Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΕΤΡΟΛΑ: 31 χρόνια μετά το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα


Συμπληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες 31 χρόνια από τότε που 15 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 1992.

Με αφορμή την αποφράδα επέτειο το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «31 χρόνια συμπληρώνονται από το τραγικό δυστύχημα στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, όπου 15 συνάνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, βυθίζοντας στο πένθος, τις οικογένειες και τους οικείους τους.

Ένα δυστύχημα που κατέδειξε για μια ακόμη φορά, με τον πλέον επώδυνο τρόπο, την ύψιστη σημασία της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Παρ’ όλα όμως τα τραγικά παραδείγματα, που κατά καιρούς στοιχίζουν τη ζωή στους ανθρώπους του μόχθου, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια ολοένα και επιδεινούμενη έκπτωση στις συνθήκες ασφαλείας σε πολλούς εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις, εξ’ ου και οι συνεχιζόμενες απώλειες ζωών από εργατικά ατυχήματα.

Απέναντι λοιπόν σε αυτό το φαινόμενο που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά επιδημίας, το ΕΚΕΔΑ δηλώνει αποφασισμένο να επιτελέσει στο ακέραιο τον κρίσιμο ρόλο του, αντιμαχόμενο κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που προτάσσει το κέρδος και όχι την ανθρώπινη ζωή, αλλά και απέναντι σε κάθε θλιβερή έκφραση εργοδοτικού συνδικαλισμού, με πρόθυμους «επιστάτες» των κάθε λογής νεοτσιφλικάδων.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία αλλά και ταυτόχρονα του δικαιώματος να γυρνάμε όρθιοι στα σπίτια μας και στις οικογένειες μας, για το ΕΚΕΔΑ παραμένουν όροι αδιαπραγμάτευτοι.


ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ».