Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Καΐλη στο Δίστομο

 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τη δολοφονία από τα όργανα της χούντας του Διστομίτη φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Καΐλη, ο οποίος πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας: «Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο το 1973 και με το πινέλο του γράφτηκαν τα συνθήματα ”ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ” και ”ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ” στις κολόνες της πύλης του Πολυτεχνείου, το πανό «Έξω οι Αμερικάνοι», όπως και αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Στοχοποιήθηκε από την Ασφάλεια και προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη.Στις 22 Φεβρουαρίου 1974 το άψυχο σώμα του βρέθηκε πεταμένο δίπλα σε ανεγειρόμενη οικοδομή, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από όργανα του καθεστώτος, μετά από βάναυσα βασανιστήρια. Παρά την αναγνώρισή του σε τοπικό επίπεδο, η υπόθεσή του παρέμεινε σχετικά άγνωστη στο πανελλήνιο.

Την εκδήλωση μνήμης διοργανώνουν στην ιστορική γενέτειρά του ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου και ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Ερατώ Χατζησάββα.

Θα παρουσιαστούν έργα του Γιάννη Καΐλη και φωτογραφίες από τη ζωή του και θα προβληθεί η προσωπικότητα, το έργο, η ζωή και ο θάνατός του μέσα από της μαρτυρίες της καθηγήτριάς του δρ Δήμητρας Σκαύδη, του παιδικού του φίλου, πολιτικού μηχανικού Γιάννη Γαμβρίλη, του συμμαθητή του στο Γυμνάσιο Διστόμου λογοτέχνη Γιώργου Θεοχάρη, του συγγραφέα του υπό έκδοση βιβλίου «Θάνατοι Στη Χούντα» Δημήτρη Βεριώνη, ενώ θα αναγνωστούν επιστολές του φίλου και συναδέλφου του Νεοκλή Κυριάκου και των συμφοιτητριών του Ηρώς Αγκαβανάκη και Γιούλας Ροζάκου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.

Ιnfo
εκδήλωση μνήμης Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 18.30,
Αίθουσα Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου

Σχετικά θέματα

Έκθεση ζωγραφικής του δολοφονημένου από τη χούντα Γιάννη Καΐλη

Η «φωνή του Πολυτεχνείου» και ο άνθρωπος που έγραψε τα συνθήματα στην Πύλη του, «συναντώνται» στο Δίστομο