...αναδημοσίευση από το ert.gr και το sports.ert.gr...
Από τις πιο παλιές ομάδες της χώρας, είναι ο ΑΠΟ Κρόνος, αφού η ομάδα ιδρύθηκε το 1924 και προήλθε από την περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων, ενώ το γήπεδο που αγωνίζονταν από τότε μέχρι να φτιαχτεί η «Αλεπότρυπα» στην Κυψέλη, ήταν το γήπεδο Παπάγου. Ο Κρόνος είχε αγωνιστική δραστηριότητα και στα χρόνια της κατοχής, που τα πρωταθλήματα οργάνωνε η Ένωση Ελλήνων Αθλητών.
Η ομάδα συνέχισε τη δραστηριότητά της και στη μεταπολεμική περίοδο, για να αντιμετωπίσει προβλήματα της εποχή της δικτατορίας, με την παρουσία στρατιωτικού επιτρόπου, την εισβολή στα γραφεία της και την κατάσχεση υλικών, ενώ ένα από αυτά και συγκεκριμένα το κύπελλο του 1957 που λόγω διαστάσεων οι άνθρωποι του Κρόνου, ονομάζουν «κολυμπήθρα», βρέθηκε μαζί με άλλα υλικά πεταμένο στη χαβούζα των φυλακών Αβέρωφ, όπου το εντόπισαν και το διέσωσαν φίλοι της ομάδας.
Επίσης ο δικηγόρος Γιώργος Τσούνης, μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί πλήρως η ομάδα, λόγω συμμετοχής προοδευτικών στοιχείων στη διοίκηση, το 1971 πάνω στο ίδιο καταστατικό, της άλλαξε το όνομα (έγινε «Ζευς»), ενώ έγινε και αλλαγή στα μέλη του Δ.Σ. και αυτό κράτησε μέχρι το 1977 όπου έγιναν οι καταστατικές αλλαγές και επανήλθε το όνομα Κρόνος.
Ιστορική μορφή του Κρόνου ήταν ο «ισόβιος πρόεδρος» Νίκος Σταθάκης που ήταν στην προεδρία το 1943 από 23 ετών και απεβίωσε το 2018 σ τα 93 του. Η παράδοση να υπάρχουν πρόεδροι για μεγάλα διαστήματα ακολουθήθηκε, μέσα από τη λογική της συνέχειας του σωματείου, που δεν ενέδωσε σε προτάσεις αγοράς καταστατικού.
Σημερινός πρόεδρος του Κρόνου είναι ο Γιάννης Ντιντίφας, με 16 χρόνια θητείας στην προεδρία, που τον συναντήσαμε στον αγώνα Κρόνος-Ιλίσσια 2004: 3-5 την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και μας μίλησε για την ομάδα:
Όπως μας είπε: «Η ομάδα σήμερα έχει γραφεία στην Κυψέλη και έδρα το δημοτικό γήπεδο της «Αλεπότρυπας» στο Δήμο Αθηναίων και οι υποδομές της προπονούνται στο γήπεδο 5Χ5 που βρίσκεται δίπλα στο κανονικό. Στις ίδιες εγκαταστάσεις προπονούνται αρκετές ομάδες με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση σε όλα τα σωματεία. Στο γήπεδα αν και είναι μόνο μία διετία που μπήκε νέος τάπητας είναι ήδη σε άθλια κατάσταση, ενώ για το 5Χ5 είναι εξόφθαλμα ακατάλληλος. Διατηρούμε όλα τα τμήματα από προτζούνιορ, τζούνιορ, προπαιδικό, παιδικό, εφηβικό, ανδρικό, συνολικά έχουμε ενεργούς σε όλα τα επίπεδα περίπου 130 αθλητές.
Η φιλοσοφία μας είναι πρώτα σπουδές και μετά η χαρά του παιχνιδιού. Έχουμε αρκετούς αθλητές που είναι σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση 3-4 περνάνε σε ΑΕΙ. Στην πρώτη ομάδα προωθούμε παιδιά από τις υποδομές μας, δεν λειτουργούμε όπως άλλα σωματεία με «γυρολόγους» και πάντα περνάμε αντιλήψεις όπως σεβασμός στον αντίπαλο, όχι αντιαθλητική συμπεριφορά, ενώ κάνουμε και διαλέξεις με ψυχολόγους και επιστήμονες στους γονείς για τον τρόπο συμπεριφοράς τους, ώστε να μην πιέζουν τα παιδιά τους, φαινόμενο που στις εξέδρες των γηπέδων το βλέπουμε συχνά.
Παράλληλα κάνουμε ενημερωτικές καμπάνιες σε σχολεία και μαγαζιά για να εγγραφούν νέοι αθλητές».
-Πως στηρίζεται οικονομικά η λειτουργία του σωματείου;
-«Οικονομικά το σωματείο συντηρείται με συνδρομές, χορηγίες, ημερολόγια, συνεστιάσεις και όπως τα περισσότερα σωματεία αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική πίεση. Ενίσχυση από το Δήμο Αθηναίων έχουμε να πάρουμε από τότε που ήταν δήμαρχος ο Νικήτας Κακλαμάνης και στον ΟΠΑΝΔΑ ο Βασίλης Κικίλιας. Από την ΕΠΣΑ παίρνουμε κάθε χρονιά ενίσχυση 10 μπάλες. Όταν η μπάλα φεύγει από την πλευρά του λόφου που είναι προς την κατηφόρα, οι μπάλες φτάνουν…στην Πατησίων. Χάνουμε περίπου 50 μπάλες τη χρονιά.
Επίσης έχουμε παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν εδώ , έχουν ελληνική αστυνομική ταυτότητα και αντί να πληρώσουμε παράβολο 70 ευρώ, όπως στα παιδιά από Έλληνες γονείς μας ζητάνε 200 για να βγει δελτίο. Που να βρει ένα ερασιτεχνικό σωματείο τέτοια ποσά, έχουμε ήδη τρεις αθλητές που ακόμα δεν τους έχουμε βγάλει δελτίο γιατί πρέπει να μαζέψουμε 600 ευρώ μόνο γι αυτή τη δουλειά».
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Προδημοσίευση υλικού από το βιβλίο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» (μεσοπόλεμος, κατοχή, δικτατορία, μεταπολίτευση) που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο (εκδόσεις Νότιος Άνεμος).
Στην κεντρική φωτο: Δ. Γκάνιος Γραμματέας – Ι. Ντιντίφας Πρόεδρος, κρατούν έπαινο ήθους της ΕΠΣΑ της δεκαετίας του 50