Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ένα σχόλιο με δικαιολογημένη όμως καθυστέρηση


 Μία γαστρεντερίτιδα μας έριξε κάτω για μερικές μέρες και δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε πολλές μας υποχρεώσεις, αλλά και στη διάθεσή μας να εκφέρουμε γνώμες. Αναφερόμαστε στο σχόλιο του Γ. Πρετεντέρη προς το Δήμαρχο Αθηναίων με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, όπου αναφέρει ότι η αντίσταση και ο ενθουσιασμός στα βουνά της Αλβανίας από τους μαχόμενους Έλληνες ήταν ανεξάρτητη από το πολιτικό ποιόν των επιτιθεμένων "Δεν ξέρω τι ιστορία τους διδάσκουν στο Πολυτεχνείο , αλλά το ΄40 οι Ελληνες δεν ανέβηκαν στα βουνά για τον φασισμό και τα εγκλήματά του, που κανείς δεν γνώριζε τότε.

Ο κ. Δούκας απάντησε ότι διδάχτηκε την ιστορία που έχουν τα σχολικά βιβλία στη χώρα μας.




Κανείς τους και ιδίως ο πρώτος που το ξεκίνησε δεν δείχνει να γνωρίζει ότι η χώρα μας είχε υποστεί δείγματα του ιταλικού φασισμού στα κατεχόμενα από την Ιταλία Δωδεκάνησα. Και μάλιστα όταν Δωδεκανήσιοι φοιτητές και μέλη της αθηναϊκής παροικίας διαδήλωναν γι αυτά οι δυνάμεις καταστολής του ξυλοφόρτωναν, τους φυλάκιζαν και τους δίκαζαν, ενώ συχνά έκαναν ομιλίες δημόσιες τις αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής για τα «καλά» του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού.

                                  ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 24/1/1935

Εδώ μάλλον δεν βρέθηκε χώρος στα μεταπολεμικής έκδοσης σχολικά βιβλία για να αναφερθούν τα «κατορθώματα» αυτά.


                                           30-1-1932-αθλ.χρόνος

Μέρος τους έχουμε αποκαλύψει στο βιβλία μας και ειδικά στα δύο τελευταία αθλητικο-ιστορικού περιεχομένου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» και «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» για τα δείγματα του ιταλικού φασισμού στον αθλητισμό των Δωδεκανήσιων.Μία επικοινωνία με Δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, παροικιακές οργανώσεις των Δωδεκανησίων θα βοηθούσε να μην συμβαίνουν τέτοια ατοπήματα, εκτός (λέμε) αν ήταν ηθελημένα στην κατεύθυνση ιστορικών αναθεωρήσεων.


                                                24-9-1933 εφημ.ΒΡΑΔΥΝΗ


Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να το ψάξουν το βιβλίο-κόσμημα με σημαντικά στοιχεία για την εποχή:

Κως 1912-1948 από την Κατοχή στην ενσωμάτωση

Συγγραφέας

Κογιόπουλος, Κωνσταντίνος Δ.

Εκδότης

Δήμος Κω. Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών

ISBN

9789609579018

Αριθμός Σελίδων

417

Εξώφυλλο

Σκληρό εξώφυλλο

Διαστάσεις

31χ24