Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

"Έφυγε" η Αθηνά Ζύμαρη


 Με θλίψη μάθαμε την είδηση του θανάτου της συναδέλφισας Αθήνας Ζύμαρη, που υπήρξε δραστήριο μέλος του συλλόγου Ικαριωτών Περάματος (είχε εμποδίσει την Χ. Α. να καταθέσει στεφάνι σε επέτειο στο Πέραμα μπαίνοντας μπροστά στον εκπρόσωπο της) και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Aνακοινώσεις βγήκαν από το ΚΚΕ και τη Δημοσιογραφική Συνεργασία καθώς και άλλους φορείς. Η ταφή θα γίνει στην Ικαρία.

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη πρώην μέλος του Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με οδύνη τη συνάδελφο Αθηνά Ζύμαρη του Χρήστου, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Η Αθηνά Ζύμαρη είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την περίοδο 2022-2024, εκλεγμένη με την παράταξη της «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ».

Με καταγωγή από την Ικαρία, η Αθηνά γεννήθηκε στο Πέραμα το 1967. Τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο φοίτησε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας.

 Από το 1992 ήταν συντάκτρια του “Ριζοσπάστη” καλύπτοντας διαφορετικούς τομείς, με πρώτο το εργατικό ρεπορτάζ το οποίο αγάπησε πολύ. Τα τελευταία χρόνια κάλυπτε με προσήλωση και επαγγελματισμό το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.

Η Αθηνά Ζύμαρη υπήρξε μια αφοσιωμένη και εργατική συνάδελφος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση και παρουσία σε συλλογικούς αγώνες με έμφαση την τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με παραδειγματική προσήλωση στους κανόνες δεοντολογίας και διακρίθηκε για το ήθος και τη συναδελφική αλληλεγγύη. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους συναδέλφους της και πάντα πρόθυμη να τους συμπαρασταθεί σε επαγγελματικό και ανθρώπινο επίπεδο. Είχε μεγάλη αγάπη για τον τόπο καταγωγή της, την Ικαρία και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος.

   Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στο σύζυγό της Νίκο, την κόρη τους Αφροδίτη, στους οικείους της και αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τη συνάδελφο που είχε πολλά ακόμη να προσφέρει.

Τα στοιχεία της κηδείας θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Ενώσεως.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στην Ικαρια - Επιτυχημένες παραστάσεις

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μια εξαιρετική παράσταση από τη θεατρική έξοδο Αιγαίου, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν στο θεατράκι του Αρμενιστή για δύο ημέρες 30 και 31 Ιουλίου και τον Ικαριώτη σκηνοθέτη Νίκο Παροίκο. 

 Όπως αναφέρουν οι συντελεστές: «Βασικά πρόσωπα του έργου είναι ο Σωκράτης και ένας απελπισμένος και καταχρεωμένος πατέρας, ο Στρεψιάδης, που ψάχνει να βρει ένα καλό σχολείο για το γιό του, ώστε αυτός αργότερα να τον βοηθήσει να ξεχρεώσει. Ο χορός αποτελείται από τις Νεφέλες, τις ουράνιες θεές που φέρνουν τη βροχή και προκαλούν τις βροντές.

Στην αρχή του έργου ο Στρεψιάδης προσπαθεί να στείλει το γιό του στο σχολείο του Σωκράτη για να τον διδάξει τον δίκαιο και άδικο λόγο. Όμως ο κακομαθημένος γιός του δεν δέχεται. Έτσι αποφασίζει να πάει ο ίδιος. Ο δύστυχος πατέρας προσπαθεί να μάθει τα μαθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Ζητάει βοήθεια από τις Νεφέλες και εκείνες τον συμβουλεύουν να φέρει έστω και με το ζόρι το γιό του στο σχολείο για να μάθει εκείνος όλα αυτά που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Τελικά τον καταφέρνει, φέρνει το γιό του στο σχολείο και παρακαλεί το Σωκράτη να του διδιάξει τον “δίκαιο” και “άδικο λόγο”.

Ο γιός τελειώνει τις σπουδές του με επιτυχία. Ο πατέρας τον υποδέχεται όλο χαρά αλλά γρήγορα διαπιστώνει, ότι αυτό που διδάχθηκε ο γιός του, ο άδικος λόγος, δηλαδή η αδικία, εφαρμόζεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Ο Αριστοφάνης με την κωμωδία “Νεφέλες” μας διδάσκει μέσα από τα καμώματα των ηρώων και ότι η σωστή παιδεία είναι το θεμέλιο για μία δίκαιη κοινωνία. Ο Αριστοφάνης θεωρούσε τις “Νεφέλες” ως το καλύτερό του έργο».

Στα αξιοσημείωτα η παρουσία αλλοδαπών τουριστών που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το θεατρικό έχοντας μόνο μία γενική περίληψη του έργου σε μετάφραση.


















Σχολικό ντοκιμαντέρ για τα 31 χρόνια από την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ικαρία


 φωτο από την Ικαριακή Ραδιοφωνία για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 31 χρόνια από την πολύνεκρη πυρκαγιά του 1993 στην Ικαρία.

Τιμή μας η συμμετοχή με προσφορά υλικού αρχείου στο συγκεκριμένο σχολικό ντοκιμαντέρ για γεγονότα που ζήσαμε και οι ίδιοι.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελεί έργο των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ Ευδήλου Ικαρίας στα πλαίσια του Διανησιωτικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ταινιών CINEμάθεια 2023-2024. Συντονίστρια εκπαιδευτικός η Παναγιώτα Βλέτσα.



Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Εθελοντική αιμοδοσία στην Ικαρία

 


ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024


Το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” αποτελεί το μοναδικό Νοσοκομείο μέσω της Πανικάριας Τράπεζας Αίματος το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των αιμοδοτών του Νησιού μας και των συγγενών αυτών όπου και αν αυτοί βρεθούν και ταυτόχρονα όλων των περιστατικών του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Η συμβολή της τράπεζας αίματος του Νησιού μας και του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” είναι σπουδαία και οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι, ούτως ώστε η προσφορά σε φιάλες αίματος να αυξηθεί για να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες των αιμοδοτών όσο και του Νοσοκομείου μας.


Από τις τρείς μέχρι και τις εννέα Αυγούστου έχει προγραμματιστεί δράση εθελοντικής αιμοδοσίας από το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” στο νησί της Ικαρίας και η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών θα συμβάλει στην επιτυχία της εθελοντικής αυτής δράσης, ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε αίμα.


Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας αποτυπώνεται ως εξής :

 ΣΑΒΒΑΤΟ 3/8/2024 ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ ΑΠΟ 17:30 – 21:30

 ΚΥΡΙΑΚΗ 4/8/2024 ΡΑΧΕΣ (ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) ΑΠΟ 17:30 – 21:30

 ΔΕΥΤΕΡΑ 5/8/2024 ΕΥΔΗΛΟΣ (ΚΑΤΣΟΥΛΕΙΟ) ΑΠΟ 10:00– 14:00

 ΤΡΙΤΗ 6/8/2024 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ (ΦΑΡΟΣ) ΑΠΟ 10:00- 13:00

 ΤΕΤΑΡΤΗ 7/8/2024 ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 17:00- 21:00

 ΠΕΜΠΤΗ 8/8/2024 ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 09:00-13:00 ΚΑΙ 17:30 – 21:30

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/8/2024 ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 10:00-14:00


Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε αυτή την τόσο σπουδαία εθελοντική δράση. Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το υψηλότερο έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Σημείωση:

 Πριν την αιμοδοσία πραγματοποιείται εξέταση από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχουν στην προσπάθεια, παρέχοντας κάθε ασφάλεια στον εθελοντή αιμοδότη.

 Αν είστε ήδη εθελοντής μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την προσωπική κάρτα αιμοδότη. Όποιος εθελοντής προσφέρει αίμα πρώτη φορά ή όποιος την έχει χάσει θα του χορηγηθεί νέα κάρτα.

 Η αιμοδοσία μπορεί να πραγματοποιηθεί από εθελοντές μεταξύ των ηλικιών 18 – 65 ετών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δεν προβλέφθηκε καμιά σύσταση οργανικής θέσης για καμία ειδικότητα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το νομό Σάμου

 


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν προβλέφθηκε καμιά σύσταση οργανικής θέσης για καμία ειδικότητα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το νομό Σάμου, κάτι που δε συνέβη πουθενά σε όλο το Αιγαίο, γεγονός απαράδεκτο καθώς τα κενά είναι πολλά.

Πάγιο αίτημά μας είναι οι μαζικοί διορισμοί έτσι ώστε τα παιδιά μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς να έχουν όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, αλλά και να σταματήσει η ομηρεία των δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων και συναδελφισσών που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους.

Ως ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων  απαιτούμε να μάθουμε:

· Αν ζητήθηκαν οργανικές θέσεις από τη ΔΙΠΕ Σάμου και ποιες.

·  Αν οι οργανικές που ζητήθηκαν από τη ΔΙΠΕ Σάμου προωθήθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση στο Υπουργείο και αν όχι με τίνος την ευθύνη.

·  Ταυτόχρονα απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να προβλέψει τώρα με διορθωτική εγκύκλιο οργανικές θέσεις στο νομό Σάμου.

Αυτή η αδικία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, τα σωματεία του νομού θα αντιδράσουμε, μαζί με τους γονείς και τα παιδιά μας.


Με τις έρευνες οδηγό μας...



Με υπερτουρισμό ή staycation, με αφραγκίες ή καύσωνα, με διακοπές ή εργασία, η επιλογή παραμένει μια για το Σαββατοκύριακο. Ο πρωινός σας καφές όπου και αν τον πιείτε μπορεί να συνδυαστεί με την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε για εσάς 

Και βέβαια μην ξεχνάτε τα δύο τελευταία μας βιβλία.


Συντονιστείτε στο blog μας...

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

OENΓΕ: Απεργία στις 29 Ιουλίου και συγκέντρωση στη Βουλή


 Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας


O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece


Αθήνα 28/07/ 2024


Α.Π: 14005

ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΦΟΡΕΙΣ

ΜΜΕ


ΘΕΜΑ : « ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ »Η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης , το άρθρο 65 το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς» για τη δήθεν «αντιμετώπιση» αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ανακάλυψε η κυβέρνηση τέλη Ιουλίου, ότι τα αποδεκατισμένα από γιατρούς νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της , της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Είναι μέγιστη υποκρισία η εκάστοτε κυβέρνηση να θυμάται το θέμα μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου και να το ξεχνά τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχουν δηκτικά σχόλια από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, αφήνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους στην τύχη τους.

Επιχειρεί η κυβέρνηση να μετατοπίσει την ευθύνη στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς για τις τραγικές ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας ακόμα και σε βασικές ειδικότητες π.χ. παθολόγοι και να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Απειλεί τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα ανασταλεί η σύμβασης τους με τον ΕΟΠΠΥ και δε θα μπορούν να συνταγογραφούν. Δηλαδή η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας που κόπτονται δήθεν για τους ασθενείς, τους αφήνουν τελείως ξεκρέμαστους αφού δε θα έχουν ούτε καν αυτή τη δυνατότητα της επί πληρωμής συνταγογράφησης, αλλά ούτε και διέξοδο στις αποδεκατισμένες δημόσιες μονάδες υγείας. Τελικά η ποινή που προβλέπει το άρθρο 65 είναι πονή για τους ασθενείς.

Στο άρθρο 74 του ίδιου νομοσχεδίου δίνεται στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ιατρικών σχολών, η δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων. Προτείνουμε στον υπουργό υγείας, να τους αξιοποιήσει για να κάνουν εφημερίες στις «άγονες» περιοχές, αφού είναι τόσο πρόθυμοι να εργαστούν στο ΕΣΥ και να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους.

Ας τα αφήσει αυτά η κυβέρνηση. Με λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών είναι μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο !οι προχειρότητες είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες. Ο αυτοαπασχολούμενος Παθολόγος που «επιτάσσεται» αλλά και ο Παθολόγος του ΚΥ που μετακινείται αναγκαστικά για «κάποιες εφημερίες» στο νοσοκομείο είναι γιατροί με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στην Νοσοκομειακή Ιατρική. Έτσι αποσαθρώνεται και άλλο η πολύτιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ ταυτόχρονα ασκείται Νοσοκομειακή Ιατρική επιπέδου «έκτακτων πολεμικών συνθηκών» επικίνδυνη για τους ασθενείς. Ο/η γιατρός της ΠΦΥ που «αγγαρεύεται» για εφημερία στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο παραλαμβάνει δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς των οποίων δεν γνωρίζει το ατομικό αναμνηστικό, το ιστορικό και την πορεία νόσου ενώ εφημερεύει ολομόναχος/η για αυτούς τους δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους αλλά και για τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ αφού τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν κάθε μέρα γενική εφημερία. Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, η συνέχεια της παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη !

Έχει αγνοήσει παντελώς τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών επί 4,5 ολόκληρα χρόνια. Αν είχε ακούσει αυτά που λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη από τον Μάρτιο 2020 για τα κίνητρα αλλά και για την διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στα νοσοκομεία και ΚΥ της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων πόλεων.

Ήδη από το 2022 είχαμε προειδοποιήσει πως η κυβερνητική πολιτική της υποστελέχωσης, της υπερεφημέρευσης, των αναγκαστικών μετακινήσεων, της μισθολογικής καθήλωσης , θα οδηγούσε σε καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών νοσοκομείων, ΚΥ και ΕΚΑΒ. Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.Ιδιαίτερα τους τελευταίους 10 μήνες η κυβερνητική πολιτική αναστολής των προσλήψεων, κλιμακώθηκε και επεκτάθηκε ακόμα και στις προσλήψεις επικουρικών ειδικευμένων γιατρών. Έτσι κινδυνεύουν με λειτουργική κατάρρευση όχι μόνο τμήματα περιφερειακών νοσοκομείων αλλά και τμήματα νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τις απειλές και τις υποκρισίες. Αν πραγματικά θέλει να απαντήσει στις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες των ασθενών και των υγειονομικών να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ , και στον προηγούμενο και στον τωρινό υπουργό, και η οποία περιλαμβάνει  την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών εξαιτίας των περικοπών των τελευταίων 14 χρόνων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης ,την ενσωμάτωση του 13-14ου μισθού, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των εφημεριών και την ειδική αυτοτελή φορολόγηση τους , την ενιαία προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα, ταυτόχρονα με ειδικά κίνητρα για τις «άγονες» περιοχές, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Αυτή είναι η λύση και όχι οι προτάσεις του ΠΙΣ που έσπευσε να συνδράμει την κυβέρνηση με την κατάπτυστη απόφαση του, να χορηγήσει επίδομα 1000 ευρώ και δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια, σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα προσφερθεί εθελοντικά να εφημερεύσει

Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με το λαό, με προμετωπίδα τις διεκδικήσεις μας, για να μπει φρένο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας μέχρι την οριστική ανατροπή της.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 11:00 π.μ.

«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο


 Κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες το βιβλίο «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και κύκλος εκδηλώσεων βιβλιοπαρουσίασης στην Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται για μία σημαντική και αναμφίβολα κοπιαστική δουλειά του Χρυσόστομου Φουντούλη, που είναι ο συγγραφέας - ερευνητής. Το διάβασα σχεδόν απνευστί. 

Όσοι/ες δεν γνωρίζουν τα βασικά της ιστορίας της Ικαρίας την περίοδο της επανάστασής της το 1912 αποκτούν μία σαφή εικόνα. 

Όσοι/ες είχαν ήδη τριβή με βασικές συνιστώσες της ιστορίας, το βιβλίο έρχεται όχι μόνο να προσφέρει διασταύρωση στοιχείων, αλλά να φωτίσει και παραμέτρους που δεν ήταν γνωστές. 

Για παράδειγμα, προσωπικά «σκάλωσα» στην αναφορά ότι υπήρχαν Ικαριώτες που όταν η επανάσταση έδιωξε τους Τούρκους, ήθελαν να φέρουν τους Ιταλούς που ήδη κατείχαν τα Δωδεκάνησα, ενώ και μέσα στον ξεσηκωμό δεν έλλειψαν οι διεκδικήσεις προσωπικών συμφερόντων και «πόστων», που έθεσαν σε κίνδυνο την εξέλιξη αρχικά της αυτόνομης πορείας του νησιού σαν ανεξάρτητο κράτος και ακολούθως της ένωσή του με την Ελλάδα.

Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, αλλά μην το πάρετε στην παραλία όπως έκανα εγώ γιατί θα σας απορροφήσει και χωρίς να το καταλάβετε θα ψηθείτε από τον ήλιο.

H εισβολή και η πυρπόληση της Ερυμάνθειας από τους Γερμανούς στις 29 Ιουλίου 1943

 


..αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μπαίνοντας κανείς στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, από το δρόμο που τη συνδέει με την Ε.Ο. 111 του οδικού δικτύου, δύσκολα μπορεί να φανταστεί τι είχε συμβεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής. Άλλωστε το λιτό μνημείο για τους πεσόντες στην ιστορία της Ερυμάνθειας για την περίοδο 1940 – 1949 αναγράφει μόλις δύο ονόματα.


Κι’ όμως η Ερυμάνθεια είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τις δυνάμεις του άξονα, που σαν Ούννοι σε επιδρομή την κανονιοβόλησαν, την έκαψαν, κατέστρεψαν σπίτια και αγροτικές εκτάσεις από τη λύσσα τους τόσο γι’ αυτά που είχαν προηγηθεί, όσο και γιατί ο τοπικός πληθυσμός είχε φύγει στα βουνά για να γλιτώσει τις εκτελέσεις.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στην Ερυμάνθεια στάθμευε δύναμη 30 Ιταλών με αποστολή τον έλεγχο – αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής, που ονομάζεται Tριταία Αχαΐας. Στις 11 Ιουλίου 1943 δυνάμεις Ελλήνων ανταρτών με επικεφαλής τον Καπετάν Ωρίωνα και σε συνεργασία με Ερυμανθιώτες, περικυκλώνουν το χώρο στρατωνισμού των Ιταλών που ήταν το σχολείο, καταφέρνοντας μετά από σύντομη μάχη να τους αιχμαλωτίσουν και να πάρουν τον οπλισμό τους, με αποτέλεσμα στις 28 Ιουλίου με αιχμαλώτους και λάφυρα να αποτραβηχτούν στα βουνά.



Η μη επικοινωνία με την ιταλική διμοιρία, υποψίασε τους Ιταλούς στην Πάτρα, που έστειλαν ισχυρές δυνάμεις για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί, ενώ στο χωριό είχε μείνει μόνο ο Καπετάν Ωρίωνας με επτά αντάρτες. 

Όταν έγινε αντιληπτό ότι οι Ιταλοί πλησίαζαν, ξεκίνησε μάχη, όπου με τέχνασμα οι λιγότεροι αντάρτες, έκαναν τους Ιταλού να πιστέψουν ότι ήταν περικυκλωμένοι από υπέρτερες δυνάμεις και τελικά να παραδοθούν, με απολογισμό 17 νεκρούς, 10 τραυματίες Ιταλούς και πλούσιο πολεμικό υλικό, ενώ η ελληνική πλευρά δεν είχε καμία απώλεια.

Η μη επαφή και με το δεύτερο απόσπασμα των κατακτητών, οδήγησε στην αποστολή αναγνωριστικού αεροπλάνου, που διαπίστωσε τα ίχνη τη μάχης (κατεστραμμένα οχήματα και πτώματα Ιταλών).


Έτσι στις 29 Ιουλίου ένα μηχανοκίνητο τάγμα Γερμανών ανέλαβε την καταστροφή του χωριού και την εκτέλεση όλων των Ερυμανθιωτών, που όμως έχουν προλάβει να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

Περίπου 100 άρματα μάχης «μάχονται» εναντίον των άδειων σπιτιών της Ερυμάνθειας καταστρέφοντάς τα και πυρπολώντας τα. Η ναζιστική μανία στράφηκε και κατά των αγρών, που τους κατέστρεψαν. Αντίστοιχες επιδρομές έκαναν και άλλες φορές, αλλά πάντα οι Ερυμανθειώτες κατάφερναν να διασώζονται και πολλοί από αυτούς να δίνουν τη μάχη της λευτεριάς μέσα από τις ανταρτικές δυνάμεις.


Στην ιστορία έμεινε το παρακάτω τραγούδι ενός αντάρτη:


«Το μάθατε τι έγινε ένα γεγονός μεγάλο,

άφησε ο Ωρίων τα βουνά και ροβολάει στον κάμπο.

Ημέρα Τρίτη ήταν που ήρθε στο χωριό μας

και έπιασε τους Ιταλούς, τον άπιστο εχθρό μας.

Και την Τετάρτη ήρθανε ένας λόχος Ιταλιάνοι·

ο Ωρίων τους περίμενε και όλους μαζί τους πιάνει.

Η Πέμπτη εξημέρωσε μαύρη και αραχνιασμένη

και η ωραία Ερυμάνθεια εβρέθηκε καμμένη.

Η Ερυμάνθεια ήτανε του Δήμου το καμάρι

και τώρα εσκοτείνιασε και έγινε σαν τον Άδη»


Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Οι «Nεφέλες» του Αριστοφάνη στην Ικαρία


Ή Έξοδος Αιγαίου-Θεατρική Έξοδος παρουσιάζει στην Ικαρία  την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες» .

Παραστάσεις θα δοθούν στις 30 και 31 Ιουλίου 2024 στο Θέατρο της Θάλασσας στον Αρμενιστή μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο στις 7.30 το απόγευμα με το ηλιοβασίλεμα.

Την πρώτη Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα  οργανώνεται  ειδικό αφιέρωμα στον Άρη και Νίκο Πουλιανό στο προαύλιο της οικίας Πουλιανού και ακολουθεί η παράσταση.

Η κωμωδία Νεφέλες του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 423 π.Χ.

Βασικά πρόσωπα του έργου είναι ο Σωκράτης και ένας φτωχός και καταχρεωμένος πατέρας ,ο Στρεψιάδης, που ψάχνει να βρει ένα καλό σχολείο για τον γιο του ώστε αυτός αργότερα να τον βοηθήσει να ξεχρεώσει. Ο χορός αποτελείται από τις Νεφέλες ,τις ουράνιες θεές  που φέρνουν τη βροχή και προκαλούν τις βροντές .

Στην αρχή του έργου ο Στρεψιάδης  προσπαθεί  να  στείλει τον γιο του στο Σχολείο του Σωκράτη για να τον διδάξει τον δίκαιο και άδικο λόγο . Όμως ο κακομαθημένος  γιος του, δεν δέχεται .Έτσι αποφασίζει  να πάει  ο ίδιος . Ο δύστυχος πατέρας προσπαθεί  να μάθει  τα μαθήματα αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Ζητάει βοήθεια από τις  Νεφέλες  και εκείνες τον συμβουλεύουν να φέρει  έστω και με το ζόρι τον γιό του στο Σχολείο για να μάθει εκείνος  όλα αυτά  που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Τελικά τον καταφέρνει .Φέρνει τον γιό του στο Σχολείο και παρακαλεί τον  Σωκράτη  να του  διδάξει τον  «άδικο λόγο».

Ο γιος τελειώνει τις σπουδές του  με επιτυχία .Ο πατέρας  τον υποδέχεται όλο χαρά αλλά γρήγορα διαπιστώνει,  ότι αυτό που διδάχθηκε ο γιος του, ο άδικος λόγος, δηλαδή η αδικία, εφαρμόζεται  μέσα στο ίδιο του το σπίτι .

Ο Αριστοφάνης με την κωμωδία «Νεφέλες» μας διδάσκει μέσα από τα κωμικά καμώματα των ηρώων και το  γέλιο ότι η σωστή παιδεία είναι  το θεμέλιο για μια δίκαιη  κοινωνία .  Ο  Αριστοφάνης θεωρούσε τις «Νεφέλες» ως το καλλίτερό του έργο.

Πρωταγωνιστούν : Σπύρος Ξένος, Μαρβίνα Πιτυχούτη,Γιάννης Μιχαλόπουλος,Νικολέτα Κόκορη,Μαργαρίτα Καστρινού και οι Νεφέλες.

Παραγωγή : Ηλέκτρα Παροίκου-Θεατρική Έξοδος, μάσκες-κοστούμια Άννα Περντρώ,μουσική Παναγιώτης& Αλέξανδρος  Ντουνιαδάκης, χορογραφίες Ντενίζ Μπονάνου, έκτακτη συμμετοχή: Daemonia Nymphe, Σκηνοθεσία Νίκος Παροίκος.

Με την στήριξη της Blue Star και του Hotel Δαίδαλος.

Εισιτήρια : 12 ευρώ, φοιτητές  8 ευρώ ,παιδιά 6 ευρώ.

Πληροφορίες : 6944761133 & 6973086509

30 Ιουλίου: Η Ικαρία θυμάται την φονική πυρκαγιά του 1993


 30 Ιουλίου 1993 η φονικότερη πυρκαγιά που έζησε το νησί μας και από τις πλέον φονικές σε όλη την χώρα.

Ο Δήμος Ικαρίας τιμάει και φέτος όσους χάθηκαν εκείνη την ημέρα στο μνημείο των θυμάτων της πυρκαγιάς στον Μέγα Ποταμό (Λευκάδα προς Γλαρέδο) στις 11 το πρωί.

Στις 7 το απόγευμα στο μνημείο το Θυμάτων στο βουνό, πρόσβαση από το Πουλάτο και τον Άγιο Παντελεήμονα.

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης του Διαγόρα Ικαρίας

 


Για την οικονομική ενίσχυση του δραστήριου ικαριακού συλλόγου.



Η Γιώτα Γρίβα την Παρασκευή 2 Αυγούστου στο Δίστομο, στην Γιορτή του ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ


Λάβαμε από φίλους από το Δίστομο και αναδημοσιεύουμε, ενώ θυμίζουμε και το αφιέρωμά μας στον Αμβρυσσέα.


    Το μεγάλο αστέρι του Δημοτικού τραγουδιού, η Γιώτα Γρίβα με την κομπανία της, συμμετέχει στην μεγάλη Λαϊκή - Δημοτική Γιορτή του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αμβρυσσέα Διστόμου.

    Πρόκειται για εκδήλωση  μιας από τις αρχαιότερες ομάδες της Βοιωτιας με συνεχή παρουσία από το 1928, που θα γινει την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024, στην δροσερή Πάνω Πλατεία της Κωμόπολης, με τραγούδια, κέφι, χορό και δώρα μέσω λαχειοφόρου αγοράς. 

    Κρατήσεις στα τηλ, 6987 749 356 και 6974 391 950.



Το μοναδικό ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ζωής του Ατρομήτου Περιστερίου που δημιούργησαν οι ίδιοι οι φίλοι του συλλόγου

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Έχει συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, τα γιόρτασε δεόντως με πολλές εκδηλώσεις που είχαν χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή και συνεχίζει διανύοντας το 101ο έτος ή αν θέλετε το πρώτο έτος του δεύτερου αιώνα ζωής. Μιλάμε για τον Ατρόμητο Περιστερίου που ιδρύθηκε το 1923, αλλά η αφορμή για μία ακόμα αναφορά στη μεγάλη ιστορία του, προέκυψε από τους φίλους του της σημερινής εποχής.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα αφιερώματα, φίλοι της ομάδας είχαν ξεκινήσει μία κοπιαστική δουλειά για να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ για την ομάδα που αγαπάνε και τα κατάφεραν.

Τα εύσημα είναι διπλά, αρχικά για το άρτιο αποτέλεσμα και ακολούθως για την πρωτοβουλία «από τα κάτω» που μακάρι να βρει μιμητές και σε άλλα σημεία της χώρας.



ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-1927-ΜΑΡΤΙΟΣ-Αθλητική-Επιθεώρησις

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε κινηματογράφο του Περιστερίου στη συμπλήρωση του ενός αιώνα ζωής του συλλόγου και για μέρες δεν έπεφτε καρφίτσα. Η προβολή του συνδυάστηκε και με πολλές άλλες εκδηλώσεις. Εδώ και λίγες μέρες έχει αναρτηθεί στο youtube και μπορούν να το δουν, να το καμαρώσουν θα λέγαμε, και όσοι δεν έχουν σχέση με την περιοχή και την ομάδα και να πάρουν ιδέες για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουμε τον αθλητισμό και τη σύνδεσή του με την κοινωνία.

Γράφαμε μεταξύ άλλων σε παλαιότερα αφιερώματά μας: «Όπως είναι γνωστό οι Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαν αναπτύξει μεγάλη αθλητική και πολιτιστική κουλτούρα στις γενέτειρές τους και τη μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες. Πως όμως το μικρασιατικό στοιχείο καθόρισε το dna του Ατρομήτου;

Ήταν Μάης του 1923 και μία παρέα που την αποτελούσαν τα τέσσερα αδέλφια Τσουρουκτσόγλου (Ιωσήφ, Περικλής, Γιώργος και Ανδρέας – Μικρασιάτες πρόσφυγες) μαζί με τους Κολομβούνη, Πέτα, Σταθόπουλο, Συνοδινό, Σταματόπουλο, Γλυκοφρύδη, Τσιγάρα και τον καθηγητή Μαθηματικών Βαγγέλη Σταμάτη (με θητεία και στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού), ίδρυσαν τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ (υπογραφή του καταστατικού το 1924 που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 2058 / 1924 από το Πρωτοδικείο Αθηνών).



Ο Ατρόμητος το 1933 στο Περιστέρι.Όρθιος δεξιά ο ΙωσήφΤσουρουκτσόγλου

Πάντως δεν ήταν μία ανέφελη πορεία και πολλοί εξαναγκάστηκαν και σε δεύτερη προσφυγιά, εσωτερική, καθώς στο Περιστέρι όπου είχαν εγκατασταθεί, όπως μας δήλωσαν απόγονοί τους, άλλες φορές πλημμύρες και άλλες φορές πυρκαγιές, έκαναν τους πρόσφυγες του 1922, να αναζητήσουν αλλού εστίες και έτσι έγινε η εγκατάσταση μέρους αυτών στο Αιγάλεω, στο οποίο είχαν ήδη εγκατασταθεί, αρκετοί Μικρασιάτες πρόσφυγες, επιλέγοντας την περιοχή όχι σαν τον πρώτο τόπο εγκατάστασης, αφού αρκετοί είχαν έρθει από άλλες ενδιάμεσες περιπλανήσεις και εγκαταστάσεις προσωρινές, σε άλλα σημεία της χώρας.

Στο αρχείο της οικογένειας Τσουρουκτσόγλου υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν την επαναλειτουργία της ομάδας μέσα στο κατοχικό 1943, έτος που υπήρξε σημαντική προσπάθεια μέσω του αθλητισμού να προωθηθούν κοινωνικές και αντιστασιακές δράσεις, κυρίως με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών. Αν και από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά της ΕΕΑ, οι πρακτικές (έρανοι, στήριξη αθλητών στον τομέα της σίτισης, κλπ) σε συνδυασμό με το αντιστασιακό προφίλ της περιοχής, δείχνουν συμπεριφορές στο ίδιο μήκος κύματος)».



πηγή φωτο: Fentagin

Η ομάδα στα μεταπολεμικά χρόνια, αφού ταλαιπωρήθηκε με το γηπεδικό ζήτημα μέχρι να βρει τη σημερινή στέγη, έκανε σπουδαία πορεία, πέρασε και δύσκολες στιγμές με απαξίωση και υποβιβασμούς, αλλά βγήκε και πάλι το δρόμο της.

Δεν θα γράψουμε άλλα, σας αφήνουμε να απολαύσετε τη μοναδική δουλειά των φίλων του Ατρομήτου, που πήραν επάξια τη σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος



Σχετικά θέματα

100 χρόνια ζωής για τον Ατρόμητο Περιστερίου – Οι συνθήκες δημιουργίας του

Αλέκος Σκαρπέλης: «Συνοδοιπόρος» κατά ένα μέρος της ιστορίας του αιωνόβιου πλέον Ατρομήτου

«Έρχεται» το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Ατρόμητου – Παραγωγή των φίλων του σωματείου

Διήμερες εκδηλώσεις Τιμής & μνήμης στο Περιστέρι για την ίδρυση του Ατρομήτου 100 χρόνια πριν

Χρήστος Πάτσης: Μία ποδοσφαιρική διαδρομή σε δύσκολα χρόνια με «στάσεις» σε Περιστέρι, Καλαμαριά, Καισαριανή, Αιγάλεω

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Πρώτη προβολή “Οι Καρβουνιάρηδες της Ικαρίας” από τον Σύλλογο Αντίλαλοι

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντίλαλοι σας προσκαλεί στην πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ “Οι Καρβουνιάρηδες της Ικαρίας”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, στον Δημοτικό Κινηματογράφο, την Πέμπτη 01/08/2024 και ώρα 21:30.

Παραγωγή: Αντίλαλοι / Antilaloi

Οργάνωση Παραγωγής: Hyke Productions

Χορηγός: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Region of North Aegean

Οι προβολές πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμος Ικαρίας-Municipality of Ikaria

Περίληψη:

Η ιστορία των ονομαστών καρβουνιάρηδων από την Ικαρία, που γυρνούσαν όλη την Ελλάδα και την Μικρά Ασία για να φτιάξουν κάρβουνα. Παλιοί καρβουνιάρηδες, από 70 έως 104 χρονών, μας περιγράφουν την εποχή και τις δυσκολίες της. Παράλληλα οι γυναίκες, που έμεναν πίσω στο νησί, μας εξιστορούν τα γεγονότα από τη δική τους σκοπιά. Απόγονοι σε Χαλκίδα και Αλόννησο, μας μεταφέρουν τις μνήμες της γενιάς τους και την μετεγκατάσταση των προγόνων τους. Μιλάμε με τον ιστορικό Θεμιστοκλή Κατσαρό και δίνουμε την πραγματική αίσθηση των καμινότοπων με αποσπάσματα από την ταινία “Οι Καρβουνιάρηδες” της Αλίντας Δημητρίου του 1977. Τέλος, παρακολουθούμε όλη την διαδικασία παραγωγής ξυλανθράκων, κατασκευάζοντας ένα παραδοσιακό καμίνι. Μαρτυρίες από μία άλλη εποχή, που το κάρβουνο ήταν η κινητήριος δύναμη της βιομηχανίας -και όχι μόνο- με φόντο την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας μέσα στα χρόνια.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ανακοίνωση του προγράμματος προβολών για τις Δημοτικές Ενότητες Ευδήλου και Ραχών.

Τέσσερις ανακοινώσεις για την απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

 


1)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 26/07/ 2024

Α.Π:14004


ΠΡΟΣ:

    • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

    • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

    • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

    • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ , κ. ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

    • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

    • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

    • ΦΟΡΕΙΣ 

    • ΜΜΕ


ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓ ΟΕΝΓΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»

                                        29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

                         ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

         Όλες και όλοι  στην απεργία στις 29 Ιουλίου  και στη συγκέντρωση στη βουλή στις 11:00 π. μ. !

Απαιτούμε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση!

Ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που  πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο  τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων  και παγιδεύει στα δίχτυα τους  όσους  δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση.  

Ένα νομοσχέδιο που «νοθεύει» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη». 

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας  εδώ και 30 χρόνια,  και προεξοφλεί  το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους.  

Ikaria Run 2024 στις 3 Αυγούστου

 


Για άλλη μία η χρονιά η επιτυχημένη διοργάνωση στην Πλαγιά, καλεί τους φίλους/ες του αθλητισμού και της άσκησης να πάρουν μέρος.

Ikaria Run 2024

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 στις 18:30 μ.μ.

Πακέτο έκπτωσης 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την Blue Star Ferries!!!

Πληροφορίες - Εγγραφές: https://ikariarun.gr/

#ikariarun #ikaria

Γλέντι ενίσχυσης του Αθλητικού Ομίλου Μεσαριάς στην Ικαρία

 


Η στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσουν να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα, ή έστω με λιγότερα, την δημιουργική τους πορεία. Συνεπώς η συμμετοχή στις εκδηλώσεις τους είναι αναγκαία.

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στη ΛΑΡΚΟ


 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                             ΛΑΡΚΟ 25/7/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com  

Αρ. Πρωτ.:  - 267-     


Προς:

Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ 

Κοινοποίηση:

Ευρεία κοινοποίηση

Θέμα: «Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27/7/24 έως την Τετάρτη 31/7/24, για την ανεύθυνη στάση σας που έχει ενεργοποιήσει το κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος».

Κύριοι,

Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και σήμερα η ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Μέχρι και τις 15/7/24 στην εταιρεία τηρούνταν οι κανονισμοί του ΚΜΛΕ και οι συστάσεις της ΕΜΝΕ, όπως αυτές ήταν αντικείμενο καθημερινής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ. 

Στις 28/7/2022 η Ειδική διαχείριση, αποζημίωσε και επαναπροσέλαβε το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.  

Η λογική αυτής της πράξης ήταν ότι μέχρι την μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η συντήρηση και η φύλαξη της ΛΑΡΚΟ. 

Στις 3/8/22 με απόφαση της Ειδικής Διαχείρισης και παρά τις διαμαρτυρίες μας,  διακόπηκε η παράγωγη της ΛΑΡΚΟ. Όμως επειδή το προσωπικό που παρέμεινε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οριακά επαρκούσε να καλύψει τις ανάγκες  ασφάλειας, συντήρησης και  φύλαξης της ΛΑΡΚΟ, επιλέχθηκε να παραμείνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι (και οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ). Μάλιστα, για την ενίσχυση της φύλαξης η ειδική διαχείριση σύναψε νέα σύμβαση  με ανάλογη εταιρεία που για την ασφάλεια του προσωπικού της και μόνο υπό την καθοδήγηση του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ(πριν απολυθεί), προσφέρει βοηθητικά και μόνο περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, τις υπηρεσίες της.

Εντελώς ξαφνικά και  έξω από τις διαβεβαιώσεις που δίνατε  ότι «θα συντηρούμε και θα φυλάμε τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ  μέχρι την μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη» και ενώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σας έχουμε κοινοποιήσει και έχετε απορρίψει  δεκάδες καλέσματα διαλόγου και υπομνήματα προτάσεων στην κατεύθυνση    αναπροσαρμογής επιχειρησιακού σχεδίου που να προβλέπει την ακόμη καλύτερη συντήρηση, φύλαξη και προετοιμασία επαναλειτουργίας.

Στις 31/3/2024 μας ανακοινώσατε ότι στις 12/5/24 δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

Σας αιτηθήκαμε εκ νέου διάλογο συζήτησης για αναπροσαρμογή σχεδίου ασφάλειας και αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος. Όμως δεν ανταποκριθήκατε.

Ενώ δεν ανταποκρινόσασταν στα επανελεγμένα καλέσματα σε διάλογο στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ που επηρεάζει συνολικότερα  πολλά χωριά γύρω από αυτή σε 5 νόμους,  αλλά και τα υποτυπώδη εργασιακά δικαιώματα, στις 26/4/2024 αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση τους. Ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος ορίστηκε η 10/5/2024.

Στις 10/05/2024, η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου εξέτασε το αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για «προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων» που  είχαμε καταθέσει και στις  13/05/2024,  ενέκρινε το αίτημα  εκδίδοντας  «προσωρινή  διαταγή  μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/06/2024».

Σας στείλαμε νέο κάλεσμα διαλόγου και αναπροσαρμογής σχεδίου ασφάλειας. Επίσης δεν ανταποκριθήκατε.

Στις 18/6/24 ο πρόεδρος του πρωτοδικείου Αθηνών εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα και εξέδωσε παράταση της προσωρινής διαταγής μέχρι την δημοσίευση της απόφασης.

Σας στείλαμε νέο κάλεσμα διαλόγου και αναπροσαρμογής σχεδίου ασφάλειας. Επίσης δεν ανταποκριθήκατε.

Στις 12/7/2024 το Πρωτοδικείο Αθηνών πατώντας στην νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης έβγαλε  απόφαση απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων και η ειδική διαχείριση ανακοίνωσε ότι «παραμένουμε ως έχει».

Στις 15/7/2024 τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ προσήλθαν στην έδρα της ειδικής διαχείρισης με σκοπό να υπάρξει διάλογος για την αναθεώρηση σχεδίου ασφαλείας. Δεν ήρθατε στην συνάντηση.

Στις 15/7/24 στις 14.30 ο ειδικός διαχειριστής εξέδωσε ανακοίνωση απαιτώντας οι εργαζόμενοι να παραδώσουν και να έχουν αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις μέχρι τις 22.00 τις ίδιας ημέρας, δηλαδή σε 8 ώρες να γίνει απενεργοποίηση εγκαταστάσεων, απογραφή, παράδοση και παραλαβή. 

Πρακτικά αυτή η διαδικασία είναι πολύμηνη, δεν ήρθε κανένας να καταγράψει και να παραλάβει, δεν έγινε απενεργοποίηση εγκαταστάσεων, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν χωρίς να προλάβουν να πάρουμε τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Δίπλα στα συρματοπλέγματα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα και τον Άγιο Ιωάννη υπάρχουν 2 οικισμοί και ένα χωριό, ανάλογη είναι η κατάσταση σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης.

Στους οικισμούς την ευθύνη ηλεκτροδότησης, τ υδροδότησης,  συντήρησης κτλπ, την έχει η ΛΑΡΚΟ. Από τις 15/7 στις 22.00 κανένας δεν υπάρχει.

Λέτε ψέματα στις ανακοινώσεις σας. Δεν είμαστε σε κατάληψη, είμαστε έξω από τα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ γιατί γνωρίζουμε την επικινδυνότητα και κάτω από την απαράδεκτη και επικίνδυνοι στάση σας, δεν ξέρουμε ούτε ποιος έχει τα κλειδιά, ούτε ποιος φυλάει την περιουσία της, τα προσωπικά μας αντικείμενα και φακέλους που έχουν εγκλωβιστεί μέσα, ούτε ποιο είναι το σχέδιο επέμβασης σε περίπτωση συμβάντος.

Τα καταγεγραμμένα μέχρι στιγμής προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόλυση των εργαζομένων, είναι τα εξής:

    • Δεν έχετε ανακοινώσει, στο  σωματείο μας, όπως είστε υποχρεωμένοι σε ποιους έχετε αναθέσει την ευθύνη που ορίζει η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την ΛΑΡΚΟ.

    • Δεν έχετε παρουσίαση στο σωματείο μας, όπως είστε υποχρεωμένοι, το σχέδιο - οργανόγραμμα - καθηκοντολόγια στην νέα κατάσταση που μπήκε η ΛΑΡΚΟ πιστοποιημένο από την ΕΜΝΕ.

    • Οι εργαζόμενοι έχουν χρεωμένα μεγάλης αξίας εργαλεία και δεν έχει γίνει απογραφή και παράδοση, αυτή την στιγμή, οποιαδήποτε κλοπή μπορεί πραγματοποιηθεί από τις 15/7 και μετέπειτα, μπορεί να χρεωθεί στους απολυμένους εργαζόμενους και εμείς τέτοια ρετσινιά δεν την αποδεχόμαστε.

    • Μετά την λήξη των συμβάσεων, κρατάτε παράνομα και αφύλακτα, τα προσωπικά αντικείμενα, εργασιακούς και ιατρικούς φακέλους.

    • Δεν έχει γίνει εξόφληση της μισθοδοσίας μας και είναι αδύνατη να ολοκληρωθεί, γιατί η άρον άρον απομάκρυνση των εργαζομένων εγκλώβισε παρουσιολόγια μέσα στα τμήματα και οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν που βρίσκονται και μπορούν  να πιστοποιήσουν απολύθηκαν.

    • Δεν έχουν δοθεί οι βεβαιώσεις που χρειάζονται για την ΔΥΠΑ.

    • Δεν έχουν χορηγηθεί οι απαιτούμενες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.

    • Δεν υπάρχει υπεύθυνος λιμένος.

    • Ο βιολογικός σταθμός δεν ελέγχεται, στην ύδρευση δεν γνωρίζουμε εάν γίνεται χλωρίωση.

    • Για μέλη μας που έχουν πιάσει εργασία σε εργολάβο που του έχει ανατεθεί έργο, σας καλούμε να μας ενημερώσετε για την εργασία που θα κάνουν, τα μέτρα προστασίας που τους παρέχεται, την ευθύνη που έχουν και δεν μας δίνεται απάντηση. 

Κανένα μέτρο δεν έχετε λάβει και παράλληλα λέτε ψέματα ότι «είμαστε σε κατάληψη».

Δεν λάβατε καθόλου υπόψη τις εκθέσεις επικινδυνότητας που έχει λάβει η ειδική διαχείριση   από στελέχη εξειδικευμένους τεχνικούς Μηχανικούς.

Δεν λάβατε καθόλου υπόψη τα συμβάντα όπως:

    • Την Τετάρτη 05/06/2024, όπου μετά από βραχυκύκλωμα προβολέα σε γερανογέφυρα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα προκλήθηκε πυρκαγιά,  οι συνέπειες της οποίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά από την επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού. 

    • Το ίδιο συνέβη με την διαρροή μαζούτ, καθώς και με τις διαδοχικές ζημίες στο δίκτυο υδροδότησης του οικισμού, όπου όλα εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τους εργαζόμενους,  διασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάσταση τους.

    • Το Σάββατο 13/7/2024 από βραχυκύκλωμα μετασχηματιστή στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννου προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία περιορίστηκε και έσβησε μετά την επέμβαση του ιδιόκτητου πυροσβεστικού οχήματος και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

    • Ίδια εξίσου είναι η επικινδυνότητα σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Μέσα στο διάστημα της προσωρινής διαταγής έχουν παρθεί δεκάδες προληπτικά μέτρα ασφαλείας από τους εργαζόμενους όπως πχ, ο καθαρισμός του  ταινιόδρομο 7 χιλιομέτρων στην Εύβοια, η αποστράγγιση νερών στα μεταλλεία της Βοιωτίας, της Καστοριάς και του λιγνιτωρυχείου Σερβίων Κοζάνης.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως εάν είχαν πραγματοποιηθεί οι απολύσεις στις 12 Μαΐου του 2024, αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης με ότι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από την ΛΑΡΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου και σε αυτή τη βάση τα σωματεία μας έχουν προτάσεις, που διασφαλίζουν την  περιουσία της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Η απόφαση  να απολύσετε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έκανε αδύνατη την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτή για τους εξής λόγους: 

Για να συμβεί κάτι τέτοιο και παράλληλα να εξασφαλιστεί η  ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτή, απαιτείται συνολικό σχέδιο απεγκατάστασης επικίνδυνων μονάδων, ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης, απορρύπανσης, διακοπή και εκτροπή ρεύματος κτλπ.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι χρονοβόρα και απαιτεί οπωσδήποτε την παρουσία των ειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. 

Κύριοι

Η απομάκρυνση των υπαρχόντων εκπαιδευμένων  εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις είναι μία πράξη που αντιβαίνει και παραβιάζει μια σειρά κανονισμούς και νομικά πλαίσια όπως :

    1. Το Εργοστάσιο και τα εργοτάξια των μεταλλείων έχει εγκεκριμένο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, οργανόγραμμα, το οποίο προβλέπει την ύπαρξη οργανωτικής δομής στελεχών και υπευθύνων τόσο των επιμέρους μονάδων όσο και συνολικά. Η απόλυση των εναπομεινάντων  εργαζομένων καταργεί αυτόματα το οργανόγραμμα αυτό, χωρίς την έγκριση της εποπτεύουσας αρμόδιας υπηρεσίας.

    2. Ακόμη  και η στελέχωση της Ασφάλειας παύει να υφίσταται αντιβαίνοντας την υπάρχουσα Νομοθεσία (Κανονισμός Μεταλλευτικών & Λατομικών Εργασιών , Νόμος 1568/85 Π.Δ. 17/96 κ.λ.π.)

    3. Παράλληλα, το προσωπικό του Εργοστασίου πχ καλύπτει και τις ανάγκες Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας από πλευράς Πολιτικής Άμυνας του Εργοστασίου Γ.Μ.Μ. Α.Ε ΛΑΡΚΟ, εγκεκριμένο από την Δ.Π.Α. Φθιώτιδας στις 11.11.2023.

    4. Τα προβλεπόμενα στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας της ΛΑΡΚΟ (Εσωτ. Πρωτ. Φ.783/7065/20.11.98) η οποία είχε υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο παύουν να ισχύουν με την απόλυση του προσωπικού.

    5. Ακόμη και με την τροπολογία προσθήκη που ψηφίστηκε στις 20/6/2024 και αφορά ρυθμίσεις  ΛΑΡΚΟ παράγραφος. 1 άρθρο β.δ, προβλέπεται η διατήρηση της λειτουργικής κατάστασης του λιμένος Λάρυμνας, ενώ  στην παρ. β.ε προβλέπεται πρόβλεψη αποφυγής περιβαλλοντικής ζημίας.

    6. Μετά την απόλυση των εργαζομένων δεν υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης σύμφωνα με τον Ν.3622/2007 με γενική αναθεώρηση 4. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται εμπλοκή μεγάλου μέρους του προσωπικού του Εργοστασίου.

    7. Δεν έχει ορισθεί και εγκριθεί η θέση Υπεύθυνου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης ΥΑΛΕ και Αναπληρωτή ΥΑΛΕ  οι οποίοι μαζί με την Διεύθυνση του Εργοστασίου αντιμετωπίζουν τα περιστατικά οποιασδήποτε κρίσης.

    8. Το παραπάνω έγγραφο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας –ΔΕΔΑΠΛΕ Γ’ (ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2343.2-5/42347/2024) και το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας και διέπεται από πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας.

    9.  Επιπλέον εμπλέκεται το Προσωπικό του Εργοστασίου στο εγκεκριμένο σχέδιο αντιρύπανσης που υπάρχει το οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και στο ΣΑΛΕ.

    10. Πέραν αυτών έχει ορισθεί Υπεύθυνος Τερματικού Σταθμού Μηχανικός του Εργοστασίου ο οποίος έχει δηλωθεί στις αρμόδιες Αρχές. Οι απολύσεις επομένως του Προσωπικού οδηγούν σε άμεσο σταμάτημα της λειτουργίας του λιμανιού αντιβαίνοντας στις παραπάνω παραγράφους της τελευταίας ψηφισμένης τροπολογίας.

    11. Η λειτουργία του υγειονομικού σταθμού Λάρυμνας αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζεται με την λειτουργία  ασθενοφόρων επί 24ώρου βάσεως.  παραβαίνοντας την παρ. βζ της παραπάνω τροπολογίας.

    12. Η υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και η συντήρηση βιολογικού καθαρισμού καθώς η διατήρηση και συντήρηση δικτύου πυρόσβεσης καθώς και σχετικών λειτουργιών που αφορούν στις πάσης φύσεως  εγκατάστασης όπως προβλέπεται στην παρ.β.στ. της παραπάνω τροπολογίας αυτή την στιγμή είναι έκθετα.

    13. Η ηλεκτροδότηση γίνεται μετά από υποβιβασμό της υψηλής τάσης και είναι αδύνατον  να γίνει μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο άλλωστε για να ολοκληρωθεί (αφού γίνουν οι αποτυπώσεις μετρήσεων από ηλεκτρολόγους σε κάθε μία από τις 250 κατοικίες και γίνει κατόπιν τούτων σχετική αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ ευθύνη Ειδικού Διαχειριστή), θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα (έτη).

    14. Η ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου ύδρευσης του οικισμού ΛΑΡΚΟ καθώς και της Κοινότητας Λάρυμνας γίνεται μέσω του δικτύου του Εργοστασίου. Το χειρισμό του παραπάνω δικτύου  δύναται να τον εκτελέσει μόνο το εξειδικευμένο προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο γνωρίζει την θέση των μηχανισμών (διακοπτικός, μετασχηματιστές κ.λπ.) καθώς και τις ιδιαιτερότητές του, αλλά σήμερα είναι απολυμένοι.

    15. Επισημαίνουμε επίσης οποιοσδήποτε χειρισμός υψηλής τάσης στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ γίνεται κατόπιν συνεννόησής του με εξουσιοδοτημένα άτομα του Εργοστασίου, όπου σήμερα είναι απολυμένοι.

    16. Η ηλεκτροδότηση Ιατρείου, βιολογικού καθαρισμού, λιμένος και Δημοσίων Υπηρεσιών (Λιμεναρχείο – Τελωνείο) δεν προβλέπεται να γίνει από το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, η «γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και εκτίμηση επικινδυνότητας» που ισχύει μέχρι σήμερα για το σύνολο των τμημάτων της ΛΑΡΚΟ, το πρώτο λαμβανόμενο μέτρο που προτείνουν είναι «διέλευση, έλεγχος και παρέμβαση μόνο από ειδικευμένα έμπειρα άτομα». Είναι χαρακτηριστικό ότι μας απαγορεύουν ρητά την μετακίνηση σε άλλο, διπλανό τμήμα ακόμη και εάν εργαζόμαστε στην ΛΑΡΚΟ για 35 συνεχόμενα έτη.  

Πως έχετε μεριμνήσει να επέμβετε σε μία τέτοια περίπτωση;

Σας τονίζουμε ότι, το ιστορικό των 80 νεκρών στις βάρδιες και εκατοντάδων σοβαρών ατυχημάτων, δεν προήρθαν  τυχαία. 

Σημειώνουμε ότι μέχρι και τις 15/7/24, το προσωπικό ασφαλείας που σας απόδειδε το σωματείο και δεχόσασταν από την πλευρά σας γιατί ήταν προϊόν κοινής διαμόρφωσης όπως ορίζει ο νόμος, ακόμη και στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την παύση της παραγωγής στις 31/7/2022, ξεπερνούσε τα 100 άτομα. 

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας.

Η επίσημη εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου ανά τμήμα, εντοπίζει με συγκεκριμένους δείκτες (σοβαρότητας, συχνότητας κ.α.) την επικινδυνότητα ακόμα και για την διέλευση από τις εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι η απομάκρυνση του εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού ανά τμήμα και αντικατάσταση του από εξωτερικούς εργολάβους, πέραν από ανήθικη είναι και άκρως επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Εν κατακλείδι, η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις, όσο για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων γι αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία.

Αυτή τη στιγμή, όλοι εμείς είμαστε έκθετοι, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι. Εκφράζουμε ξανά κραυγή αγωνίας για το δυστύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε, όχι για να αποδώσουμε  ευθύνες γι αυτό που θα γίνει αλλά για να μην γίνει, να το προλάβουμε.

Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για να μη ζήσουμε στη χώρα μας δεύτερα Τέμπη.

Δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση στα  αιτήματα μας  για ουσιαστικό διάλογο, στη βάση διασφάλισης της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος. 

Τα σωματεία διαθέτουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και είστε υποχρεωμένοι να τους καλέσετε να συμμετέχουν στην αναδιαμόρφωση του οποιουδήποτε σχεδίου.

Σε αυτή την βάση και για το σύνολο των άλυτων συσσωρευμένων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την απόλυση των εργαζομένων και για το λόγο ότι δεν ανταποκρίνεται η ειδική διαχείριση στο άνοιγμα διαλόγου, η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/7/24 στις 20.30μμ αποφάσισε την έναρξη επαναλαμβανόμενων 24ρων απεργιών από το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, μέχρι την Τετάρτη 31 ιουλίου 2024, όπου που θα εξετάσουμε τα τυχόν νέα δεδομένα και με βάση αυτά θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια.

Κύριο αίτημα είναι η έναρξη επίσημου διαλόγου (θα κρατούνται πρακτικά από πιστοποιημένη εταιρεία), για την ενημέρωση του σωματείου μας για το σχέδιο ασφαλείας που έχετε λάβει έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένη η αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Σας καλούμε να αποστείλετε τον  προσδιορισμό, ημερομηνίας, τόπο, ώρας και συμμετεχόντων από την πλευρά σας για την έναρξη διαλόγου.

Εάν επιθυμείτε προσωπικό ασφαλείας, παρακαλούμε να μας αποστείλετε γραπτώς το αίτημά σας για να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Αναμένουμε απάντηση σας.


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

H OME για τα εργατικά δυστυχήματα

 


Aρ. πρωτ:   178                                                                                            Αθήνα, 25 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΣΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ


Άλλο ένα εργατικό ατύχημα όπως ανακοίνωσε το Ε.Κ. ΕΥΒΟΙΑΣ και επιβεβαιώθηκε από την ΟΜΕ, ήρθε να προστεθεί  στον πολύπαθο κλάδο μας. Την Παρασκευή 19/7/24 συνάδελφος εργαζόμενος στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, κατά την ώρα εργασίας σε αποθήκη με τσίγκινη στέγη, σε συνθήκες καύσωνα και μάλιστα σε μεσημεριανή ώρα όπου δεν θα έπρεπε να εργάζεται, ζαλίστηκε, έπεσε από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς στη συγκεκριμένη εταιρία την προηγούμενη χρονιά είχαν συμβεί άλλα τέσσερα σοβαρά ατυχήματα. Αυτό δείχνει τις ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εταιρίας, όπως άλλωστε τα έχει επισημάνει και το σωματείο του χώρου. Είναι απαράδεκτο να μη σταματά η εργασία σε συνθήκες καύσωνα, να μην αλλάζουν στέγες, φίλτρα και ότι άλλο χρειάζεται, ενώ την ίδια στιγμή ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ φτιάχνει στην Κάρυστο τον μεγαλύτερο αιολικό σταθμό των Βαλκανίων και αγοράζει τη ΛΑΡΚΟ.

