Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΕΝΓΕ: Ενισχύει οικονομικά τους πλημμυροπαθείς – Ζητάει άμεση λήψη μέτρων στον τομέα της υγείας

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr..

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας βρέθηκε μαζί με Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποφασίζοντας «να ενισχύσει οικονομικά τις πληγείσες περιοχές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η ενίσχυση θα δοθεί με ευθύνη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας και στους 4 νομούς που επλήγησαν».

Παράλληλα ζητάει «η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών επείγουσας περίθαλψης».

Επίσης η ΟΕΝΓΕ τονίζει πως: «Για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της παντελούς απουσίας του κρατικού μηχανισμού, όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ζωής μας! Για μία ακόμα φορά το σύνθημα “μόνο ο λαός σώζει το λαό” παίρνει σάρκα και οστά.

Απαιτούμε άμεσα:

• Να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας.

• Να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες (έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.

• Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

• Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

• Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.

• Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

• Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και Κ.Υ. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Το Κ.Υ Παλαμά έχει ολοκληρωτικά βυθιστεί στις λάσπες. Άμεσα να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Άμεσα να εφοδιαστεί με όλο το αναγκαίο υγειονομικό υλικό το γήπεδο της Καρδίτσας στο οποίο μεταφέρονται προς το παρόν οι απεγκλωβισμένοι για εξέταση και παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του Κ.Υ. Φαρκαδόνας, το οποίο είναι για 6η συνεχόμενη μέρα χωρίς νερό και ρεύμα.

• Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

• Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.».

H ΠΟΕΔΗΝ

Με ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των Υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «Η ΠΟΕΔΗΝ ενισχύει με 10.000€ την αποκατάσταση των ζημιών των Υγειονομικών Μονάδων της Θεσσαλίας και οικογενειών που επλήγησαν.Καλούμε τα Σωματεία Μέλη μας να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πράξεις αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους κατοίκους στης Θεσσαλίας»