Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τα «χαρτζιλίκια» και οι «ωφελούμενοι» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

του Νάσου Μπράτσου

Αν ο τελικός κυπέλλου άνοιξε ή καλύτερα συνέχισε με νέα ένταση τη συζήτηση για το τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο – κυρίως το επαγγελματικό – τα τελευταία χρόνια, δίνει αφορμή και για να σχολιάσουμε και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που υποτίθεται ότι πρέπει να διέπεται από διαφορετική λογική, αλλά δυστυχώς εμφανίζει όμοια συμπτώματα κατ’ αναλογία πάντα, με το επαγγελματικό.
Προφανώς δεν αναφερόμαστε με ισοπεδωτικό τρόπο στο σύνολο του χώρου, που τον αγαπάμε, τον τιμάμε, τον προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις, που όμως επαναλαμβάνονται με «συνέπεια» τα τελευταία χρόνια.


voutsas 

Έτσι στις τελευταίες αγωνιστικές σε διάφορες κατηγορίες ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, βλέπουμε το φαινόμενο άλλοτε αδιάφορες ομάδες να παίζουν με ένα πάθος, όπως ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία που έπαιρνε «σουπερμαντολίνη» και ανέβαζε τον «Πύραυλο» στην Α’ Εθνική και άλλοτε ομάδες που έχουν δυνατότητες, να αποδίδουν λες και βλέπουμε replay στην τηλεόραση.

Παράλληλα «ανθούν» οι φήμες για χαρτζιλίκια από ενδιαφερόμενες ομάδες που θέλουν την αδιάφορη ομάδα να επιχειρεί να κόψει βαθμό ή βαθμούς από κάποια άλλη ομάδα ανταγωνίστρια των «ενδιαφερομένων» ή να παραδοθεί αμαχητί και να πάρουν οι αντίπαλοί της τους βαθμούς.

Αποδείξεις προφανώς δεν υπάρχουν, πέρα από καφενοκουβέντες. Πώς να αποδείξεις ότι πχ ένα ισόπαλο αποτέλεσμα που εξυπηρετεί πολλούς, οδηγεί τη ροή του αγώνα αντί από τη μία εστία στην άλλη, να εξελίσσεται από τη μία πλάγια γραμμή του γηπέδου έως την άλλη, με τους φιλάθλους των δύο ομάδων να κάνουν από κοινού πλάκα για το θέαμα που έβλεπαν.

Επίσης έχουμε δει να ρεφάρεται η φημολογούμενη εξυπηρέτηση την επόμενη αγωνιστική περίοδο με τους «ωφελούμενους» να κατεβάζουν τα «δεύτερα» όταν αντιμετωπίζουν τους «εξυπηρετητές».
Προφανώς η απόδοση που στοχεύει σε ένα βολικό αποτέλεσμα, είναι μέσα στη ζωή, στην οποία υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες για το ποιος μένει σε μία κατηγορία, ποιος πέφτει και ποιος ανεβαίνει.

Αφορμή για το σχόλιο είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες ενδέχεται να υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Επίσης δεν ξεχνάμε ότι υπήρξαν στο παρελθόν ανεπιτυχείς προσπάθειες (λόγω των γηπεδικών προβλημάτων) να οριστούν αγώνες σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα την ίδια ώρα σε μόνιμη βάση και όχι μόνο στις τελευταίες αγωνιστικές, για να μην γίνεται παράνομος στοιχηματισμός (μέχρι και στα ερασιτεχνικά οι αθεόφοβοι προσάρμοσαν το τζόγο).

Συνεπώς η προσπάθεια ανάδειξης και ενίσχυσης λογικών στις οποίες δεν χωρούν στον αθλητισμό «χαρτζιλίκια» για απόσβεση μέρους των λειτουργικών εξόδων της χρονιάς με αντάλλαγμα αγωνιστική συμπεριφορά και άλλα παρόμοια, συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και όχι μόνο την «ελίτ», όπου ό,τι είναι να φανεί, φαίνεται καθαρά, λόγω του μεγέθους των συμφερόντων που παίζουν παράπλευρο παιχνίδι με αυτό των συλλόγων στους οποίους έχουν επενδύσει τα επικοινωνιακά και επιχειρηματικά συμφέροντά τους.