Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η αιματηρή επίθεση στο Μνημόσυνο των θυμάτων του Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 24 Σεπτεμβρίου 1944

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έγινε στις 17 Αυγούστου του 1944 και ήταν μία από τις πιο αιματηρές στιγμές στη διάρκεια της κατοχικής περιόδου. Όμως τα σχετιζόμενα με αυτό γεγονότα συνεχίστηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά.

Ήταν η μέρα που θα γίνονταν η επιμνημόσυνη δέηση το μνημόσυνο για τα 40 των θυμάτων της 17ης Αυγούστου.

Μαζικά ο κόσμος έδωσε το παρόν στην πλατεία της Οσίας Ξένης και δεν ήταν μόνο κάτοικοι της περιοχής, αλλά και από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, που πήγαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στεφάνια, λάβαρα, υψωμένες γροθιές, συνθήματα, πλακάτ και παρελάσεις αντιστασιακών οργανώσεων, όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μία συγκλονιστική ατμόσφαιρα.

Στην περιοχή του λόφου της Δεξαμενής οι Γερμανοί είχαν στήσει πολυβόλα. Αρκετοί αναφέρουν ότι ανάμεσά τους ήταν αρκετοί Έλληνες συνεργάτες τους, διότι ο γερμανικός στρατός είχε ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες της υποχώρησής του, άρα είχε δεσμεύσει δυνάμεις σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες.


24 Σεπτεμβρίου 1944 – Φωτογραφία Μιχάλης Νικολινάκος: Διακρίνονται oι νεκροί μετά τον πολυβολισμό

Όταν τελείωσε η τελετή της επιμνημόσυνης δέησης και ο κόσμος ήταν πυκνός, τα πολυβόλα άρχισαν το θανατηφόρο κροτάλισμά τους, με απολογισμό 10 νεκρούς και 35 τραυματίες.

Άλλο ένα έγκλημα πολέμου από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ήρθε να προστεθεί σε όλα τα άλλα που είχαν προηγηθεί.O Δήμος Νίκαιας - Κοκκινιάς ανακοίνωσε τα εξής: «Τιμητική εκδήλωση στον Ηλία Καπλανίδη, τελευταίο επιζώντα του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 8.00 τ’απόγευμα  στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Α). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι: Έλσα Θεοφυλάκτου (δημοσιογράφος), Σοφία Τσιμαχίδου(καθηγήτρια μουσικής, ανιψιά Ηλία Καπλανίδη), Γιάννης Μπαρμπαρέσος (συντα/χος τραπεζικός, φίλος Ηλία Καπλανίδη).Ο ιστορικός και ερευνητής Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα παρουσιάσει το σχέδιο των Ναζι για τα Μπλόκα της Αθήνας, σε σχέση με το Μπλόκο της Κοκκινιάς και θα ακολουθήσει προβολή της συνέντευξης  που του είχε παραχωρήσει ο Ηλίας Καπλανίδης.  Την ίδια μέρα στο κτίριο ΧΑΝ (Θειρών και Κασταμονής) θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην μαρμάρινη πλάκα-αφιέρωμα στο νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη , ετών 16 που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 τ’απόγευμα στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη)  με ομιλητή τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη. Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει με συναυλία τη Νένας Βενετσάνου  να ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς.Πιο συγκεκριμένα στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ.

Ποιητική εκδήλωση «Αντιστεκόμαστε με στίχους στη βία της εποχής»

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ.

6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου Κοκκινιάς, υπό την αιγίδα της ΠΕΝ και του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών «Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη συναντά τον Σταύρο Κουγιουμτζή»

Ενορχηστρώσεις:Μαρία Κοτζάστρατη

Διεύθυνση:Αλέξανδρος Χαλάψης

Τραγούδι:Αλέξανδρος Πισκιούλης

Σολιστ Κιθάρας: Γιώργος & Στέλιος Γκόλγκαρης- Δέσποινα Χαντά

Σόλο πιάνο:Μαρία Κοτζάστρατη

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ

6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου Κοκκινιάς, υπό την αιγίδα της ΠΕΝ και του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών «Η Νένα Βενετσάνου με τρεις κιθάρες, ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη»

Ενοχρηστρώσεις: Αντώνης Μυτακίδης

Τραγούδι:Νένα Βενετσάνου

Κιθάρες:Γιώργος&Στέλιος Γκόλγκαρης-Αντώνης Μυτακίδης

Ελεύθερη είσοδος».

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα

79 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς – 17 Αυγούστου 1944

Το ertnews.gr στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτορεπορτάζ)