντιλαμβάνονταν τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο σαν μαζικό χώρο, φοβόταν τη συγκέντρωση κόσμου όταν δεν την έλεγχε και λάτρευε να παρεμβαίνει στο χώρο για να τον χρησιμοποιεί, κυρίως για να ασχολείται ο κόσμος με το τόπι και να «ξεχνάει» ό,τι άλλο του συνέβαινε.
Τι είχε προηγηθεί του Πολυτεχνείου στον αθλητικό χώρο
Τοποθετήθηκε στρατιωτικός επίτροπος στις ομάδες. Ο ρόλος των στρατιωτικών επιτρόπων ήταν να μην αφήνουν περιθώρια για εξωαθλητικές αντιδικτατορικές δραστηριότητες, με το κέλυφος, την κάλυψη των αθλητικών σωματείων. Είχαν αντιληφθεί ότι η αθλητική δραστηριότητα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια περιθώρια και ήθελαν να τα αποφύγουν.
Άλλοι ήταν κέρβεροι, άλλοι πιο χαλαροί γιατί βαριόντουσαν και άλλοι απλώς παρακολουθούσαν την αθλητική δραστηριότητα.
Για παράδειγμα ο Κώστας Μανταίος σημερινό μέλος του ΣΦΕΑ 1967-1974 (έχει χρηματίσει και πρόεδρός του0, είχε φυλακιστεί από τη χούντα για αντιστασιακή δράση και μετά την αποφυλάκισή του, εν μέσω δικτατορίας αγωνίστηκε στην ομάδα μπάσκετ του Πανελευσινιακού χωρίς ο στρατιωτικός επίτροπος να ασχοληθεί με αυτόν.
Άλλοι που ήταν εν ενεργεία αθλητές όταν έγινε το πραξικόπημα, βρέθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις φυλακές έπαιζαν ποδόσφαιρο στο προαύλιο της φυλακής.
Είχαν προηγηθεί υποχρεωτικές συγχωνεύσεις ομάδων, καθαιρέσεις διοικητικών στελεχών, υποχρεωτικές μετονομασίες συλλόγων, δήμευση αθλητικού υλικό ομάδων που δεν συνεργάστηκαν με το καθεστώς όπως η Καλογρέζα και η Θύελλα Πατρών, αλλαγές στο πλαίσιο των μεταγραφών, αυθαίρετες ανατροπές σε περιπτώσεις ανόδου ομάδων που δεν ήταν αρεστές στο καθεστώς, ασχέτως αν η προκήρυξη της διοργάνωσης έλεγε άλλα.
Παράδειγμα το 1969 ο Ανταγόρας Κω που είχε πάρει το πρωτάθλημα το 1969 και την επόμενη περίοδο ήρθε τέταρτος στο περιφερειακό και κέρδισε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Εκείνο τον καιρό είχε πάει ο Παττακός επίσκεψη στην Κω. Τα μέλη της διοίκησης του Ανταγόρα δεν πήγαν στην υποδοχή του, δεν ξέρουμε αν ήταν συλλογική και προσχεδιασμένη απόφαση ή αν ήταν συμπτωματικό γεγονός.
Μετά όταν έγινε ο καταρτισμός των ομίλων, δεν κατέταξαν το σύλλογο στην κατηγορία που είχε κερδίσει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και εκεί τοποθέτησαν ομάδες που ήταν κάτω όπως η Μυτιλήνη και ο Ηρόδοτος. Το επιχείρημα ήταν ότι χρησιμοποιήθηκαν πληθυσμιακά κριτήρια για την εκπροσώπηση. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στην προκήρυξη του πρωταθλήματος.
Απαγορεύσεις της 17-11-1973 ημέρα Σάββατο
Ανακοινώθηκαν απαγορεύσεις ποδοσφαιρικών συναντήσεων, συγκεντρώσεων άνω των πέντε ατόμων εν υπαίθρω, συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, οπλοφορία και κατοχή ακόμα και κυνηγετικών όπλων, το κυνήγι, η κατοχή ερασιτεχνικών ραδιοφωνικών πομπών, η περίθαλψη στο σπίτι προσώπων ξένων προς την οικογένεια εκτός αν πάνω από δύο ώρες μετά την επίσκεψή τους δηλωθούν στην αστυνομία, η δημοσίευση ειδήσεων που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στους πολίτες, η άσκηση αντεθνικής προπαγάνδας, η απόκρυψη και ανατίμηση τροφίμων.
Στις 20-11 αναφέρεται σε ελληνικές εφημερίδες που έβγαιναν στο εξωτερικό, ότι ξένος δημοσιογράφος μεταδίδει πως συλλαμβάνονται μακρυμάλληδες και ατημέλητοι νέοι κυρίως κάτω των 30 ετών και οδηγούνται στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου γίνεται η διαλογή και αναλόγως και η παραπομπή τους.
Στις 23-11 δημοσιεύεται η είδηση ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων θα διεξαχθούν κανονικά αφού το Σάββατο 24-11 μία βδομάδα μετά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ήταν προγραμματισμένοι οι αγώνες μπάσκετ για τα ευρωπαϊκά κύπελλα Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Σταντάρ Λιέγης-ΑΕΚ, ΠΑΟ-Μπερκ Γαλλίας και για το βόλλεϋ Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας και Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ.
Επίσης στις 28-11 έγινε ο αγώνας για το κύπελλο Κόρατς ΧΑΝΘ-Παρτιζάν Βελιγραδίου.
Στις 29-11 ανακοινώθηκε ότι η αγωνιστική που ανεβλήθη λόγω Πολυτεχνείου θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει κανονικά το δελτίο ΠΡΟΠΟ που είχε εκδοθεί στις 16 Νοεμβρίου.
Η αγωνιστική διεξήχθη τελικά την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει φιλικό της εθνικής ομάδας με τον Παναθηναϊκό κεκλεισμένων των θυρών. Ήταν για προετοιμασία ενόψει προκριματικής φάσης για το Μουντιάλ του 1974 στη Γερμανία.
Μεταπολίτευση
Μεγάλος αγώνας για να απομακρυνθούν από τις διοικήσεις των ομάδων (όπως και αλλού) τα λεγόμενα «χουντικά σταγονίδια».