ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Με τη συμμετοχή εργαζομένων και συλλόγων από νοσοκομεία της επαρχίας και των Αθηνών (Πρέβεζας, Μεσολογγίου, Νάξου, Ικαρίας, Κύμης, Λήμνου, Αγρινίου, Αγ. Σάββα, Ελπίς, Θριάσιου κ.α.) και Ικαριακών συλλόγων της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και ύστερα από πρωτοβουλία του συλλόγου μας το συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο υγείας. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ καθώς και η βουλευτής του νομού Σάμου. Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη κατάληψη των ταμείων και των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Ικαρίας από δεκάδες κόσμου, με τον τόνο να τον δίνει η οργανωμένη παρουσία μαθητών και των συλλόγων των εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, σύλλογος Δασκάλων) που αξιοποίησαν την 24ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ για την Ικαρία, ύστερα από αίτημα του συλλόγου μας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.
Τόσο κατά την παρέμβαση αντιπροσωπείας νοσοκομειακών συλλόγων στον γενικό γραμματέα του υπουργείου υγείας, όσο και από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κατά την διάρκεια της κατάληψης στο νοσοκομείο της Ικαρίας, δεν αποσπάστηκε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για άρση της συγχώνευσης των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας. Συγκεκριμένα, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου υγείας επανέλαβε τις «προθέσεις» (;) για εξαίρεση νοσοκομείων από τις συγχωνεύσεις σε περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, με νομοθετική τροποποίηση όμως που μπορεί να εκδοθεί ακόμη και το … 2013 (!!!), την εποχή δηλαδή που θα ισχύει ήδη η συγχώνευση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ που ζήτησε από το νοσοκομείο την αποστολή στοιχείων που να αποδεικνύουν την δυνατότητα και ανάγκη για αυτόνομο-αυτοτελές νοσοκομείο! Δηλαδή μας λένε ότι πρώτα παίρνουμε απόφαση να σας κλείσουμε και μετά ζητάμε στοιχεία για να εξετάσουμε αν έχετε δικαίωμα να υπάρχετε!
Μετά την παρέμβαση στο υπουργείο ακολούθησε πορεία ως το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. Με το πέρας της πορείας πραγματοποιήθηκε συζήτηση συντονισμού στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ μεταξύ εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων νοσοκομείων της Αθήνας και της επαρχίας και μελών Ικαριακών συλλόγων των Αθηνών όπου κατατέθηκαν προβληματισμοί, εκτιμήσεις και προτάσεις για τη συνέχεια. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη για όσο το δυνατόν ευρύτερο- πανελλαδικό-αγωνιστικό συντονισμό σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Ως πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση προτάθηκαν και συζητήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
1.12 Δεκέμβρη: συντονισμένος αποκλεισμός ταμείων πανελλαδικά από εργαζόμενους και κατοίκους με τοπικές δράσεις κατά τόπους
2.19 Δεκέμβρη: ημέρα πιθανής 24ωρης απεργίας ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ
3.Διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομείων στην Αθήνα μέσα στο 1ο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου.
Καλούμε συλλόγους νοσοκομείων και ενώσεις να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια συτή για συντονισμό και κοινή δράση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της κινητοποίησης αλλά και της κατάστασης που διαμορφώνεται, εκτιμούμε πως ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία θα είναι μακρύς, δύσκολος και θα απαιτήσει ευρεία συμμετοχή και συντονισμό όλων των φορέων του νησιού μας αλλά και των νοσοκομείων πανελλαδικά. Είναι φανερό πως η απόφαση για τις συγχωνεύσεις και γενικά για όλα τα βάρβαρα μέτρα στην υγεία είναι μια καθαρά πολιτική θέση και δεν έχει σχέση με τις όποιες αυταπάτες για «τοπικές λύσεις» ή «να δείξουμε έργο για να μη μας κλείσουν».
Από την άλλη, όσο υπάρχουν δυνάμεις ή φορείς που επιμένουν να απουσιάζουν από τους αγώνες, να υπονομεύουν με τη στάση τους την δουλειά στα σωματεία και να αγνοούν επιδεικτικά στις ανακοινώσεις τους ακόμα και το όνομα του συλλόγου μας που ήταν η ψυχή της κινητοποίησης, δεν πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της βάρβαρης επίθεσης που δεχόμαστε. Με αυτήν την έννοια είναι ανεξήγητη η απουσία του δήμου Ικαρίας τόσο σε επίπεδο επίσημης ανακοίνωσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών όσο και σε φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλές περιοχές της χώρας (Λήμνος, Μεσολλόγγι κ.α.) η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει ουσιαστικά και παίρνει πρωτοβουλίες.
Συνοψίζοντας, υπό τις συνθήκες αυτές ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση σε μια εποχή που οι αγώνες στον χώρο της υγείας (και όχι μόνο) πρέπει να κλιμακωθούν, δεδομένου ότι και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.
Από το Δ.Σ. του συλλόγου