Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Επικίνδυνη κατάσταση στη Ψυχιατρική Κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                             Ελευσίνα: 18/5/2020
Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                       Αρ. Πρωτ.: 373
                                                                                                          ΠΡΟΣ
              Υπουργό Υγείας
             Διοικητή 2ης ΥΠΕ
       Διοικητή ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ
ΘΕΜΑ: Επικίνδυνη κατάσταση στη Ψυχιατρική Κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου.
Όποιος μπει στην Ψυχιατρική Κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, αντικρίζει ένα θέαμα, που τον αφήνει άναυδο. Έρχεται αντιμέτωπος με συνθήκες που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τη δική τους, των εργαζομένων και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου.
Καλούμε την κυβέρνηση να «γυρίσει» το επόμενο «σποτάκι» για τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ψυχιατρική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς, μετά από εφημερία.
Ασθενείς, με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν πάνω σε χρόνιους ασθενείς, που ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών.
Νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο μόνο νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.  
Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.
Ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της επιδημίας και την αναστολή της εφημερίας της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής κλινικής στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο ούτε για την προστασία της υγείας των ασθενών και των εργαζομένων της κλινικής.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων. Με εξαίρεση, τις πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές σε ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ και ΑΤΤΙΚΟΝ, όπου, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 1ης και 2ης ΥΠΕ, οι «εκλεκτοί του συστήματος» φροντίζουν να «στέλνουν» όσους προσέρχονται, στις κλινικές άλλων νοσοκομείων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Προφανώς ο «συνωστισμός» ασθενών στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικής δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Μαζί με την γιγάντωση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έκλεισαν και διατήρησαν κλειστά δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) σε μία περίοδο που αυξάνονται  οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια και η ανεργία υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής.
Αποδείχθηκε ότι η πολιτική της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεν αποσκοπούσε στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την εξάλειψη των ασυλικών συνθηκών νοσηλείας, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικότερων αντιλαϊκών αλλαγών στην Υγεία που στοχεύουν :
u  να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη και το κόστος της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά  ασθενών και να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειες τους                                                                                                                                                     
u  να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα,
u  να επεκταθεί η λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες.
Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► να ληφθούν μέτρα για την άμεση αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής κλινικής
► να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές
► να ενισχυθεί άμεσα η κλινική με μόνιμο προσωπικό και να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη μεταστέγαση της σε καταλληλότερο χώρο.
► να δημιουργηθούν νέες Ψυχιατρικές Κλινικές, πλήρως στελεχωμένες, για να καλύπτονται οι ανάγκες
  να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προατατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες) που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους
► να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα για να  καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
► να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γραμματέας
Βαρδαβάκης Μανώλης                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης