O ρόλος των γυναικών στην επανάσταση του 1821 είναι το θέμα που πραγματεύεται η ιστορικός Βασιλική Λάζου, μέσα από το βιβλίο της “1821 – Γυναίκες και Επανάσταση”. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Αξιόλογες γυναίκες της ιστορίας που τους αξίζει μια ξεχωριστή θέση. Θέμα πάντα ενδιαφέρον, αλλά και επίκαιρο λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Διόπτρα:
“Προεπαναστατικά χρόνια. Μέσα από γλαφυρές και ενδιαφέρουσες αφηγήσεις διερευνώνται με κριτική ματιά οι πραγματικότητες των γυναικών στα Γιάννενα, την Αθήνα, τις Κυκλάδες, τη Χίο και την Ύδρα.Η προετοιμασία του Αγώνα. Στον απόηχο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Φαναριώτισσες και γυναίκες της αναδυόμενης αστικής τάξης αναλαμβάνουν έντονη μορφωτική και πολιτιστική δράση.
Η Επανάσταση. Γυναίκες εν πολέμω. Μέσα από μια ποικιλία ιστορικών πηγών διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι γυναίκες στον πόλεμο, η επικουρική και ενίοτε η πολεμική τους δραστηριότητα. Γυναίκες ως «βάρος», γυναίκες ως «λάφυρο», γυναίκες στα χαρέμια.
Επώνυμες και διάσημες γυναίκες του 1821. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους. Οι εξαιρετικές και ασυνήθιστες πράξεις τους τις έβγαλαν από την αφάνεια και τις έφεραν στο επίκεντρο συνταρακτικών εξελίξεων που ξεπερνούσαν τα κοινωνικά όρια του φύλου τους.
Οι μαζικές αιχμαλωσίες. Χριστιανές και μουσουλμάνες στην Πελοπόννησο, τη Νάουσα, τη Χίο, τα Ψαρά, την Κάσο και την Αθήνα αντιμετωπίστηκαν ως λεία πολέμου προς εκμετάλλευση και εμπόρευμα για προσπορισμό κέρδους.
Ο Καποδίστριας. Με φόντο τις πρώτες προσπάθειες συγκρότησης του ελληνικού κράτους, θίγονται ζητήματα μέριμνας των χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων, των ηθικών αμοιβών και των συντάξεων για τις χήρες των αγωνιστών, της γυναικείας εκπαίδευσης και της απουσίας των γυναικών από την πολιτική ζωή και τα πολιτειακά κείμενα του Αγώνα.
Τελικά, τι άλλαξε στη ζωή των γυναικών από την οθωμανική κοινωνία στον δρόμο για το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος;
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα της ζωής των γυναικών κατά την Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Εξετάζονται πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής όχι μόνο των επώνυμων, αλλά και των ανώνυμων, καθημερινών γυναικών, από τον οθωμανικό κόσμο έως το πρώτο ελληνικό κράτος”.
Βασιλική Λάζου
Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Έλαβε πτυχίο ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σε αυτή βασίστηκε το πρώτο της βιβλίο Η Επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949. Από το 2017 διδάσκει θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο. Επιμελείται ιστορικά έντυπα εφημερίδων και περιοδικών, και είναι ενεργό μέλος ιστορικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων.
Info
1821 – Γυναίκες και Επανάσταση
Σειρά: 1821
Συγγραφέας: Βασιλική Λάζου
ISBN: 978-960-653-246-7
Έκδοση: 1η
Ημερομηνία έκδοσης: 11/03/2021
Αριθμός σελίδων:280
Format: Paperback
Μέγεθος: 140 x 205
Χώρα προέλευσης: Ελλάδα
Σειρά: 1821