Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση στο «Σπίτι της Κύπρου»: Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944)

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση του βιβλίου των Αλέξη Αλέκου και Σπύρου Σακελλαρόπουλου, με τίτλο «Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944): Η χαραυγή του Κυπριακού Κομμουνιστικού Κινήματος», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος,

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Γιώργος Κουκουμάς, Βουλευτής, Μέλος της ΚΕ και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λεοντιάδης Διδάκτωρ Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, και οι συγγραφείς, Αλέξης Αλέκου, Διδάκτωρ Πολιτικής Ιστορίας, και Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος του Αθήνα 9,84 Κώστας Ράπτης.


Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

«Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου από την πρώτη δημόσια παρουσία του μέσω της εφημερίδας Πυρσός τον Νοέμβριο του 1923 μέχρι και την, άτυπη, διάλυσή του στο 5ο Συνέδριό του τον Νοέμβριο του 1944. Μέσω της χρήσης πληθώρας πρωτογενών πηγών (κομματικές εφημερίδες, δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, εσωτερικά κομματικά δελτία, αρχεία της Γ΄ Διεθνούς, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες στελεχών του ΚΚΚ, αρχεία της βρετανικής αποικιακής διοίκησης), η πλειονότητα των οποίων ήταν άγνωστη μέχρι τώρα, αναδεικνύονται μια σειρά ζητημάτων που επηρέασαν για περισσότερες από δύο δεκαετίες την πολιτική ιστορία της Κύπρου:
-Οι κατευθύνσεις και οι αλλαγές της κεντρικής πολιτικής γραμμής του Κόμματος.
-Η παρέμβαση στο εργατικό κίνημα.
-Η στάση των Κύπριων κομμουνιστών απέναντι στο εθνικό ζήτημα και οι αλλαγές ανάλογα με τις εξελίξεις της εκάστοτε συγκυρίας.
-Η πολιτική δράση του ΚΚΚ μετά την εξέγερση των Οκτωβριανών.
-Οι σχέσεις του ΚΚΚ με τους Τουρκοκύπριους.
-Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και αντιφάσεις.
-Η οργανωτική δομή και οι καταστατικές αλλαγές.
-Η απόφαση για τη δημιουργία πλατιού νόμιμου κόμματος που οδήγησε στην ίδρυση του ΑΚΕΛ.
-Η σύνδεση του ΚΚΚ με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
-Η σχέση ΚΚΚ - ΑΚΕΛ.


Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος συνίσταται, αφενός, στην παρακολούθηση των πολιτικών και οργανωτικών αλλαγών ανάλογα με την εκάστοτε χρονική περίοδο, αναδεικνυόμενη έτσι η σχέση αιτίου-αποτελέσματος και, αφετέρου, στο ότι προβάλλονται με πληρότητα και σαφήνεια γεγονότα που δεν είχαν τύχει της δέουσας ερευνητικής προσοχής μέχρι τώρα: οι εσωτερικές διαμάχες, οι επαφές με την Κομιντέρν, η προεργασία για τη δημιουργία του ΑΚΕΛ, η δύσκολη και αντιφατική σχέση του ΚΚΚ με το ΑΚΕΛ και άλλα».

Ο Αλέξης Αλέκου σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics and Political Science (LSE), ενώ διετέλεσε και Fellow του Institute of Commonwealth Studies του University of London. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο 1945-1955 υπό την επιρροή του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Communism and Nationalism in Post-War Cyprus (Palgrave Macmillan 2016) και του 1948: Ο ελληνικός εμφύλιος και η Κύπρος (Power publishers 2012). Έχει επιμεληθεί αρκετούς συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Μεταπολεμική Ελλάδα και Κύπρο, στη Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, στη Βρετανική Αποικιοκρατία και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ιστορία (κόμματα, εκλογές, θεσμοί). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας», μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών και μέλος του Editorial Board του Journal of Cogent Arts and Humanities.

Ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος πραγματοποίησε βασικές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1989) και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (DEA στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1992, και PhD στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1995). Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο Κράτος και Πολιτική Θεωρία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στη θεωρία του κράτους, στη μελέτη της νεοελληνικής και κυπριακής κοινωνίας και στη θεωρία της ανάπτυξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Πάνω στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.