Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την εφημεριακή κάλυψη

 


ΠΡΟΣ

     Υπουργό, Αν. Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας                                                                  

Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

ΘΕΜΑ: «Εγκληματική» η υπουργική απόφαση για την εφημεριακή κάλυψη των νευρολογικών ασθενών – Κάθε 4 ημέρες, για 24 ώρες, για ολόκληρο τον πληθυσμό της Αττικής δεν εφημερεύει κανένα δημόσιο κέντρο θρομβεκτομής και για 10 ώρες, εφημερεύει μόνο η Νευρολογική κλινική στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο Ελευσίνας με 10 κλίνες και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό

Σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών σε ολόκληρη την Αττική εγκυμονεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την οποία γίνονται ανακατανομές στις ομάδες νοσοκομείων εφημέρευσης,

Συγκεκριμένα στη Δ ομάδα νοσοκομείων εφημέρευσης δεν περιλαμβάνεται κανένα δημόσιο νοσοκομείο που να διαθέτει κέντρο θρομβεκτομής. Δηλαδή κάθε 4 ημέρες, για 24 ώρες, σε ολόκληρη την Αττική δε θα είναι διαθέσιμο κανένα δημόσιο κέντρο θρομβεκτομής που αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση του Ισχαιμικού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου με απόφραξη μεγάλου αγγείου, που είναι η τρίτη συχνότερη θανάτου, ενώ δεν εφημερεύει και κανένα τμήμα που να διαθέτει επεμβατικό ακτινολόγο για την πραγματοποίηση θεραπευτικών πράξεων (πχ. εμβολισμός αγγείου) που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση αιμορραγικών επεισοδίων απειλητικών για τη ζωή.


Εξίσου προβληματική είναι συνολικά η εφημεριακή κάλυψη των νευρολογικών ασθενών δεδομένου ότι στην εφημερία της Δ ομάδας (κάθε 4 ημέρες) περιλαμβάνονται μόνο η Νευρολογική κλινική του ΚΑΤ (που διαθέτει μόνο 8 κλίνες και εφημερεύει μέχρι τις 10 μ.μ), και η Νευρολογική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με 10 κλίνες.


Δηλαδή, κάθε 4 ημέρες και για 10 ώρες (από τις 10 μ.μ. εως τις 8 π.μ.) σε ολοκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, για την αντιμετώπιση των νευρολογικών περιστατικών, εφημερεύει μόνο η Νευρολογική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου στην Ελευσίνα, που διαθέτει μόνο 10 κλίνες και στελεχωνεται από 6 ειδικευμένους και 4 ειδικευόμενους γιατρούς.


Χαρακτηριστικό είναι αν και οι νευρολογικές κλίνες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία των άλλων τριών ομάδων (Α, Β και Γ) είναι πολλαπλάσιες (κυμαίνονται από 55 εως 85 ανάλογα με την ομάδα νοσοκομείων), δεν επαρκούν για την κάλυψη του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου και για τους ασθενείς που προσέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι ακόμη χειρότερη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρονικό διάστημα για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία με θρόμβόλυση ενός Ισχαιμικού Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι 4 – 4.5 ώρες, γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια για την έγκαιρη διακομιδή ενός ασθενούς στην Νευρολογική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου είναι εξαιρετικά μικρα. Επιπρόσθετα, στη Νευρολογική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή και προσωπικό για να γίνεται ταυτόχρονα και δεύτερη θρομβόλυση με ασφάλεια, οπότε η πιθανότητα έγκαιρης θεραπείας μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφημερία του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου, η πληρότητα της Νευρολογικής κλινικής του ΘΡΙΑΣΙΟΥ έφτασε το 140% και ήδη 5 νευρολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλο νοσηλευτικό τμήμα του νοσοκομείου.

Είναι ολοφάνερο ότι η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπισθεί με «ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες μονάδες υγείας. Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των λαϊκών οικογενειών για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με σύγχρονο εξοπλισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας..

Στηρίζουμε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τις αλλαγές στις ομάδες νοσοκομείων εφημέρευσης και ζητάμε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των γιατρών της Νευρολογικής κλινικής για αύξηση των διαθέσιμων κλινών με ταυτόχρονη ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.