Απαιτούμε από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι:

    • Να αποζημιώσει το συνάδελφο, να καλύψει όλα τα νοσήλια, τα έξοδα του και των απαραίτητων συνοδών του. Να καταβάλει το σύνολο των αποδοχών του για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

    • Να ληφθούν μέτρα Υγείας & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας με έμφαση στην πρόληψη και στην εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

Απαιτούμε από την ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ: 

    • Να κάνει τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να καταγραφεί το ατύχημα και να επιβάλει την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων.

    • Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε Νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα (Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα, Καβάλα, κλπ).

    • Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν τα τμήματα Επιθεώρησης Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.

    • Τακτικοί, ουσιαστικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας, που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

Από χθες θρηνούμε άλλον έναν νεκρό εργαζόμενο, που στο όνομα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων σκοτώθηκε την Τετάρτη 24/07 κάτω από τον καταπέλτη του Ε/Γ-Ο/Γ «JUMBO JET» της εταιρίας SEAJETS  που βρισκόταν στο ναυπηγείο του Κόρου (salamis shipyards) και ακόμα ένας εργάτης είναι τραυματισμένος.

Η ΟΜΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου και εύχεται καλή ανάρρωση στην τραυματία. 

Ο αείμνηστος συνάδελφος παρότι συνταξιούχος 63 χρονών με καρδιακά προβλήματα, είχε επιστρέψει στη δουλειά για να συμπληρώσει το εισόδημα του, με βάση άλλον έναν νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης  για τους συνταξιούχους που τάζει στους εφοπλιστές δουλειά μέχρι τον τάφο.

Παρόλες τις καταγγελίες από τα σωματεία στη Ζώνη,  ο συνάδελφος εργάζονταν κάτω από παρατεταμένο καύσωνα,  με ελλιπή ως ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, αυξάνοντας τραγικά την λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. 

Μόνο οργή μας προκαλούν οι νόμοι που ψηφίζονται λύνουν τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων,  για τα υπερκέρδη τους με κάθε θυσία για τους εργαζόμενους.  

Χαιρετίζουμε την απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία στη Ζώνη!

Απαιτούμε τώρα:

    • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.

    • Πενταμελείς Επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. 

    • Τεχνικούς Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.

    • Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.

    • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

Το Δ.Σ. της ΟΜΕ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Όταν δαμάσει ο Πορτοσάλτε την ικαριώτισα γάτα, τότε ίσως τον πάρουμε στα σοβαρά

 


Ανεξάρτητα από αυτά που λέει ο Πορτοσάλτε  να μην κάνουμε διακοπές (όσοι μπορούν ακόμα) συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «για να χωρέσουν οι τουρίστες» και ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών για τον υπερτουρισμό (και την αντίστοιχη υπερκονόμα συγκεκριμένων συμφερόντων στο χώρο του τουρισμού), υπάρχουν και κάποιοι που δεν δίνουν δεκάρα για όλα αυτά.

Όπως η γάτα της φωτο που είναι από την Ικαρία και το τονίζουμε γιατί η ικαριώτισα γάτα είναι ιδιαίτερο είδος ως προς τη συμπεριφορά της, «πέρα βρέχει» ό,τι και αν γίνεται. 

Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών ΨΝΑ - βίντεο

 


Εκ μέρους του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών Ψ.Ν.Α-Δαφνί σας κοινοποιούμε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τα μέλη του Συλλόγου το οποίο συνοψίζει τις θέσεις μας ως εργαζόμενοι στον κλαδο της ψυχικής υγείας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου "Για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", απαιτώντας την απόσυρση του.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Πέμπτη, 25/7 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας - ΓΣ - Στάση εργασίας - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 


Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. | Χρ.Λαδά 6 Αθήνα | Τηλ: 210-3689082 | e-mail: sdp@uoa.gr

Αθήνα 23/07/2024

ΑΠ: 28

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου, Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου μας και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ, συμβασιούχου εργαζόμενου στο ΕΚΠΑ επί 19 χρόνια.

Ο αυταρχισμός των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης δε θα περάσει!

Θα είμαστε εκεί μέχρι την επιστροφή του συναδέλφου μας στη δουλειά!

Δεν σταματάμε τον αγώνα για μια πραγματικά ελεύθερη δωρεάν και δημόσια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

ΠΕΜΠΤΗ, 25/7

Ημέρα επιστροφής του συναδέλφου μας στη δουλειά

Έναρξη ωραρίου με 11.00, ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

9.00, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΚΛΕΙΔΙ, στην Πανεπιστημιούπολη

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, 11.00, Πληροφορική, στην Πανεπιστημιούπολη, Αίθουσα Ζ’

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νίκος Μήνας Δημήτρης Αντωνίου

Τα πανηγύρια των ημερών στην Ικαρία

 


Πανηγυριώτικη ενημέρωση αλλά και υπενθύμιση όσων είχαμε δηλώσει το 2022 στην εφημερίδα Ντοκουμέντο για τα πανηγύρια της Ικαρίας.  Η λίστα είναι υπό ανανέωση ανάλογα με τις ανακοινώσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα.


1)Πανηγύρι στο Πετροπούλι την Παρασκευή 26 Ιουλίου

2)Πανηγύρι στο Αυλάκι Ικαρίας – Σάββατο 27 Ιουλίου

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αυλακίου διοργανώνει το καθιερωμένο Πανηγύρι γιορτάζοντας τον Άγιο Παντελεήμονα. Στην ορχήστρα ο Ζελεπός με την ορχήστρα του.

4)Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου Ικαρίας

Μεγάλη Χοροεσπερίδα στις 30/7 στον Κάμπο με την Περδικιώτικη Κομπανία. Κοτσορνίθης, Σκούτας, Μηταράκης Δάμαλος,Φωτιάδης ,Παντελάδης


5)1η Αυγούστου στο Καραβόσταμο χοροεσπερίδα των μαθητών του ΓΕΛ Ευδήλου. Θαουν οι «Αγάντα παίξουν».

6)Το πανηγύρι και η έκθεση προϊόντων στο Φραντάτο δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Φραντάτου ενημερώνει ότι φέτος λόγω πένθους δεν θα πραγματοποιηθεί το πανηγύρι στις 6 Αυγούστου, ούτε η έκθεση τοπικών προϊόντων (29-31 Ιουλίου).

7)πανηγύρι στη Δάφνη στις 4 Αυγούστου με την ορχήστρα του Φάκαρου. 

8)στις 6 Αυγούστου πανηγύρι στον Σταύλο, παίζει ο Ζελεπός 



8α)Στον Κάλαμο στις 6 Αυγούστου.

8β) στο Χριστό Ραχών στις 6 Αυγούστου. 

9) στις 8 Αυγούστου πανηγύρι στα Κοσσοίκια. 


9α)στις 8 Αυγούστου πανηγύρι στα Μαντριά. 



10) στις 10 Αυγούστου στο Αμάλου.

11)Στις 10 Αυγούστου πανηγύρι στο Φάρο με τους Ζευκαλήδες.

12)γιορτή κρασιού στις 13 Αυγούστου στο Φλες Ευδήλου.

13) Πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στο Γιαλισκάρι με τους Ζευκαλήδες.

14)Πανηγύρι 15 Αυγούστου στο Μονοκάμπι με τους «Αγάντα».

15) Στις 15 Αυγούστου πανηγύρι στην Ακαμάτρα.

16) Πανηγύρι στη Λαγκάδα στις 15/8.

17) Πανηγύρι στους Κουνιάδους στις 15/8.

18)Πανυγήρι στις 15 Αυγούστου στο Καραβόσταμο.

19)Πανηγύρι 18 Αυγούστου στον Εύδηλο με τους Αγάντα.